A reneszánsztól a fringe-ig

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválról

Szerző: Mikes Éva
Lapszám: 2008 január
 

 

2008 a reneszánsz éve lesz Magyarországon: 550 éve lépett trónra Hunyadi Mátyás. Logikus tehát, hogy e téma köré szerveződik az események jó része. Kell-e magyarázni, hogy ő és második felesége, Aragóniai Beatrix milyen pezsgő és európai kultúrát honosítottak meg udvarukban? Ez önmagában is ihlető lehet. Meg is ihlette a szervezőket, számtalan eseményt kapcsoltak a mottó köré, így a nyitókiállítást is, amelyet a budai Várban, az Országos Széchényi Könyvtárban „Csillag a holló árnyékában" címmel rendeznek meg, és amely a magyarországi humanizmus kezdeteit mutatja be. A számos kiállításból két további ugyancsak a Várban lesz látható: a Budapesti Történeti Múzeumban „Holló a pajzson", illetve a Magyar Nemzeti Galériában „Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig -reneszánsz művészet Magyarországon a 16-17. században" címmel.

De a zene sem marad le a reneszánsz témájában. Magyarországi operabemutatót rendez Kovalik Balázs: Pfitzner Palestrináját a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekara kíséri Peskó Zoltán vezényletével. A főbb szerepeket Francisco Araiza, Peter Weber és Michael Kraus énekli. S azt vajon hányan tudják, hogy Vincent d'Indy lovagi szimfóniával tisztelgett Hunyadi János emléke előtt? A Nemzeti Filharmonikusoktól meghallhatjuk majd.

Egy másik címke, a „Világok találkozása" bizonyára ismerősen cseng: ennek keretében a nyitókoncerten fellépő Bajor Állami Zenekart Kent Nagano dirigálja; míg a Budapesti Fesztiválzenekar szólistái Leonidas Kavakos és Perényi Miklós, vendégkarmestere Pinchas Steinberg. Eötvös Péter új versenyművének budapesti bemutatóján a Göteborgi Szimfonikusok és Akiko Suwanai hegedűművész működik közre. A grenoble‑i Les Musiciens du Louvre együttesének Anne Sophie von Otter lesz a szólistája. A vendégek sorában köszönthetjük még John Eliot Gardinert, Radu Luput, és remélhetőleg ezúttal nem marad el Maxim Vengerov hegedűestje (nem úgy, mint 2007-ben).

A Puccini-évről sem feledkeztek meg a szervezők. Az Edgar magyarországi bemutatója, a Manon Lescaut és a Bohémélet mellett felcsendül többek között a Messa di Gloria, és Roberto Alagna is Puccini-esttel érkezik.
A Puccini-év címkéje alatt és a „Vendégünk egy város" program keretében kerül színre a Gianni Schicchi a Kolozsvári Magyar Színház  vendégjátékában (Kolozsvár Mátyás király szülővárosa). Kolozsvár elhozza a Transilvania Állami Filharmonikus Zenekart, az Arcadia Vonósnégyest, a Transylvania Barokk Együttest, sor kerül Erich Türk orgonaestjére, illetve egy magyarországi bemutatóra: Hans Peter Türk Erdélyi passiója a fasori református templomban hangzik fel.

Mi mindent láthatunk-hallhatunk még 2008-ban? Az „esélyegyenlőség évében" olyan művészek lépnek fel, akik születésükkor vagy későbbi életük során hátrányos helyzetbe kerültek. Előadást tart a sok sikert megélt, sérült fiatalokból álló Baltazár Színház társulata, a Grammy-díjas Blind Boys of Alabama négy világtalan gospelénekese, Bozsik Yvette kerekes székes Gördülő Tánccsoportja és Érdi Tamás zongoraművész, aki a közelmúltban kapta meg a fővárostól a Budapestért díjat.

A fesztivál különleges programja Tihanyi László Anyaisten (Genitrix) című alkotása a Bordeaux-i Operaház produkciójában -a magyarországi premieren a mű novemberi, franciaországi ősbemutatójának közreműködői lépnek fel.

Valódi ősbemutató is jut a közönségnek. A néhány hete elhunyt Szabó Magda Abigél című regényéből készült musical ősbemutatóját a Thália Színházban tartják majd.

A fesztivál műsorán mindig különleges szerephez jut a világzene, a tánc és a jazz. Ezúttal többek közt a Philadelphia Dance Company, a Limón Táncegyüttes, a Ballet Flamenco de Andalucía, a Fugato Orchestra, az EtnoRom és az Amadinda Ütőegyüttes ad ízelítőt e műfajokból. Érdekes kísérletnek ígérkezik a Balázs Elemér Group és a Voces4
Ensemble
„A reneszánsztól a jazzig" című estje.

Az utóbbi évekhez hasonlóan a fesztivál utolsó három napján ismét megtartják a peremrendezvényeket, vagyis a Fringe Fesztivált, melynek programja egyelőre nem végleges.

 

Kent Nagano - WilfriedHosl felvétele

 

Akiko Suwanai

 

Anne-Sophie von Otter

 

John Eliot Gardiner

 

Roberto Alagna

 

Maxim Vengerov