Trudeaumánia – abszolút többséggel győzne a Liberális Párt

2013 június 21 12:58 du.4 hozzászólás

Justin Trudeau szónoki képességei és családi öröksége (édesapja volt Kanada miniszterelnöke – egy rövidebb megszakítással – 1968 és 1984 között) jóformán az egekbe emelte az ellenzéki Liberális Párt népszerűségét. Természetesen Mike Duffy konzervatív szenátor botrányos túlköltekezése is hozzájárult a liberális ellenzék megerősödéséhez. Ha “ma” lennének kanadai parlamenti választások szolid többségi kormányt alakíthatna a csupán 41 éves Justin Trudeau.  A Léger közvéleménykutató cég ma közzétett felmérése szerint 37 százalékon állnak a liberálisok. A 2006 óta kormányzó konzervatívok 29, a szocialista Új Demokrata Párt (NDP) 21 és a Zöld Párt 8 százalékon áll.

Justin Trudeau, a Liberális Párt vezetője. Népszerűsége szárnyal és ha ma lennének választások, ő lenne Kanada miniszterelnöke.

Justin Trudeau, a Liberális Párt vezetője. Népszerűsége szárnyal és ha ma lennének választások, ő lenne Kanada miniszterelnöke.

Különösen szignifikáns a Liberális Párt előnye Québecben, Kanada második legnépesebb tartományában. Itt 46 százalékon áll Trudeau pártja, második helyen pedig a liberálisokhoz képest keményebb baloldaliak – az NDP – található 26 százalékos támogatottsággal. A szeparatista Bloc Québécois-ra a lakosság 15 százaléka, a konzervatívokra csupán 8 százalék szavazna. Megemlítendő, hogy nyolc százalékos eredménnyel a jobboldal totális bukást szenvedne Québecben és valószínűleg egyetlen mandátumot sem szerezne.

Nem csak pártpreferenciás szempontból van bajban a konzervatív párt. Most először mérte azt a Léger, hogy Trudeau lenne a legalkalmasabb miniszterelnök – a kanadai válaszadók szerint. Stephen Harper konzervatív kormányfő alkalmassági rátája 23 százalékra esett vissza. Ehhez képest Trudeau 27 százalékon áll. Thomas Mulcair, az NDP vezére messze harmadik helyen található. A lakosság 14 százaléka gondolja azt, hogy Mulcair lenne a legalkalmasabb.

A Mike Duffy konzervatív szenátor körüli botrányok jelentősen megtépázták a felsőház amúgy sem kimagasló tekintélyét. Duffy 93 ezer dollárnyi költségtérítést kért és kapott, melyre nem lett volna jogosult. A Léger szerint a kanadaiak 32 százaléka szeretné felszámolni a szenátust és további 29 százalék radikális reformokat követel a felsőházban. A követelések lényege, hogy visszahívható, demokratikusan megválasztott szenátust kéne létrehozni. Kanadában II. Erzsébet királynő nevezi ki a szenátorokat (a kanadai miniszterelnök javaslatára) és így a választóknak semmi beleszólásuk a folyamatba. Érdemes megjegyezni, hogy történetesen éppen a konzervatív párt és a kanadai jobboldal markánsabb, nyugati szárnyai követelték a szenátus radikális reformját, akár megszüntetését. Az NDP most a szenátus felszámolását javasolja. Az óvatosabb változást éppen Trudeau liberálisai javasolják. Szerintük nem kell választhatóvá tenni a szenátorokat, sem pedig felszámolni a felsőházat. Egyszerűen egy átláthatóbb, kevésbé partizán kinevezési folyamatot szeretnének.

Kanadában 2015 októberében kerül sor szövetségi választásokra, ezért addig még sok víz folyhat le az Outaouais folyón.

4 hozzászólás

  • Nem tudom, ki hogy van vele, de engem a hideg kiráz, ha arra gondolok, hőgy a liberális párt vezetője egyszer miniszter elnök lesz Canadában.
    Valahogy furcsa eredmény lesz abból, hogy egy középiskolai drámatanár vezeti az országot.
    Komoly aggodalomra ad okot.
    Beszédei, egyáltalán nem jók, csak üres puffogtatások. Elismerem, jóképű srác, és a neve is jó. Ennyi.

  • jaja dramatanar ….. akkorat dramazott az apja temetesen ,hogy felfordult a gyomrom ,hulye kis pojaca az apja neven “hatan” kapaszkodik fel ami meg nem is lenne baj DE a birka nep meg tapsol IS neki es meg megerem ,hogy ez lesz a miniszter haaaat mitnemonggggyak az apja sem volt szamomra szinpatikus a tulsagos liberalis valojaval … na mindegy ez maaaa a jovogeneracio kinnnnnyyyya legyen….

  • Elolvastam ezt a két kommentet és annyira, de annyira rohadtul irigyellek benneteket! Inkább örülnétek neki, hogy egy Liberális lenne AZ ORSZÁG VEZETŐJE! Én Magyarországról írok és csak nézzétek meg, milyen körülmények vannak itthon… (Bármelyik magyar hírportált [HVG, Index.hu, Origo 444.hu] megnézitek a belügyi részt, kíváncsi lennék utána mi lenne a véleményetek…

  • Noki: Ajánld fel Figyelőnek a cserét. Kanada vigye a szabadság kormányát tőled, és adja cserébe a liberálist. Neki tetszene a csere, Szerinte Magyarország a tökély. Te meg garantáltan nyersz az üzleten.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.