Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Drágább gáz
Tiltakoznak a nagycsaládosok

Ahogy várható volt, folyamatosan kihátrál az állam a gázár-kompenzációból. Jövőre 30 milliárd forinttal kevesebbet fordít erre a célra, de a legrászorultabbak változatlan formában részesülnek a támogatásból jövőre is.

Lesznek kárvallottai a gázár-kompenzáció csökkenésének. A konvergenciaprogramban megfogalmazottak szerint ugyanis évente folyamatosan csökkenő mértékben fordít támogatást az állam a gáz- és távhőtámogatásokra. Az idén 112 millió forint, jövőre pedig már csak 82 milliárd forint jut erre a célra, amelyből közel kétmillió család részesülhet.
Alapvető változás jövőre, hogy az idei 3000 köbméteres éves fogyasztás helyett csupán 2000 köbméterig jár állami dotáció. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter a csökkentést azzal magyarázta, hogy az átlagfogyasztás messze 3000 köbméter alatt, 1500-1600 környékén van, a jövő évi limitet ehhez képest több mint húsz százalékos ráhagyással állapították meg. Azok, akik efelett fogyasztanak, piaci árat kell fizetniük.
Szintén a 2000 köbméteres limit érvényes a támogatási kategória két felsőbb „osztályára” is. Számukra rossz hírnek számíthat az is, hogy a támogatás összege nem emelkedik, tehát az infláció miatt jelentkező többletköltséget nekik kell vállalniuk.
Alapvetően jövőre az idei rendszer alapján maradnak a támogatási kategóriák, ám a mértékek között változások várhatók (lásd táblázatunkat). Azokban a családokban, ahol az egy főre jutó havi jövedelem 71251 és 85500, illetve a 85500 és 99750 forint közé esik, változik a támogatás. Előbbinél 25,53-ról 22 forintra, utóbbinál 18,24-ről 14,5 forintra csökken a köbméterenkénti gázártámogatás. A távhőnél az egyik kategóriában 1068-ról 924-re, a másikban 768-ról 609 forintra csökken a támogatás gigajoule-onként. (A számításokat már a jövő évben várhatóan 28500 forintra emelkedő nyugdíjminimummal végezték.) 
Budai Bernadett kormányszóvivő tájékoztatása szerint mindezek következtében a két kategóriában átlagosan 486, illetve 514,3 forinttal lesz magasabb a havi gázszámla. Hozzátette, a háztartások 67 százaléka esetében nem változik a gázszámlához nyújtott támogatás, ugyanez az arány 61 százalék a távhőtámogatásnál.
Szintén változás várható a nagycsaládosok körében. Az idei évi 5000 köbméteres fogyasztást 4000 köbméterre csökkenti a kormányzat.
A kormányszóvivő elismerte, hogy 5700 család 4000 köbméternél több gázt fogyaszt évente, ami egyébként egy 160 négyzetméteres családi ház éves felhasználása. Számukra a nehézséget úgy igyekszik kiküszöbölni a kabinet, hogy a nagycsaládosoknál az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,4 százalékkal emelik a családi pótlékot. A távhőtámogatásnál nincs semmilyen mennyiségi korlát, aki pedig emellett gázt is használ, mindkettőhöz kaphat támogatást.
Morvayné Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese kérdésünkre kifejtette, a nagycsaládosok közel felét hátrányosan érinti ez a módosítás. Amennyiben kisgyermek, gyesen lévő szülő vagy időskorú él a háztartásban, lényegesen magasabb lesz a fűtés költsége, mint ahol napközben nem tartózkodnak otthon, s e tekintetben nem jelent megoldást, kompenzációt a családi pótlék megemelése. Sérelmezik, hogy a kormányzat nem konzultált az egyesülettel, csupán utólag kaptak tájékoztatást a változásokról. Az elnökhelyettes bírálta a rendszert a tekintetben is, hogy nem tesz különbséget az átlagos család és a több generáció egy házban lakása között. Ha a fiatalok a szülői házban maradnak és ott alapítanak családot, összeadódik a fogyasztás, lényegesen magasabb lesz, ami miatt túllépik a támogatott limitet, holott külön családokról, háztartásokról van szó.
Szintén változás az eddigi gyakorlathoz képest az is, hogy a kormány törvényi hátteret biztosított az ellenőrzésre. A Magyar Államkincstárhoz befutó támogatási kérelmekben szereplő adatokat, jövedelmi viszonyokat ugyanis ellenőrizheti az APEH, mivel összekötötték a két hivatal adatbázisát. Az igénylés benyújtásakor továbbra sem lesz szükséges jövedelemigazolást mellékelni, csupán nyilatkozatot kell kitölteni a jövedelmekről, de azok, akik nem a valóságnak megfelelő adatokat szolgáltatnak, szankciókra számíthatnak.