Az MSZP és a DK nem szövetkezik a Fidesszel együttműködő kommunistákkal

2012 február 20 12:15 du.6 hozzászólás

Úgy tűnik, hogy mégsem volt teljesen akkurátus az a múlt heti hír, mely a Népszabadságban és az Indexen jelent meg, ami szerint Baloldali Kerekasztal a Változásért nevű együttműködés jön létre a Magyar Szocialista Párt, Thürmer Gyula Munkáspártja, a Zöld Baloldal és a Munkáspárt 2006 között. A kezdeményezést Schmuck Andor, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) politikusa vezeti, de most hétfőn kiderült: a szocialisták és a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett Demokratikus Koalíciót semmilyen formában sem kíván együttműködni a Thürmer-féle Munkáspárttal. A Népszabadság információi szerint a szocialisákat Balogh András elnökhelyettes képviselte a baloldali fórum első gyűlésén, ugyanakkor jelezte: a párt elnöksége még nem fogalmazta meg hivatalos álláspontját ebben a kérdésben.

Hétfőre viszont már megis született a Munkáspártot elutasító döntés, melyet Mesterházy Attila jelentett be: a szocialisták nem vesznek részt annak a baloldali kerekasztalnak a tevékenységében, amelyben a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt is jelen van. Ugyanakkor az MSZP kész együttműködni valamennyi demokratikus alakulattal a fasiszta politika elleni harcban. “Az MSZP továbbra is nyitott minden olyan párbeszéd előtt, amelynek értékalapja a demokratikus értékrend és az antifasiszta gondolat, az euroatlanti szövetséghez tartozás támogatása; amely legfőbb céljának tekinti az Orbán-kormány leváltását, és az új Negyedik Köztársaság felépítését”–jelezte a szocialista pártelnök.

A Demokratikus Koalíció is leszögezte: nem kooperálnak a Munkáspárttal és a múlt heti, Schmuck Andor-által vezetett alakulóülésen sem vett részt a balközép ellenzéki párt. “A DK nem kíván részt venni olyan kezdeményezésben, amelyben egy szélsőséges, az uniós tagságot megkérdőjelező, a Fidesszel az elmúlt választásokon és azt megelőző népszavazásokon együttműködő kommunista párt is szerepet kaphat”–jelezte a DK hétfő délután kiadott közleményében.

A Munkáspárt idén aláírást gyűjtést kezdeményezett Magyarország Európai Uniós tagságáról. Arra kérik a Fidesz-kormányt, hogy vizsgálja meg milyen előnyökkel és hátrányokkal járt az uniós tagság és ennek alapján döntsék el: “továbbra is tagok kívánunk-e maradni, vagy hazánk lépjen ki az EU-ból?”

Nem ez az első alkalom, hogy a Munkáspárt a Fideszhez fordul. A 2009-es szociális népszavazás idején a Fidesz platformja mellett kampányolt a Munkáspárt, a kommunista párt 22. kongresszusa óta pedig “nemzetihangvételű” programot állítottak össze. Thürmer Gyula még az előző MSZP-SZDSZ kormány idején leszögezte: nem álltak be a Fidesz mögé, ugyanakkor átvették a legnagyobb kormánypárt retorikájának egy részét. “Támogatjuk a magyar polgárság és a magyar értelmiség harcát a külföldi és a hazai nagytőke uralma ellen, mindazért, amit mi is magyarnak érzünk, és magyarnak akarunk tudni a jövőben is”–írta a kommunista pártelnök Az elsikkasztott ország című könyvében.

1989 és 1993 között Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) néven működött a mai Munkáspárt, mely a rendszerváltás óta egyszer sem lépte át a parlamenti küszöböt. A parlamenti sikernek számító öt százalékos küszöböt egyedül 1998-ban közelítette meg, amikor az első fordulóban 4,08 százalékot ért el Thürmer pártja.

6 hozzászólás

  • Már az is hiba volt, hogy Balogh András az MSZP alelnöke elment erre a találkozóra a Thürmer féle párt nem demokratikus párt

  • Jobb lenne,ha Thürmer ur hallgatna.Az általa képvviselt eszme gyakorlata már nagyon sokat ártott Magyarországnak és népének.Hagy maradjon csak Magyarországaz Unióban.Ne munkálkodjon azon,hogy lépjünk ki onnan.Elvégre mindig is oda vágytunk.Nekünk ott a helyünk.

  • János és István egyetértek.Hiba volt elmeni és utánna pozitivan nyilatkoznia.Melyet tegnap az ATV-a frakcióhellyettes el is ismert.Thürmernek már régen be kellett volna fejeznie a politizálást.Ő olyan mint Vona,mind ketten nem reálisan itélik meg a jelenlegi helyzetet.

  • Thürmer Gyula annyira szeretne kormányzati tényező lenni és ezért nagy erőfeszítésekre képes.
    A nagy erőlködésnek viszont mindig rá[email protected]ás és nyögés a vége. Egyébként tényleg jobban tenné ha hallgatna.
    Több okból is.

  • Thürmer egy agyament idióta.
    A Jóisten mentsen meg mindenkit az ilyen hülyéktől.

  • Jó hír, a DK (értsd. „Dilis Kontraszelektáltak”) nem működik együtt a hithű bolsevistákkal! Ketten igen sokan lennének!

Leave a Reply


This site is protected by Comment SPAM Wiper.