Nemzetiségi konferencia Ottawában

2011 szeptember 29 9:51 de.28 hozzászólás

2011 szeptember 30-án kerül megrendezésre a Canadian Ethnic Studies Association és az Association for Canadian Studies második közös konferenciája a kanadai fővárosban. A két napos szimpóziumot a belvárosi Marriott szállodában rendezik és a szervezők gazdag, sokszínű tudományos programmal várják a kutatókat, tanárokat, közösségi aktivistákat és minden érdeklődöt.

Két panelre hívjuk fel az olvasók figyelmét. A három előadásból álló “Rethinking Multiculturalism” című előadás sorozatot Judy Young-Drache, a Kanadai Magyar Oktatási Alapítvány elnöke vezeti.  Shibao Guo, a Calgary-i Egyetem professzora a kínai diaszpórát vizsgálja, Sinela Jurkova professzor, szintén az albertai egyetemről, pedig az etnikai egyesületek és közösségek szerepét vizsgálja az integráció és a nemzetiségi szegregáció szemszögéből. William Shaffir és Vic Satzewich, a McMaster Egyetem professzorai pedig Hamilton város multikulturális múltját vizsgálják. Itt érdemes megemlíteni, hogy a magyarság is fontos része volt a hamiltoni és általában a dél-Ontario-i Dohányvidék sokszínűségének. A panelre 11 óra és 12.15 között kerül sor a Marriott szálloda III. Cartier termében.

Szeptember 30-án, délután 1 óra 35 perckor kerül sor a Slavic Marxists in Canada című panelre, melyet jómagam vezetek. Myron Momryk, a Libary and Archives Canada nyugdíjazott levéltárosa a kanadai-ukrán marxistákról tart előadást, különösen a kanadai multikulturális politika kialakításának szemszögéből. Mark Stolarik, az Ottawai Egyetem professzora a szlovák marxista emigráció reményeiről és végül a mozgalom összeomlását vizsgálja, Patryk Polec, szintén az Ottawai Egyetem professzora pedig a kanadai-lengyel baloldali kultúráról beszél.

Az ottawai Marriott szálloda a Kent Street 100-as szám alatt található.

Tags:

28 hozzászólás

  • NEMZETISÉGI konferencia Kanadában? – Érdemes elgondolkozni: Kanadában – mint Észak- és Dél-Amerikában általában az indiánok az őslakosok, minden más náció betelepülőnek (hódítónak, idegennek) számít…

  • Bencsics Klára

    Hááááát, egy kicsit idejét múltnak gondolom a marxista nemzetiségek koferenciáját Kanadában.
    A marxizmus meghalt, megbukott a világban, úhgy huszonkét éve .Vannak úgyan még itt-ott követői, de már azok is inkább kapitalsták lettek .Az ukrán és szláv marxisták miről beszélhetnek egy kanadai konferencián? Abban az országban, ami befogadta őket és semmi jele annak, hogy a marxizmus valaha itt megvalósulna..

  • Az ne tévessze meg kedves Klára, hogy Kanada egyike azon kevés országnak, ahol a szocilizmus, legalább is egy nagy része megvalósúlt, hála a kanadai Szociáldemokratáknak. Gondolom értesült már róla, hogy Kanadában van nyugdijj, no meg orvosi biztositás, és a szakszervezetek is (eddig még) igen jól müködtek.

  • Bencsics Klára

    Ennek SEMMI köze a nemzetiek marxizmusához, kedves Judith!
    Nyugdíj minden országban van, kivéve az USAT! Angliában is van orvosi biztositás.és más országokban is.Ennek nem sok köze van a marxizmushoz.
    Mind kapitalista ország, Kanadát beleértve. Hála Istennek, egy gazdag ország és jelenleg egy kitünő kormány van hartalmon.
    Ez a konferencia nevetséges, erőltetett valami.

  • Klári, a kelet európai marxistákat vizsgáló csoportban egyetlen marxista sincs. Egyszerűen a kelet európai emigrációs közösségek egykori marxista szervezeteiről készitenek tudományos elemzést. A magyarok köreiben is volt egy erős kommunista emigráció. Az 1920-as évektől a nyolcvanas évekig lapjuk is volt (a Kanadai Magyar Munkás és 1967-től pedig az Új Szó).

  • Mi ez? Kommunista nosztalgia? Kell ez nekünk? A családom, és én a marxizmusra épülő kommunista diktatúra elől menekültünk el, és most itt Kanadában az én, és más menekültek adójából tartanak előadást az “itteni” (szláv )marxizmusról. A hidegháború idején Kanada, és az USA is rengeteg pénzt költött a kommunizmus elleni védekezésre. Christopher Adamék tartsák meg marxista visszaemlékezéseiket a saját költségükön, és ne Kanadában.
    Kaslik Péter
    Cambridge, Ontario

  • Egyetertek Klaraval es “PKaslik” olvtarssal…. C Adam marxizmusa egyeneerteku az adott tamogatas mertekevel… Magyarul: haverod vagyok az utolso falatig! :)))))

  • Nyugodtan vegyék fel a kapcsolatot a Canadian Ethnic Studies Associationnel (CESA) ha nem tetszik, hogy a kelet európai marxista emigráció sikertelenségéről és bukásáról tartanak előadást kanadai professzorok és tudósok. A CESA dönti el minden évben, hogy mi kerül fel a programra, hozzájuk küldjék erre vonatkozó panaszait. Ha pedig a marxista csoportokról szóló történeti elemzéseket szeretnék betiltani Kanadában, lépjenek kapcsolatba a szövetségi kormánnyal (például a Heritage-gel) és jelezzék, hogy még milyen témákat szeretnének indexre tenni.

  • Bencsics Klára

    Például én örülnék egy olyan etnik konferenciának, amiben a különböző etnik csoportok egyéni sikereiről beszélnének, Köztük, a magyarokéról is.
    Christopher, mivel közelebb vagy a tűzhöz, kérlek, javasold a nevünkben.
    Egy egész lista van, 120 évre visszamenőleg ilyen magyarok teljesítményíeiről Kanadában!

  • Christopher Adam a védhetetlent védi. Egy előadás a szláv, vagy más szövegben szlovák marxistákról Kanadában c. előadás a legjobb esetben röhejes, a legrosszabb esetben, pedig az adófizetők pénzének pocsékolása. Baj van Christopher Adam logikájával is , A szláv, vagy másutt szlovák marxisták Kanadában előadásról Te írtál cikket ITT. A hozzászólások az ITT közölt írásokra vonatkoznak. Az Indexre tevés meg napjainkban éppen a marxisták uralmához kötődik. Én nem a betiltásról, hanem az elsőbbségekről beszéltem. Azt írtam, hogy tartsanak szabadon előadást a marxizmusról, csak ne az én pénzemen. Kanadában biztos van fontosabb tárgykör is amit a professzorok, és tudósok (ezen önmagadat érted?) az adófiztők pénzén megtárgyalhatnának.) Például, az előző hozzászólásban szóvá tett magyar teljesítménekeket Kanadában.
    Fölényeskedésre, és pökhendiségre meg nijncs szükség, mert azt csak azok teszik, akiknek nincsennek értelmes érvei.
    Kaslik Péter

  • Marxizmus…. Egy bukott eszme, egy eletkeptelen gazdasagi filozofia, melynek arnyekaban 100 milliokat pusztitottak el es nyomoritottak meg.
    Ennyi erovel, lehetne a Mein Kampf temakoreben is eloadasokat szervezni….

  • Gondolom az elv követőiről szeretne hallani Gábor. Voltak és léteznek Kanadában olyan személyek, akiknek valóban a Mein Kampf a vezérlő ideájuk, de nem számosak, és egyik vezetőjüket (Zundel) már sikerült Kanadából kitiltatni, és jelenleg jól megérdemelt büntetését töltögeti Németországban. Bár nem lenne egy rossz ötlet előadást tartani téves eszmék követőiről Kanadában. Lenne miről tárgyalni, különösen a két világháború között. Különben nem tudom, tisztában van-e azzal, hogy Kanadában még mindig él és létezik legálisan a Kommunista Párt.

  • Azt meg igen furcsállom, hogy laikusok döntsék el, kanadai egyetemi professzorok milyen területeken végezzenek kutatásokat, és miről tarthassanak elöadást egy egyetem keretén belül. Legközelebb majd a bilogusokat akarják majd cenzurázni, amikor esetleg egy kihalt fejról tartanak majd előadást?

  • ))))))))))))))) Jaj kedves Judith! Tehat, a voros csirkefogok azok a jo csirkefogok? Errol majd Isten elott adjon szamot Judith, mert az az ember, akit artatlanul meggyilkoltak primitiv pribekek barmilyen “izmus” neveben, egy ertelmetlenul kioltott elet volt igy is es ugy is. Aztan, hogy nehany meztelencsiga gerincu “professzor” mit tanit bizonyos kanadai egyetemeken? Hat kerem szepen, az elet megy tovabb…. es az igazsag akkor is igazsag marad, ha azt elcsaljak harminezustos szellemi es erkolcsi toprongyok!

  • Gábor, ha már meztelen csigákról van szó, talán leszel szives azokat is emlegetni, akik egy “másik” izmus nevében gyilkoltak milliókat. A mérlegnek két nyelve van, ne legyen ennyire elfogult a másikkal szemben. Én különben egyiket sem minősitettem, csak azt jegyeztem meg és kivántam kihangsullyozni, hogy ne laikusok mondják vagy döntsék már el, hogy egy kanadai egyetemen mit lehett kutatni és előadást tartani. Egyáltalán végig olvasta cikket? És látta a programokat is? Vagy csak kiszúrt egy szót belőle és azon lovagol.

    “A három előadásból álló “Rethinking Multiculturalism” című előadás sorozatot Judy Young-Drache, a Kanadai Magyar Oktatási Alapítvány elnöke vezeti. Shibao Guo, a Calgary-i Egyetem professzora a kínai diaszpórát vizsgálja, Sinela Jurkova professzor, szintén az albertai egyetemről, pedig az etnikai egyesületek és közösségek szerepét vizsgálja az integráció és a nemzetiségi szegregáció szemszögéből. William Shaffir és Vic Satzewich, a McMaster Egyetem professzorai pedig Hamilton város multikulturális múltját vizsgálják. Itt érdemes megemlíteni, hogy a magyarság is fontos része volt a hamiltoni és általában a dél-Ontario-i Dohányvidék sokszínűségének.”

    A második rész is érdekesnek tünik, annál is inkább, mert volt valóban egy erős kommunista bevándorlás a huszas évektől Magyarországról is. Ezek legtöbbje munkás volt, és komoly érdekszövetségük volt. Beletartoznak a kanadai kulturába, történelmébe. És gondolja, ha nem beszélnek, kutatnak róla, akkor magának szebb és jobb napjai lesznek?
    Vagy szimpatikusabb ön számára az a réteg, (amiről szintén érdemes lesz majd beszélni, mert beletartoznak a kivándolrási hullámokba) akik 1945 után azért “menekültek” el MO-ról, mert háborús bünösöknek lettek volna nyilvánitva? Én láttam öket bokázni Torontóban, röpködtek a “méltóságos” címek, no meg a “kommunistázás” és a “bűdös zs…. meg c….zás,” a jelenlévők között. Miközben Gábor Áron tartott előadást a diaszpóra felelőségéről, hogy hogyan és miként is tartsuk fent Magyar értékeinket. Meg is kérdeztem akkor Gábor Áront, hogy tekintve a közönség reagálásra, nem gondolja, hogy abban közegben a Magyar nyelv csak a gyülölet nyelve?

  • Különben Kedves Gábor, én és a Jó Isten igen jól megvagyunk egymással. De ezt talán bizza ránk, mert, mint ez csak kettönkre tartozik, hogy én kiről mit és hogyan gondolkodom.

  • Kedves Judith!

    On kettos mercevel mer es ugy tunik, hogy ez az on szamara teljesen normalis….
    Zundek kiltasat helyesli (en is) de a marxizmus mar “az irastudok” vircsaftja kell, hogy legyen? Az a Marxizmus, melynek jegyeben tobb mint 100 millio embret irtottak ki? Brrrrr…Mitol szalonkeptelen az egyik hoher es mitol szalonkepes a masik?
    Az elet tisztelete mindekire kell(ene) hogy vonatkozzon. A boka csattogtatokra, a budos zsidozokra es az ezen oldalakon is meg-megszolalo regospeterekre csakugy, mint a “magyarok genetikailag alattvalo” -kent aposztrofalo kerteszakosokra… A kunbelakra a deportalokra, az AVH-s pribekekre….es sorolhatnank. Minden nacioban megtalalhato a fergese, akik ugy gondoljak, hogy az isteni parancsolat rajuk nem vonatkozik. Szerintem vonatkozik….mindenkire vonatkozik. Mindenkire kell, hogy vonatkozzon mert ha nem, az egesznek semmi ertelme!
    Orulok, hogy jol erzi magat Joistennel, mert en is igy vagyok vele… aztan, hogy valojaban hogyan is sikeredett ez a kapcsolat, majd a megfelelo idoben es helyen kiderul akkor is ha karjuk es akkor is ha nem.

  • Az Isten szerelmére, Gábor, nem veszi észre, hogy csak szavakon lovagol? Miért ne lehetne kutatni a “marxistákat” egy kanadai egyetemen? Miért ne lehetne megállapitani, hogy a bevándorlás sorozatba ök is beleesetek? Mint ahogy arról is lehet irni és kutatni, hogy a két vh között kanadának nagyon is szélsősőges és Náci barát politikája és bevándorlási politikája volt. Nem kell szeretni, de el kell ismerni, és bszélni rólúk. És én már eleve nem mérhetek kettös mércével, mert az én családom megszenvedte úgy a fasiszta, mint a kommunista diktatúrát. Azért vagyok Kanadában.

  • Judith! Tudja mit? Miert nem oktatjak a Nemzeti Szocializmus (Hitleri Nemetorszag) Gazdasag politikajat? Hiszen annak is voltak eredmenyei? : )))))) Milyen szep kerek eloadasokat lehetne tartani a temaban az arra fogekony kanadai ifjusagnak es milyen nagyszeru nyilvanos vitaesteket lehetne tartani annak sajatossagairol! )))))))) Sot a katarzist fokozando, ossze lehetne vetni a Marxizmus vivmanyaival is )))))))))))))))))))
    Ezek nem “szavak” kedves Judith, ez korunk erkolcsi szinvonala….
    En valoban a szolasszabadsag hive vagyok es foleg a felsooktatas szinteren , de nem ugy, hogy vannak egyenlok es vannak egyenlobbek. Csak a hulye tud mindent es a tortenelem arra valo, hogy tanuljunk belole… van akik tudnak es vannak akik nem!
    A Marxizmusnak a tortenelem szemetdombjan a helye, abban a tarsasagban melybe valo….

  • Gábor, gondolom, hallott már valamit a keresztes háborúkról, no meg az inkvizicióról is. Azok sem voltak ám szép idők, mégis tudunk róla, és vannak történészek, akik ezzel foglakoznak.
    Különben komolyan kezdek aggódni Gábor, hogy nem képes felfogni miről is volt szó azon szimpozioman, amin persze nem vett részt, de itéletet mondott.
    Ime itt az ün által reklamált program:
    “Szeptember 30-án, délután 1 óra 35 perckor kerül sor a Slavic Marxists in Canada című panelre, melyet jómagam vezetek. Myron Momryk, a Libary and Archives Canada nyugdíjazott levéltárosa a kanadai-ukrán marxistákról tart előadást, különösen a kanadai multikulturális politika kialakításának szemszögéből. Mark Stolarik, az Ottawai Egyetem professzora a szlovák marxista emigráció reményeiről és végül a mozgalom összeomlását vizsgálja, Patryk Polec, szintén az Ottawai Egyetem professzora pedig a kanadai-lengyel baloldali kultúráról beszél.”

    Ugyan legyen kedves és mutasson nekem arra a szövegre, amiben az állna, hogy a “marxismus eredményeiről” lenne szó benne. Én itt a mozgalom összeomlásáról látok csak egy pár szót, ami nem feltétlneűl a mozgalom dicsőitést jelenti. Legalábis nekem nem. De ha magát már az a szó is bosszantja, hogy “marxismus”, azt már fel lehet fogni bizonyos tünetnek is, amit orvossal kéne kezeltetni.

  • Kedves Christopher,
    Engem viszont érdekelnének az elöadások, ha volt felvétel roluk, szivesen vennem, ha megosztaná velem is azokat.Miután hosszú évtizedekig voltam aktiv résztvevője a kanada multikulturalizmusnak, igy természetes, hogy érdekel minden ezzel kapcsolatos történelmi kutatás.

  • Elbeszelunk egymas mellett Judith… hagyjuk a temat.

  • Gábor, már én is észrevettem, hogy nem vagyunk azonos súlycsoportban.

  • Kedves Judith,

    A három előadásból meg van kettőnek a teljes szövege. Még ma délután e-mailben átküldöm az elektrónikus változatokat.

    Üdv,
    Christopher

  • Sulycsoprtban? ))))) Dietazzon kedves Judith, dietazzon…. vagy muvelodjon Judith, muvelodjon.

  • Szellemileg gondoltam, kedves Gábor.

  • Christopher, elöre is köszönöm.

  • Szellemileg? Egyetertunk, bar en udvariassagbol nem akartam ra utalni… de ha mar onmagatol is rajott….

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.