Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Még fordíthat az MSZP
Beszélgetés Csintalan Sándorral a politikai terrorizmusról, kormánybuktatásról és 2010-ről

Az új egészségügyi rendszer nagyobb hitelvesztést fog okozni a kormánynak, mint a népszavazás. Ennek ellenére a következő választás még nem lefutott, mert a posztkádári elit a végsőkig harcolni fog - vélekedik Csintalan Sándor, a Hír TV mukatársa.

Tény, hogy Ön több fórumon is rendszeresen felemelte a szavát az antiszemitizmus, a rasszizmus ellen. Ezzel - szerencsére - nincs egyedül, mégis Önt érte brutális támadás. Mit gondol, miért?
- A támadóimat, illetve a megbízóikat nyilván az zavarja, hogy az említett megnyilvánulásaimat jobboldali ellenzékiként teszem, ráadásul a Hír TV-ben, amelyre úgy tekint a közönsége, mint jobboldali televízióra. És meglehetősen konkrétan beszélek: ha például egy betelefonáló azt kérdezi, „mi a baj a Magyar Gárdával, hiszen még nem csinált semmit”, akkor elmondom, drága szívem, ezen és ezen az internetes portálon megjelent a nyilatkozatuk, vagy elmondom, milyen beszédek hangzottak el Tatárszentgyörgyön, satöbbi. A támadóim nézőpontjából én egy cionista ügynök vagyok.
Kinek a felelőssége, hogy idáig fajult a helyzet? Egyrészt, hogy létezhet Magyar Gárda, másrészt, hogy egyesek ilyen brutálisan mernek fellépni, mint Önnel szemben tették?
- Felelősek azok, akik azt hiszik, hogy kifizetődő a polgárháborús hangulat szítása, felelősök mindazok, akik meghonosították azt a szokást a magyar parlamentben, hogy különböző pártokhoz tartozó emberek nem köszönnek egymásnak, és azok is felelősek, akik a politizálást csak és kizárólag taktikai játéknak fogják fel. De a pártokat részben azon az alapon kell megítélni, hogy mekkora a lehetséges befolyási körük.
Akkor nézzük eszerint. Mit gondol arról a feltételezésről, hogy a kormány, noha megtehetné, nem szorította vissza ezeket a szélsőjobbos erőket, mert jól jön neki, ha összemosódnak a Fidesszel, hiszen az ebből adódó félelem összetereli a baloldali szavazókat?
- A jobboldali vád úgy hangzik el, hogy a hatalom nem használja ki a rendelkezésre álló eszközöket. És ennek van is realitása: a mai napig nem került elő az a személy, aki beleeresztett egy sorozatot a Teve utcai rendőrpalotába. Hogy-hogy? Aztán: bár vannak gyanúsítottak és perek a tavaly októberi utcai harcokkal kapcsolatban, azt mindenki tudja, hogy a kemény mag a mai napig is az utcán mászkál szabadon.
Vagy említhetek egy másik dolgot, amit máig nem értek: ezt a rendőrséget már ezerszer láttam működni, és hibátlanul működik, de vajon hogyan követhették el azt a hibát október 23-án, hogy az Alkotmány utcából kiszorított agresszív tömeget nem a Nyugati felé, hanem épp ellenkezőleg, a Fidesz békés és törvényes nagygyűlése felé terelték? Az, hogy Gergényi Péter főkapitány és az akkori rendőri vezetés ezt nem tudta megoldani, a vicc kategóriájába tartozik.
És miért nem képesek megakadályozni a neonáci tüntetéseket a Hősök terén, és hogy-hogy nem képesek felszámolni a Kurucinfo nevű trágyát? Ahhoz elég lenne egy közepes felkészültségű hacker is.
Mindebből mi következik?
- A kormánytagok nem operatívan hozzák létre ezt a helyzetet, hanem sokszor úgy gondolják, hogy érdemes lehet kihasználni ennek a szituációnak az előnyeit.
Térjünk át a jobboldalra. A Fidesz évek óta nem volt hajlandó elhatárolódni a szélsőjobbtól - bár idén október 23-án Orbán Viktor megtette. De hogyan értékelné Bencsik Andrást, aki Orbán Viktor egyik kedvenc lapjának a főszerkesztője, ugyanakkor Magyar Gárda-tag, vagy a Fidesz-lista 4. helyén álló Wittner Máriát, aki beszédet mondott a Gárda rendezvényein?
- Wittner Mária speciális eset, róla ne beszéljünk, ő egy ’56-os halálraítélt. De ettől a kérdés még jogos. Itt élek ebben a közegben, átélem, tapasztalom ezeket a belső vitákat. A történelem fogja eldönteni, hogy jól tette-e Orbán Viktor, hogy bedarálta a politikai szélsőségek egy-egy csoportját is, és ezzel megfosztotta őket a parlamenti jelenléttől és bizonyos értelemben a nyilvánosság egy jelentős részétől. Ez azért is fontos kérdés, mert szerintem volt egy olyan politikai szándék, hogy egy nagy néppárt, egy szövetség tompítja, eltüntetheti, asszimilálhatja ezeket az elemeket.
De mára eljutottunk odáig, hogy Orbán Viktor az antidemokratikus jobboldal szemében legalább annyira gyűlöletes személlyé vált, mint én. A Magyar Gárda léte bizony az orbáni politika szélső, radikális kritikájaként is felfogható. Egy dolog biztos: a Fidesz és Orbán Viktor is eljutott az ilyenfajta integráció határáig.
Beszéljünk egy kicsit a közeljövőről! Hogy látja, lesz előrehozott választás, kormánybuktatás? Vagy a Fidesz is kényszerpályán mozog, és végig kell játszania ezt a másfél éve húzódó menetet?
- Az ellenzék mindig kampányol, nem tehet mást, hiszen nem gyakorolja a hatalmat. A kritizálás a dolga. A népszavazás a nyomásgyakorlás egyik politikai eszköze, amiből egy elsöprő kormányellenes eredmény esetén sem következik, hogy szükségképpen lemond a kormány. De Orbánnak igaza van abban, hogy egy érvényes és eredményes népszavazásnak rettenetes nagy jelentősége lesz. Nyilván felerősíti a ma már egyre jobban kibontakozó baloldali ellenzéket is, és az egész üggyel kapcsolatos társadalmi kritikát, és tovább rontja a kormány politikai hitelét. A népszavazás hatása viszont eltörpül ahhoz képest, amikor majd elkezd működni az új egészségügyi rendszer. Ami nem is rendszer, hanem maga a káosz, az ellentmondások sorozata.
Milyen világ lesz itt, mondjuk 2010-től, ha olyan arányban győz a Fidesz, mint amit most mutatnak az adatok?
- Már sok hasonló helyzetet átéltem. Voltam hatszázalékos párt tagja, amelyik néhány évvel később megnyerte a választásokat. Mindig történt valami csavar, minden választáson szembesültünk olyan meglepő fordulattal, melyre senki nem számított.
1994-ben harmincegynéhány százalék körüli eredménnyel abszolút többséget szereztünk a parlamentben a Horn Gyula vezette MSZP-vel. A szocialista párt népszerűsége a biztos választók körében ma is harminc százalék körüli. Aki azt gondolja, hogy ez a meccs lefutott, az téved. Ebben a politikai szituációban a rivális - melynek ráadásul vannak hatalmi eszközei - könnyen le tudja törni a Fidesz 65 százalékát.
Hogyan?
- Például megerősítik a Fidesz és Orbán középről jövő kritikáját, logisztikát, pénzt tesznek mögé, a szélről jövő kritikát hasonlóképpen felerősítik. Az 1945-47-es magyar történelmet végigolvasva ez nem újdonság.
Ráadásul a posztkádári elit társadalmi beágyazottsága jóval nagyobb és jóval átfogóbb, mint a Fideszé. Ez a fajta kapcsolati tőke, ez a fajta hálózati elit beállt az MSZP mögé, ott is marad, és küzdeni fog az életéért. Nem a párt életéért, hanem a sajátjáért.