A zeneélet hírei

Szerző:
Lapszám: 2008 január
 

A zeneélet hírei

Tusa Erzsébet 80 éves

Zongoraművész, tanár. Budapesten született 1928. január
5-én. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán Dániel Ernő és Kadosa Pál növendéke volt, 1948-ban szerezte meg diplomáját. 1949-től 1954-ig a Szombathelyi Állami Zeneiskola, 1954 és 1957 között a Győri Zeneművészeti Szakiskola, 1957-től 1961-ig a Szegedi Zeneművészeti Szakiskola, 1961-től 1968-ig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. 1967-től az Országos Filharmónia szólistája. 1976 és 1983 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetében tanít, 1989-től a tokiói Musashino Zeneakadémia vendégprofesszora. 1990 és 1996 között a Magyarországi Zenetanárok Társaságának elnöke. Hangversenyezett és mesterkurzusokat vezetett Európában, Ausztráliában, Japánban, Új-Zélandon, Tajvanon, Hongkongban. Számos nemzetközi konferencia előadója. 1961-ben bemutatta Bartók zongorára és zenekarra komponált, op. 2-es Scherzóját, számos kortárs magyar mű ősbemutatója is nevéhez fűződik. Zongorajátékát hanglemezfelvételek örökítették meg. Liszt-díjas, Érdemes Művész, a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj kitüntetettje. Írásai: Megtervezett véletlenek (1989), „...szigetre mentett magvak..." (1990), továbbá tanulmányok Liszt Ferencről és az integratív nevelés témaköréből.

 

Miklós György 75 éves

Zongoraművész, tanár. Budapesten született 1933. január 19-én. Tanulmányait 1949 és 1955 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán végezte Böszörményi Nagy Béla, Solymos Péter és Weiner Leó növendékeként. 1956-ban lett az Országos Filharmónia szólistája. 1955 és 1971 között a Fővárosi Zeneiskola Szervezet tanára; 1971-től a Zeneakadémia Zenetanárképző Intézetében, 1985-től a Zeneakadémián tanít. Szólistaként, kamaramuzsikusként és kísérőként ismert. Játékát hanglemezfelvételek örökítették meg.

 

Tihanyi László-ősbemutató Bordeaux-ban

  • 2007. november 25-én a bordeaux-i operában a szerző vezényletével, Christine Dormoy rendezésében lezajlott Tihanyi László Anyaisten (Genitrix) című operájának ősbemutatója. A mű alapjául François Mauriac kisregénye szolgált, a librettót a zeneszerző és Alain Surrans írta. Az operáról a novemberi Muzsika hasábjain Halász Péter beszélgetett Tihanyi Lászlóval. Mesterházi Máté jelen volt a premieren, elemzését következő számunkban közöljük. -

 

Dobszay László akadémiai székfoglaló előadása•Dobszay László zenetörténész, a zenetudományok doktora, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára 2007. december 13-án Kultusz és kultúra címmel tartotta meg székfoglaló előadását a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjaként. Az előadás helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia nagyterme volt.

 

MAOE-díjak•A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének 2007. évi Alkotói Nagydíját Komlós Katalin zenetörténész, a zenetudományok doktora kapta. A Kulturális Örökség Nagydíját Szendrei Janka zenetörténész, a zenetudományok doktora, a zenekritikusok munkáját elismerő Péterfi plakettet Zelinka Tamás, a Weiner Leó Zenepedagógiai díjat Magyar Margit, Dratsay Ákos és Friedrich Károly vette át. A díjátadásokra a MAOE székházában 2007. december 20-án ünnepélyes keretek között került sor.

 

„Találkozás Kodály Zoltánnal a Zeneakadémián"

  • Különleges rendezvénynek adott otthont 2007. december 12-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Reggel 10 órától este 10-ig a Nagyteremben és a Kisteremben „Találkozás Kodály Zoltánnal a Zeneakadémián" címmel, a Kodály Jubileumi Év részeként a zeneszerzőre, pedagógusra és népzenekutatóra emlékeztek a muzsikusok. Kodályt pályafutásának csaknem hatvan éve kötötte a Zeneakadémiához. Itt tanult, tanított, volt aligazgató és igazgatósági tag, s mindenekelőtt -a magyar zene, zenetudomány és zenepedagógia kiválóságaként -az intézmény nagy reformátora. Jelenléte vonzerőt adott a Zeneakadémiának, emléke és szellemi hagyatéka ma is az intézmény egyik fő értéke.
A rendezvény aktív résztvevői a legjelentősebb magyar kórusok, zenekarok, szólisták és kamaraegyüttesek köréből kerültek ki, fellépett többek között a Bartók Vonósnégyes, Bogányi Gergely, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Kelemen Barnabás, Kocsis Zoltán, a Kodály Vonósnégyes, Kokas Katalin, Kovács János, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, Perényi Miklós, Sólyom-Nagy Sándor, Várjon Dénes és Vásáry Tamás

 

 

. A Földes Andor Zongoraverseny gyôztesei

A Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem zongora tanszaka 2007-ben már a tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Földes Andor Zongoraversenyt. Az elsô fordulóra november 13-án, a másodikra 15-én került sor; a zsûri november 23-án hirdette ki az eredményt. Az elsô helyen Hegyes Ádám és Szabó Marcell, a másodikon Némethi Zsófia és Rozgonyi Katalin, a harmadik helyen Tihanyi Zsuzsanna és Juhász Ágnes végzett. A gyôztesek az eredményhirdetét követôen gálahangversenyen mutatkoztak be az intézmény kistermében.

 

Hazám-díj Sárosi Bálintnak

2007. november 19-én a Magyar Tudományos Akadémia székházában adták át a Hazám-díjakat. Az elismerést 2001-ben alapította harmincöt értelmiségi -művész, tudós, üzletember, közéleti személyiség -, és olyan alkotókat tüntetnek ki vele, akikről úgy vélekednek, életművük József Attila Hazám című versének szellemiségében fogant. Ezúttal is heten kapták meg az elismerést, a zeneélet képviselői közül Sárosi Bálint népzenekutató vehette át a kitüntetést.

 

Az MR3-Bartók Rádió hírei

Új magyar zene a rádióban • A válogatás az elmúlt évben bemutatott kortárs zenei stúdiófelvételekből január 2-án indul, Hidas Frigyes 228 nap című kompozíciójával, s minden hétköznap késő este jelentkezik; a művek ismertetője, mint eddig is, Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke.

Hangversenyek a rádióban • Január 14-én folytatódik a 22-es stúdióban a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok „Szerenádok szárnyán" ciklusa, vezényel és zongorán közreműködik Rohmann Imre. 16-án a Márványteremben az MR Szimfonikusok szólistáinak sorozatában a klarinétművész Varga Gábor az Akadémia Vonósnégyessel lép fel. 21-én, a Magyar Kultúra Napjának előestéjén, a hagyományokhoz híven, Lajtha-koncert keretében adják át az idei Lajtha-díjat az Auer Vonósnégyes hangversenyén. 24-én a 2006. évi Weiner Leó kamarazenei verseny győztesei, Suzuki Aina és Lajkó István játszanak a Márványteremben. 30-án az MR szimfonikusok Régi Zene Együttese mutatkozik be (hangversenymester Modrián József), Fischer Ádám vezényletével, Monteverdi, Händel és Bach műveivel.

A zenei együttesek munkájáról • Haydn A teremtés című oratóriumát vezényli Fischer Ádám az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar és az MR Énekkar élén január 1-jén a Művészetek Palotájában. 10-én szintén Fischer Ádám irányításával különleges műsor-összeállítás hangzik el: az MR Énekkara Gesualdo-madrigálokat szólaltat meg, majd az MR Szimfonikusok, Kovács Annamária és Fekete Attila előadásában Mahler Dal a földről ciklusa csendül fel a Bartók-teremben. Ugyanitt január 24-én Orbán György Missa quartája és Orff Carmina buranája hallható, az MR Szimfonikusokat, az MR Énekkart és a Nemzeti Énekkart Kovács László vezényli. 27-én -a 20. Mini Fesztivál záróhangversenyén -Bozay Attila, Maros Rudolf, Durkó Zsolt és Kocsár Miklós műveit hallhatjuk a zenei együttesek előadásában a Fesztivál Színházban, Lionel Friend irányításával.

 

Az ARTISJUS kortárs zenei jutalmai

Az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2007. december 8‑án az ARTISJUS-teremben nyújtotta át jutalmait a kortárs magyar komolyzene hazai előadóinak és terjesztőinek. A díjazottak:

A kortárs zeneművek terjesztéséért

Bárány Gusztáv zenei rendező

Besli Anita szerkesztő

Győri János hangmérnök

Kádár Csilla szerkesztő

Lázár Eszter szerkesztő

Szirányi János hangversenyrendező

Zelinka Tamás szerkesztő

Zsoldos Mária hangmérnök

 

Kollektív díj Vajda János: Karnyóné című operájának bemutatásáért

Selmeczi György karmester

Török Géza karmester

Wiedemann Bernadett énekművész

Bátori Éva énekművész

Ascher Tamás rendező

 

Főiskolások díja

Banda Ádám hegedűművész

Pro Artibus Artisjus Bartók-érem

A budapesti Mahler Ünnepért:

Fischer Iván karmester

Kortárs magyar zeneművek külföldi
előadásáért:

Miyako Furiya karvezető (Japán)

Pierluigi Ruggiero gordonkaművész

(Olaszország)

Előadóművészi jutalmak

Áchim Erzsébet orgonaművész

Ádám Károly gordonkaművész

Almásy László Attila orgonaművész

Berényi Bea fuvolaművész

Deli Gabriella karvezető

Drahos Béla karmester, fuvolaművész

Dratsay Ákos fuvolaművész

Eckhardt Gábor zongoraművész

Farkas Rózsa cimbalomművész

Horváth Mária énekművész

Illés Eszter fuvolaművész

Kollár Éva karvezető

Körmendi Klára zongoraművész

Kővári Eszter Sára énekművész

Kovács Zoltán trombitaművész

Kovács Zoltán karmester, fagottművész

Kováts Zoltán karmester

Láng Zénó ütőhangszeres művész

Matuz Gergely fuvolaművész, karmester

Matuz István fuvolaművész

Meláth Andrea énekművész

Miks Adrienn énekművész

Mindszenty Zsuzsanna karvezető

Rák Béla gitárművész

Szakály Ágnes cimbalomművész

Tihanyi László karmester

Varga Zoltán kürtművész

Virág Emese zongoraművész

Componensemble

EAR Együttes

Kölcsey Kórus

 

 

Prima Primissima-díjak

2007. december 7-én tíz kategóriában adták át a Prima Primissima- és a Prima-díjakat. A zeneélet képviselői közül Prima Primissima-díjat (és ötvenezer eurót) kapott Perényi Miklós gordonkaművész; Prima-díjban (és tíz-tízezer euróban) részesült Vásáry Tamás zongora- és Kelemen Barnabás hegedűművész. A kitüntetés alapításának ötödik évfordulója alkalmából a korábbi díjazottak közül néhányan Jubileumi Prima Primissima-díjat és negyvenezer eurót vehettek át, köztük Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész.

 

Lukács Ervin kitüntetése

2007. december 2-án negyedik alkalommal adták át a Táncsics Alapítvány Életmű Díjait. A Magyar Nemzeti Galéria kupolatermében rendezett ünnepségen a zeneművészek közül Lukács Ervin karmester kapta meg a kitüntetést.