Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Cinikus lövöldöző
Neonáci diák volt a finn sorozatgyilkos

Lapzártánkkor érkezett hír szerint legalább nyolcan meghaltak, amikor egy tizennyolc éves fiú tüzet nyitott egy finnországi iskolában. A fiú a vélhetően előre kitervelt véres lövöldözés előtt egy videót töltött fel a YouTube weboldalra. A támadás több eleme és az indíték is az amerikai mészárlásokat idézte.


Aggódó diákok és a tömeggyilkos

„Egészen irreálisnak tűnt, hogy az egyik diák, akit magam is tanítottam, ordítozva rohan felém fegyverrel a kezében” - számolt be az egyik tanár az eseményekről. „A fiú szisztematikusan haladt előre a folyosón, bezörgetett a termekbe és lőtt.” A tanár éppen a nyolcadik osztályosoknak tartott órát, majd megpróbált segíteni a diákoknak a menekülésben. Sokan az ablakon keresztül hagyták el az épületet, több tanulót az üvegszilánkok sebesítettek meg.
A hírügynökségek értesülései szerint a Helsinki melletti Tuusula városka középiskolájában végrehajtott mészárlás során az intézmény igazgatónője is életét vesztette. Tizenkét személy megsérült, magát az elkövetőt pedig kritikus állapotban szállították kórházba. A rendőrség adatai szerint a tettes a tizennyolc éves Pekka-Eric Auvinen, aki állítólag háborút hirdetett a „gyengeelméjű tömegek” ellen, hogy a „természetes kiválasztódás” hibáit jóvátegye és a „legértelmesebbek” vehessék át a világ irányítását. Auvinen fogadkozott, hogy kész akár meg is halni az ügy érdekében. Foglalkozás szempontjából „munkanélküli filozófusként” határozta meg magát, továbbá „cinikus egzisztencialistaként, antihumanista humanistaként, antiszociális szociáldarwinistaként, realista idealistaként és istenfélő ateistaként” mutatkozott be honlapján.
A YouTube weboldal nyolcvankilenc darab, főként náci képsorokat - például a nürnbergi pártgyűlés híradófelvételeit - felvonultató videót talált a fiú saját oldalán, amelyeket az incidens után nem sokkal el is távolítottak. Mint kiderült, a mészárlás előtt a Sturmgeist89 (németül: Viharlélek) nevű felhasználó egy Mészárlás a Jokela középiskolában 2007. november 7-én című anyagot töltött fel a YouTube-ra. (Mint emlékezetes, idén áprilisban, a virginiai egyetemen lövöldöző koreai sorozatgyilkos szintén videoüzenetet küldött a támadás előtt.) A videón az iskola képe tűnik fel, amely aztán szétesik, és a darabokból egy olyan figura képe áll össze, amely Auvinenre emlékeztet. Az alak piros háttér előtt állva egy revolvert szegez a kamerának. A videó zenei aláfestését a KMFDM nevű rockegyüttes Eltévedt golyó című dala adta. Az együttes dalaiból idézett az 1999-es amerikai Columbine iskolabeli lövöldözést kitervelő Eric Harris és Dylan Klebold is.
A Sturmgeist89 néven tevékenykedő felhasználó más videókat is feltöltött egy alakról, amint az például kapucnis felsőben egy almát vesz célba fegyverével, majd utána mosolyogva integet.
A jelentések szerint a lövöldözés helyi idő szerint délben kezdődött. A rémült diákok egy része a közeli elemi iskolában keresett menedéket, miközben a rendőrség körbevette a középiskola épületét. Az STT nevű finn hírügynökség szerint az épületből lőttek is a rendőrségre.
Az ötmillió fős lakosságú Finnországban közel kétmillió fegyver van, jóllehet a törvények igen szigorúak. Finnország történetében ez az első iskolai lövöldözés, amely ráadásul egy négyszáz diákot számláló iskolában történt. A finn hírforrások szerint hazai iskolákban 1999 óta négy késelés történt, de egyik sem volt halálos kimenetelű. Az országban 2002-ben történt a közvéleményt sokkoló legutóbbi ilyen támadás, amikor egy fiatal férfi saját magával végzett, valamint további hat személyt is megölt egy bombatámadásban, egy helsinki bevásárlóközpontban.