Muzsika 2005. április, 48. évfolyam, 4. szám, 9. oldal
Új rendezvénysorozat: a Budapesti Mahler Ünnep
 

A Budapesti Fesztiválzenekar 2005. szeptember 6. és 9. között - s a továbbiakban évente - Budapesti Mahler Ünnep címmel Mahler-fesztivált szervez. Az első alkalommal négy hangversenyre kerül sor a BFZ, valamint francia, angol, olasz és amerikai szólisták közreműködésével, Fischer Iván vezényletével; továbbá kiállítás érkezik Budapestre a párizsi Gustav Mahler Archívum anyagából.

Mahler életművének bemutatása mellett a rendezők kortárs zeneszerzőknek is lehetőséget kívánnak teremteni új művek írására és bemutatására: 2005-ben Tihanyi Lászlót kérték fel komponálásra.

A Mahler Ünnepet a BFZ mellett a Művészetek Palotája, a Magyar Gustav Mahler Társaság, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Párizsi Gustav Mahler Zenei Archívum és a Magyar Rádió szervezi. A fesztivál művészeti vezetője Fischer Iván, rezidens zenekara a Budapesti Fesztiválzenekar, védnökei Göncz Árpád, Raymond Barre, Eva Barre, Erhard Busek, Demszky Gábor, Miloš Forman, Václav Havel, Kertész Imre, Ruud Lubbers, Marina Mahler és Schwartzenberg herceg.