Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András
Új népvándorlók
Kiutasítják a román romákat Rómából

Románellenes gyűlölethullámot váltott ki Olaszországban egy negyvenhét éves nő brutális meggyilkolása, akit egy román állampolgár rabolt ki és gyilkolt meg a közelmúltban. Az olasz közvélemény már az eset előtt is egyre nagyobb aggodalommal figyelte a növekvő román bevándorlást, amelynek eredményeképpen néhány hónap alatt több százezer, akár egymillió román állampolgár érkezett az országba, megszállva a parkokat és erdőket, ahol alkalmi táborokat hoztak létre.

Gianna Reggianit a múlt héten gyilkolta meg egy román állampolgárságú roma származású férfi, aki rablásért kiszabott börtönbüntetés elől egy éve szökött Olaszországba. Az eset Románia uniós csatlakozásának egyik neuralgikus mellékhatására hívta fel a figyelmet, az olasz közvélemény ugyanis úgy érzi, hogy január óta az olasz városokat „megszállták” a románok. A Financial Timesnak adott interjújában Walter Veltroni, Róma polgármestere azt nyilatkozta, hogy az év első hét hónapjában lopás, emberölés és nemi erőszak miatt letartóztatottak 75 százaléka román állampolgár volt.
Azt, hogy ténylegesen hány román állampolgár érkezett január óta Olaszországba, senki sem tudja pontosan megbecsülni: Giuliano Amato olasz belügyminiszter mintegy ötszázezerre becsülte a román bevándorlók számát, a Financial Timesnak nyilatkozva Romano Prodi miniszterelnök viszont ezt a számot túlzónak nevezte. Az tény, hogy Róma külvárosában, parkjaiban, a feljárók alatt romániai hajléktalanok tömege lakik, akik koldulásból, alkalmi munkákból próbálják eltartani magukat. A jelenség mellesleg nem csak Olaszországra jellemző, Európa több fővárosában évről évre nő a Romániából érkezett koldusok száma. A román állampolgárok által elkövetett bűncselekmények nemcsak románellenességet, hanem egyre növekvő romaellenességet váltottak ki az olasz társadalomban, tekintettel arra, hogy a koldulók és hajléktalanok jelentős része romániai roma. Emiatt egy hétvégi meccsen Adrian Mutu román futballistát lecigányozták, vérig sértve a román közvéleményt. A románellenes hangulat következtében a múlt héten négy román kőművest vertek meg, ezen a héten pedig egy harminckét éves román nőt bántalmaztak a milánói metróban. A nőt egy férfi arcon ütötte majd két nő a táskájukkal verte a fejét azt követően, hogy románul hallották beszélni. A megtámadott nő hiába védekezett azzal, hogy már hét éve él és dolgozik legálisan Olaszországban.
A közvélemény nyomására a Prodi-kormány felhatalmazta a helyi hatóságokat a közbiztonságra veszélyesnek tartott EU-állampolgárok kitoloncolására. Sokak szerint a frissen bevezetett kormányrendelet nem igazán EU-konform, nem esik egybe ugyanis a 2004-ben bevezetett bevándorlási rendelkezésekkel, amelyeket éppen az ő elnöksége alatt hozott az EU-bizottság.
A gyilkosság nemcsak az olasz, hanem a román politikai életben is vihart kavart: Traian Basescu elnök az Il Messageronak nyilatkozva kijelentette, hogy „az olaszországi bűncselekmények számának növekedése nem tíz hónappal ezelőtt kezdődött, hanem sokkal előbb”. A román elnök - aki korábban Bukarest polgármestere volt - kijelentette, hogy a biztonság érdekében Olaszországban is fel kell számolni a roma táborokat, hasonlóan ahhoz, ahogy azt Bukarestben már megtették.
A válság megoldása érdekében szerdán találkozott Romano Prodi olasz, és Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök. A találkozón Prodi védelmébe vette az elmúlt héten elfogadott bevándorlási törvényt, de megígérte, hogy nem lesznek tömeges kitoloncolások. Romano Prodi kijelentette, hogy a munkaerőpiac a továbbiakban sem lesz zárva a román munkavállalók előtt. A két miniszterelnök találkozóján megegyeztek arról, hogy Románia rendőröket fog küldeni, akik az olasz rendőrséget segítik majd a román bevándorlók által elkövetett bűnözés viszszaszorítására. Tariceanu miniszterelnök bejelentette, hogy Románia három újabb konzulátust nyit majd, Bolognában, Triesztben és Cosenzában egyenként tizenegy fős személyzettel, hogy azokat a román állampolgárokat segítse, „akik becsületesen dolgoznak”.