Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Gábor
Van-e lépés a patt után?

Egyre több szervezet csatlakozik a december 17-re meghirdetett, határozatlan ideig tartó sztrájkhoz. A szervezők szerint vissza lehet vonni az egészségügyet és a nyugdíjrendszert érintő reformjavaslatokat, a kormány nem enged.

A Liga Szakszervezetek által meghirdetett demonstrációhoz eddig csatlakozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a szakszervezetként működő Magyar Orvos Szövetség, valamint a Munkástanácsok Országos Szövetsége is. A sztrájk célja, hogy az egészségbiztosítás privatizációjáról és a nyugdíjszabályok módosításáról szóló törvényjavaslatot vonja vissza a kormány. Bár a kezdeményezők a reformtervezet parlament elé kerülését szeretnék megakadályozni.
A fent említett szervezetek mellett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kétórás szolidaritási sztrájk vagy együttes tiltakozó fórum szervezését javasolja az oktatásban dolgozóknak, míg a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége négyórás munkabeszüntetést tart, az áramellátás folytonosságának biztosítása mellett. A Medián felmérése szerint a magyarok többsége egyetért a munkabeszüntetésekkel, de míg az ellenzéki szavazók közül tízből nyolc, addig a kormánypártiaknak csak 60 százaléka tartja jogosnak ezt a formáját a tiltakozásnak. Ráadásul a válaszadók mintegy fele szerint a közelmúlt legfontosabb közéleti-politikai eseményei is a sztrájkok voltak. Abban azonban már megoszlanak a vélemények, hogy hatékony-e a tiltakozásnak ez a formája.
Friedler Péter, a Liga szóvivője szerint az a cél, hogy az egészségügy reformjáról szóló törvényjavaslat idén ne kerüljön a parlament elé, hanem legközelebb esetleg tavasszal. „Azt reméljük a sztrájktól, hogy a kormány érdemben tárgyalni fog velünk, és ezután ráébred arra, hogy a jelenlegi formájában nem szabad átvinni ezt a törvényjavaslatot. Ugyanis sem a szakmai, sem a társadalmi szervezetekkel nem egyeztettek róla” - tette hozzá a Liga szóvivője.