Vissza a tartalomjegyzékhez

Sass Szilveszter
Talmácsi célba ért

Talmácsi Gábort a héten rajongók százai ünnepelték a Ferihegyi repülőtéren. A gyorsasági motorsport újdonsült világbajnokának nevét egy éve még kevesen ismerték, mára ő az ország egyik legnépszerűbb embere.

Talmácsi előtt még egyetlen magyar versenyző sem nyert világbajnoki címet motorsportban, és harminckét éve fordult elő utoljára, hogy a dobogó legfelső fokára magyar motoros állhatott. A huszonhat éves sportoló legnagyobb sikere mégis az, hogy a korábban csak rétegsportként számon tartott motorsportot az egész országgal megismertette, megszerettette.
Talmácsi sikere nyomán országszerte valóságos motorláz tört ki, így nem véletlen, hogy a magyar kormány is tárgyalásokat folytat arról, hogy a főváros környékén a közeljövőben gyorsaságimotoros-vb-futamot rendezhessenek. Ez turisták tömegeit vonzaná az országba, és elősegítené a sportág utánpótlásnevelését is. A kérdés csupán az, hogy hol lehetne ilyen futamot rendezni, mivel a Hungaroring jelenleg nem alkalmas motorosversenyekre.
Talmácsi győzelme több okból is emlékezetes marad. Az egyik, hogy legfőbb riválisa és egyben csapattársa, a spanyol Hector Faubel idén egyértelműen jobb motorra ülhetett. A spanyol az idei fejlesztésű Apriliával száguldhatott, míg Talmácsi csak a tavalyival (amely legalább megbízhatóan működött). Ebből kifolyólag Faubel a pálya egyenes szakaszaiban sokkal gyorsabb tempóban haladt, mint magyar riválisa, és a spanyol kétszer is a célegyenesben tudta megelőzni Talmácsit.
Hector Faubel amúgy sem lopta be magát a magyar szurkolók szívébe. Korábban egy bukásáért Talmácsit okolta - jogtalanul -, és a szezon végére egyre durvább kirohanásokat intézett riválisával szemben. Talmácsi világbajnoki címéhez sem volt hajlandó gratulálni, mondván, hogy ő a leggyorsabb pilóta a mezőnyben, sőt azt is hozzátette, hogy önmagát tartja a 2007-es esztendő világbajnokának. Nem csoda, hogy Talmácsi úgy jellemezte kettejük rivalizálását, hogy ez nem játék volt, hanem valódi háború. Igaz, azt is hozzátette, hogy hálás lehet Faubelnek, mivel egy komoly rivális rengeteg pluszmotivációra készteti az embert. Sőt, azt reméli, hogy jövőre is lesz hasonló kaliberű ellenfele, mint a spanyol. Faubel ugyanis a 250 köbcentisek között folytatja pályafutását.