Muzsika 2005. január, 48. évfolyam, 1. szám, 42. oldal
Két új orgona Budapesten
 

Az orgonaépítés igényes és költséges munka, s ritka ünnepnek számít, amikor egy új hangszer elkészül. Budapesten 2004 decemberében új orgonát avattak, s egy másik hangszer munkálatai is befejezésükhöz közelednek.

2004. december 16-án csütörtökön 11 órakor sajtótájékoztatóval egybekötve, ünnepség keretében, több orgonaművész közreműködésével adták át a Nádor-terem új orgonáját. A Vakok Általános Iskolája épületében (Budapest, XIV. Ajtósi Dürer sor 39.) található Nádor-terem 1995 óta működik nyilvános hangversenyteremként. A kétmanuálos, 17 regiszteres hangszer egyszerre szolgálja a koncertéletet, az iskolában folyó zenei nevelést és a műemlékvédelmet (a hangszer elődjét az 1960-as években bontották le). Az Oktatási Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma fele-fele arányban viselte az építés költségeit. Január 8-tól májusig szombat esténként húsz orgonaművész húsz hangversenye hallható a Nádor-teremben.

Ugyancsak decemberben készült el az új Nemzeti Hangversenyterem orgonájának homlokzata, melyet a közönség már a 2005 januárjában induló próbaüzem alatt is láthat. A hangszer párhuzamosan épült a teremmel, hangzásának stabilitását azonban nemcsak ez a tény, hanem a speciális orgona-klímarendszer is garantálja.

A Művészetek Palotája hangversenytermében hamarosan megszólaló orgona ötmanuálos, 89 regiszteres, 470 fa-, 5028 ón- és 1214 nyelvsíppal. A 2005-ben elkészülő hangszer a generálkivitelezést végző Arcadom Rt., a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. és alvállalkozója, a német Mühleisen GmbH együttműködéséből születik meg.