Vissza a tartalomjegyzékhez

Kánai Krisztina
Ünnepi ízharmónia

Kacsamájhab pirítóson tálalva
Hozzávalók: 30 dkg hízott kacsamáj (pecsenyekacsamáj is megfelel), 1 dl konyak, 1 dl tejszín+1 dl tejszínhab, 1 kis fej hagyma, 1 ek. mustár, 2 ek. vaj, 1,5 dkg zselatinpor, só

Elkészítése: A megtisztított májat hűtőben egy napon át érleljük a konyakban. Másnap lecsepegtetjük, felszeleteljük, és a vajon rózsaszínűre sütjük. Ha kihűlt, az apróra vágott hagymával, mustárral, sóval és fél dl tejszínnel összeturmixoljuk. A másik fél dl tejszínt felmelegítjük, és feloldjuk benne a zselatint, amit, ha kissé kihűlt, hozzákeverünk a májas masszához, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. Folpackkal bélelt őzgerincformába töltjük, és dermedésig hűtjük. Pirítóssal tálaljuk.

Gesztenyekrémleves erdei gombával
Hozzávalók: 1 csomag natúr gesztenyemassza, 1 kis fej hagyma, 5 dkg szárított erdei gomba, kb. 10 szem pucolt, főtt gesztenye, 2 ek. vaj,
1 liter húsleves (húsleveskockát is használhatunk), 2 dl tejszín, 1 tojássárgája, só, bors

Elkészítése: A gombát fél óráig vízbe áztatjuk, közben a hagymát vajon üvegesre pároljuk, felöntjük a húslevessel. Belemorzsoljuk a gesztenyemasszát, sózzuk, borsozzuk. A leveshez adjuk a kinyomkodott gombát, a főtt gesztenyét, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a gomba megpuhul.
A tejszínt keverjük el a tojássárgájával, és a tűzről félrehúzott leveshez folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojásos tejszínt, majd tálaljuk.

Pulykameglepetés bacon-dió dresszinges salátával
Hozzávalók: 1 kg pulykamell medalion, 2 csomag mélyhűtött leveles tészta, 20 dkg puha aszalt szilva, „mézessütemény” fűszerkeverék, fokhagyma-granulátum, só, 1 tojás

Elkészítése: A megmosott, szárazra törölt medalionokat fűszerezzük sóval, fokhagymával és kevés mézessütemény fűszerkeverékkel, majd fél órát hagyjuk állni. Nyújtsuk ki fél cm-es vastagságúra a kiolvasztott leveles tésztát, és vágjuk fel 12x12 cm-es négyzetekre. Minden négyzetre helyezzünk egy befűszerezett pulykamedaliont (a hús pont akkora legyen, hogy a tésztát a hússal együtt „batyuvá” tudjuk formázni), és rá egy szem aszalt szilvát, majd a tészta széleit összeillesztve, formáljuk „batyukká”. Ha minddel végeztünk, helyezzük a zsákocskákat sütőpapírral bélelt tepsibe, tetejüket kenjük meg tojással, és süssük 200 °C-on 40 percig.

A saláta hozzávalói: 1 fej jégsaláta felszeletelve, 1 fej lilahagyma felszeletelve, 3 szem héjában főtt burgonyakocka, 10 dkg baconszalonna-kocka, 3 szem paradicsom cikkekre vágva,
2 db nagyobb csemegeuborka felkockázva, 1,5 dl majonéz, só, bors, 5 dkg durvára őrölt dió

Elkészítése: Első lépésként egy evőkanál olajon pirítsuk meg a baconszalonnát. Ha kihűlt, keverjük össze a majonézzel és a dióval, ha az öntet sűrű lenne, higíthatjuk kevés olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk.
Vegyünk egy salátástálat, és ömlesszük bele a hozzávalókat, majd jól keverjük össze az öntettel. Minimum fél óráig hűtsük, hogy az ízek összeérjenek.

Meggyes-mákkrémes bomba
Hozzávalók: 1 téglalap alakú, kb. 3 cm vastagságú piskótalap, 25 dkg mascarpone,
3 dl tej, 8 dkg darált mák, 2 tasak vaníliás pudingpor, 1 üveg meggybefőtt (magozott), 1 kiskanál őrölt fahéj, 20 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja, tejszínhab

Elkészítése: A meggybefőttből és az egyik tasak pudingporból sűrű krémet főzünk, amit ízlés szerint ízesítsünk cukorral és fahéjjal. A krémet még forrón simítsuk rá a piskótára. Amíg a krém megköt, főzzünk a másik tasak pudingporból és a 3 dl tejből pudingot. Mikor kihűlt, keverjük ki 10 dkg cukorral és a darált mákkal, ízesítsük a reszelt citromhéjjal. Adjuk hozzá a mascarponét, és a robotgép legerősebb fokozatán keverjük habosra.
Simítsuk a mákkrémet a meggyes rétegre nedves kés segítségével. Szervírozás előtt legalább egy óráig hűtsük. Tejszínhabbal tálaljuk.