Rémálom

2013 június 28 2:41 de.25 hozzászólás

“Aki kardot ragad, az kard által vész el.” Jézus (Mt 26.52)

Mi gyávák, polgári ellenállásra alkalmatlanok vagyunk; hiányzik belőlünk a civil kurázsi. A sajtómunkások meghajoltak, lágyan hajlott az a gerinc; a bírák, az alkotmánybírák szótlanok; a közalkalmazottak, pedagógusok némák; a rendőrök és fegyvertársaik ellenállása sóhajnyi; a szakszervezetek jog fosztva dünnyögnek. A parlament ellenzéki pártjai közül a két kicsi vagy szörnyű, vagy szörnyűbb, az MSZP kormányozni gyáva volt, ellenzéknek is az. Parlamenten kívül nincsenek pártok. E pártok szövetkezni sunyiságuk miatt képtelenek, sem magukban sem másokban nem bíznak, hiányzik belőlük a virtus, győzelemre esélytelenek, pedig győzelmük megmenthetne minket egy véres forradalomtól.

nightmare

Nem tudni, hogy az elnyomás terhe alatt mikor omlik össze az ország. Mekkora a tűrőképesség, meddig működik a remény, hogy már nem lehet rosszabb, hogy velem ez nem történhet meg. Nem tudni meddig játszhatók ki a társadalom – egyébként is erősen megosztott – rétegei egymás ellen, meddig lehet cigányozni; munkanélkülieket, nyugdíjasokat, hajléktalanokat becsmérelni; hitelterhek alatt nyögőket kijátszani; fiatalokat katonának, elesetteket kényszermunkásnak vinni; gyerekmunkát bevezetni, börtönöket építeni; és egyházakat megszüntetve hívőket megalázni. Nem tudni, hogy a termelőeszközeitől, földjétől, termelési kultúrájától, feldolgozóiparától megfosztott parasztság éhséglázadásai mikor törnek ki; a kiszolgáltatott, jogaitól megfosztott szakszervezeteiben nem bízó munkavállalók (munkásság) tömege mikor lázad; a kényszervállalkozók meddig bírják. Nem tudni meddig tiporható a jog, hogy a hatalmi ágak függetlenségét legyűrő, korlátlan hatalom köré emelt gát mikor omlik a hatalmasokra. Nem tudni, ám a megállíthatatlan forradalom, ahogy késik, úgy lesz egyre véresebb.

Róna Péter és még annyi bölcs közgazda mondhat okosságokat; a humán értelmiség, néhány filozófusa, Heller Ágnes és társai; a közírók jelesei Debreceni József a többiekkel együtt a levegőben lebeg, súlytalan; Tamás Gáspár Miklós még szónokol, de lassan nincs kinek. Társadalmi háttér, tömegek nélkül kutyaugatás ez, nem hallatszik az égig.

Bármily furcsa Orbánt a pusztulástól (?) csak a demokrácia menthetné meg, az a demokrácia, amit lebont; az alkotmány, a szabad sajtó, a hatalmi ágak függetlensége, a szakszervezetek jogai, az elesettek iránti szolidaritás mind a társadalom biztonsági szelepei, a közösségi harmónia kialakítói, a társadalom feszültségoldói, olyan társadalom megteremtői ahol a leggyengébb, az elesett is képes magát védeni és a gazdag is biztonságban van. Ebben a nagy, biztonsági szelep nélküli társadalmi kuktában az (el)nyomás miatt nincs forrongás, a biztonsági szelep nem sípol. Csend van. Orbán és hordája szítják a tüzet, nő a nyomás, aztán ha robban a fazék, pusztul ártó és ártatlan egyaránt. Ez a lázadó forradalmak hozadéka: vér, harag, fogaknak csikorgása. Jó lenne elkerülni, de Orbán arrogáns, mi pedig gyávák.

Talán, ha észre térne a politikai elit; ha az értelmiség az elnyomottak, megalázottak élére állna; ha lenne bennük vagy csak bennünk civil kurázsi… Ha bátrak lennénk, pillantásunk Orbán nem állná, tekintetünktől megrettenne, leheletünktől elszaladna, elűzéséhez nem kellene vér és pokol.

Nincs remény gyávák voltunk és vagyunk, történelmünk meddő forradalmai eddig csak új diktátoroknak trágyázták vérrel a hazát. Semmi nem változott.

Bárcsak látnám a rosszkedvem cáfoló tetteket, vagy akár a tisztító tüzet, ám míg nem látok ilyet, addig igaza van Orbánnak: Magyarország nem köztársaság. Ezt érdemeljük.

Szukits Rezső

25 hozzászólás

 • kemény írás, de igaz. kertésznek igaza volt. múlt idő.
  szukits rezsőnek igaza van. jelen idő.
  de mi lesz a jövő idővel?

 • Vajda B. Attila

  to Szukits Rezsö
  Javaslom Mao elnök “Little red book”-ját.(Reprinted in 1988). Benne van a mai magyar megoldás is. (Vlagyimir Iljics leplombált vagonos sztorija kissé komplikáltabb lenne, meg ekkor meg kellene rohanni a Kossuth teret meg a Parlamentet is,- s nincs kivel.)

 • OTP-nél dolgozott egy gépkocsivezető. Két fideszes “politikus” beszélgetett az autóban hátul. És mi lesz, ha nem tetszik az embereknek? Nem féltek a lázadástól? A válasz egyszerű volt. “A szar nem robban”. Ez volt a nemzeti vélemény a magyar népről. És még az sem tartotta vissza őket, hogy hallják mások is. De úgy sem hiszik el nemzetvédő hőseinkről! Pedig ez még a szolid első kormányzás alatt volt.

 • Varga Sándor

  …“Aki kardot ragad, az kard által vész el.” Jézus (Mt 26.52).

  Leszámítva a nyilvánvaló blaszfémiát- már, hogy egy KMH-s Bibliát idéz- álljunk meg egy pillanatra annál a “kard”-nál.

  No! kb. +100-150 éve megy ez a süketelés, külföldi pénzből, külföldi kovácsnál, külföldi érdekek kiszolgálására, magyarországi kardokat kovácsolni….

  Ah, “Plus c’est differant, plus c’est la méme chose…”

  A világon nincs olyan ország, természetesen (és ez is “hungarikum”) a Szent Istváni maradék Magyarországon kívül, ahol, és a XIX.,XX. és XXI. sz. ban, a bal-lib magának az anyaországnak az elpusztítására szervezkedne… bibliai idézetekkel!????

 • Igen, a leírtakkal egyetértek.
  Talán túlságosan bízik mindenki a választásokban. Hiszik, békés eszközökkel is megoldható a dolog. Hiszen rendszert is békés úton váltott az ország. Igaz, ehhez kellett a peresztrojka. Az oroszok döntése, ami miatt Kádár félreállt. De ezt nem hangoztatják, helyette a hősi rendszerváltás propagálják. Valami hasonló reménykedést látok a mai Magyarországon.
  Amiről ír, az akkor jöhet elő, ha a zsebsztálin elcsalja a választást, ha sikerre vezetnek a praktikák. A végére ért teherviselési képesség már nem bírna el újabb négy évet a rablásokból. Jelenleg mindenki a választásokig történő túlélésre játszik.
  Ehhez hozzájön még a politikai pártok pozíció harca is, amiben elveszik a választó. Azt ugyanis látják, hogy az ország többsége váltást akar. Csak hát, többet foglalkoznak a várható pozíciókkal, mint a választópolgárok bizalmának erősítésével.

 • Lélfai Szilárd

  Szukits Rezső!
  “Mi gyávák, polgári ellenállásra alkalmatlanok vagyunk”. Ezt a saját nevedben kijelentheted, én nem érzem magam annak, és az értelmes magyar nép jelentős része sem! Az, hogy írásod szerint senki nem felel meg az elvárásaidnak, sem a jobb, sem a baloldalon, az egyet jelent, a Te és elvtársaid elvárásainak csak Ti magatok feleltek meg! Javaslom a FKK-t alakítsátok át párttá, lehet FKP a nevetek, és mutassátok meg milyen az igazi virtus!
  Ti is csinálhattok olyan demokráciát ahol az Elnök bárkit lehallgattathat, börtönbe zárathat, évekig ott tarthatja ha demokrata kedve úgy tartja, sőt ki is végeztetheti bíróság, ítélet nélkül! Az lenne az igazi “demokráciátok”!

 • Hát kedves Szukics Ernő!
  Bénák vagyunk! Lássuk be! Az az egyetlen szál ember nevezetesen Gyurcsány Ferenc szembe szállt ezzel a hatalommal.! És még csak nem is reagáltak rá! Úgy tesznek, mint a tényekkel, amik leírásra kerültek a gazemberségeikről. Elhallgatják!
  Nem merik megrendszabályozni GYURCSÁNYT!!! Ez már eredmény. Ami azzal a pozitívummal jár, hogy nő a DK támogatottsága, és egyre több ember meri kinyitni a száját! Már ez is valami…
  Aztán június 4.-én is készülődik a Népligetbe valami.Kézi Sandman Viktor “Döntést” akar! Döntést arról, hogy elzavarjuk Orbánt!
  Vannak kezdeményezések, ugyan még csak csírában, de egyszer szárba fognak szökkenni! Ugyan nem az mszp, és a Bajnai formációtól, de a civilek megmozdulnak, mert ez a sok lélek, és pénztárca nyomorító gazság, már kiverte a biztosítékot!Sokunknál… Orbán nem normális, a talpnyalói meg követik a hagymázas elképzeléseit, mert a zavarosban lehet a legjobban halászni.Kifizetődő.
  Nekünk meg elegünk van! Nagyon remélem, hogy rövid időn belül hatalmasra duzzad a létszám,és tényleg el tudjuk zavarni ezt az elmeháborodott Orbánt!Áldozatok nélkül. Bár az már most is kétséges…

 • Vajda B. Attila

  Sajtószabadság ide, demokrácia oda, – miért moderáltatsz ki ismét kedves Kristóf !? VBA

 • Vajda B. Attila

  okay

 • Borzasztoan szeretnetek kirobbantani egy polgarhaborut.
  Nem fog menni, mert ahhoz minimum ket oldal kell. Elegendo letszammal. Igy csak a verszomjassagotokat mutatjatok ki, amit amugy is tudunk.

 • Lélfai Szilárd

  FKK-sok

  Ez a cikk valóban rémálomban született, rémálom amitt szeretne, és a hozzászólásaitok is rémálomba illőek! A szerencse az, hogy a magyarok többsége azt látja, hogy a jelenlegi kormány, minden hibájával együtt, még mindig jobb mint a különböző fantázianevű kommunista szövetkezések!
  Igaza volt Szolzsenyicinnek, és sajnos ma is igaza van!

 • A nép jol làtja.A nép nyugodt,mert vàlasztott,vàlaszthat.
  1.A mostanit tovàbb követni-az elözök àltal nehézzé tett uton-,ami lassan eredményeket hoz. 2.Vagy a szàjhösök-màr
  ismert csapàsa-,a multik és bankok dorbézolàsa, a magyar adofizetök kàràra.
  Ti természetesen-minden àron-a 2. utat vàlasszàtok.

 • Gratulálok. Nagyon jó írás. A forradalom elkerülhetetlen. Előbb, vagy utóbb lesz.

 • Kompjúter mellől, vagy kényelmes fotelből bonyolult forradalmat csinálni..

 • Lélfai Szilárd
  2013 június 29
  5:29 de.
  ” A szerencse az, hogy a magyarok többsége azt látja, hogy a jelenlegi kormány, minden hibájával együtt, még mindig jobb mint a különböző fantázianevű kommunista szövetkezések!”
  ezzel két gond is van: a magyarok többsége semmi ilyesmit sem lát. a hívő 1,5 milliónak meg minek a látás? a hit: vak!
  a másik, hogy kommunista szövetkezések már elég régóta nincsenek.
  ha jól emlékszem, az utolsó is csak 1947-ben nyert választáson. azóta mintha nem lenne ilyen párt magyarországon.
  úgyhogy, ezen a koncepción dolgozzon még egy kicsit 😀

 • Dénes ERÖS
  2013 június 29
  5:54 de.
  “A nép jol làtja.A nép nyugodt,mert vàlasztott,vàlaszthat.”
  😛 😛 😛
  szegénykém…

 • Nem lesz forradalom. Azt meg is kellene szervezni. Én egy haladó mozgalmat – sőt személyt – sem ismerek, akire számítani lehetne. A cikkben felsorolt arcok – a sötét reakció. Ők már megtették a magukét…
  A választásnak meg aztán végképp nincs semmi jelentősége. Ócska cirkusz. Ha nem megfelelő a hatalomnak az eredmény: hamisít, narancsos forradalmat csinál, beveti szabadcsapatait, …
  Ez egy paternalista, gyarmati ország volt mindig. Inkább nem is folytatom…

 • Hát ez a cikk tényleg rémálom….(a szerző gondolatai komoly
  bajokra utalnak,(egyebekről már nem is beszélve….)
  Remélhetőleg egyes “hazafiak” polgárháborús álmai nem
  válnak valóra,mert kevesebben vannak a betegek… mint a
  normális emberek,akik nem akarják a hazájukat szétverni,
  más törvényes mód is van a kormányváltásra mondjuk a 2014-es
  választások,csak az “egységbe forrt”?…ellenzéknek még
  nagyon kell igyekeznie a meggyőzés és a hitelesség terén….
  Talán meg kellene próbálni törvényes és demokratikus ….
  módszerekkel harcolni?Nem megy?

 • bumburi
  2013 június 28
  10:34 de.

  “Nem merik megrendszabályozni GYURCSÁNYT!”

  Szerintem csak egyszerűen értékén kezelik.

 • Boda Marcsi
  2013 június 30
  3:42 du.

  “Remélhetőleg egyes “hazafiak” polgárháborús álmai nem
  válnak valóra,mert kevesebben vannak a betegek… mint a
  normális emberek,akik nem akarják a hazájukat szétverni,
  más törvényes mód is van a kormányváltásra mondjuk a 2014-es
  választások,csak az “egységbe forrt”?…ellenzéknek még
  nagyon kell igyekeznie a meggyőzés és a hitelesség terén…”

  Jól mondod, kedves Boda Marcsi.

 • Köszönöm dakota,na de majd várd ki mit kapunk ezért?…..
  De nem izgat,gondolom Téged sem!

 • Dakota!………….Én csak arra lennék kiváncsi.hogy az itt forradalomra uszitók közül az utcán hányan kiabálnák azt,hogy ELŐRE és hányan azt,hogy UTÁNNAM.

 • Topapó,Boda Marcsi,dakota: Nem hiszem azt, hogy bárki az ország elpusztítását szeretné. Azt jelzi, ha valaki erővel ellop valamit, valószínűleg nem adja vissza önként. A cikk címe is az Rémálom. Az álom nem valóság. A rémálomtól meg félünk! De ne feledjétek. A forradalmat mindig az ellenzék csinálja, de a hatalmon lévők idézik elő. Nem hiszem, hogy egyetlen baloldali is szeretné romokban látni Magyarországot. Ez durva torzítás. De ez nem idegen tőletek, tapasztalatom szerint.

 • Llanfair!……………Nézőpont kérdése.

 • Szukits Rezső

  Ilanfair! Pontosan.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.