Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Büntetés az MNB-nek
Kétmillió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) és a Magyar Államkincstárat (MÁK) a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel egy foglalkoztatás - egészségügyi tenderen kirívóan alacsony árat ajánló szolgáltatót fogadtak el nyertesnek. A májusban meghirdetett nyílt közbeszerzési eljárás során a legolcsóbb ár feltűnt az ajánlatkérőknek is, így magyarázatot kértek rá. A válasz lényege az volt, hogy hosszú évek tapasztalata szerint az ajánlati ár fedezi a költségeiket. Így végül ezt az ajánlatot fogadták el nyertesnek. A Közbeszerzési Döntőbizottság viszont most megsemmisítette az eljárást lezáró döntést, és kétmillió forintra bírságolta az ajánlatkérőket.

Elesnek a gázár-támogatástól
„Általában 3000 köbméter alatt volt a fogyasztás, amit támogattak, és ez most 2000 köbméter lesz, míg a nagycsaládosok esetében 5000 köbméterről 4000 köbméterre csökken várhatóan, ami támogatható” - mondta el Forgó Györgyné, a szociális minisztérium államtitkára. Mindezt a nagycsaládosok születésnapi rendezvényén mondta el, ahol az egyesület durva támadásként értékelte a lépést. Úgy vélik, hogy a kompenzáció csökkentésével a családok fele kieshet a támogatási rendszerből. Az államtitkár szerint ugyanakkor a legtöbb fogyasztó nem használja ki a keretet, ezért ez a módosítás keveseket fog érinteni.

Drágulhatnak az új autók
Ha az Európai Parlament elfogadja az autókra vonatkozó új szén-dioxid-kibocsátási normákat, az komoly költségeket róhat az autógyártókra, amit azok várhatóan a vevőkre hárítanak majd át.
A terv szerint a jelenlegi - csak megegyezésszintű - 165 g/km helyett 2012-re az Európában forgalomba helyezett új autóknak maximum 120 g/km lehet a szén-dioxid-kibocsátása. 130 grammig az autók átalakításával kellene eljutni, míg 10 gramm csökkenést várnak a gumik és az üzemanyagok átalakításából. Szakértők szerint az ehhez szükséges, az iparágat érintő fejlesztési költségek összege elérheti a 11,7 milliárd eurót. Így az egy autóra jutó, ebből származó pluszköltségek 500-1500 euró (125-375 ezer forint) között lehetnek.

Jutalompénz a közszférának
December 15-éig a közszféra dolgozói megkapják pluszpénzeiket, az összegről az új értékelőrendszer alapján döntenek. Ez lesz az első alkalom, hogy az új teljesítményértékelő-rendszer alapján döntenek a pluszjövedelmek nagyságáról. Ezzel szakítottak a korábbi gyakorlattal, amely szerint az évközi jutalmakat ünnepnapokhoz és évfordulókhoz kötötték, nem pedig a valós teljesítményhez. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még nem döntött arról, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is megjutalmazza-e kormánya tagjait.

Gyorsan nőnek a vagyonok
Tavaly világszerte 7,5 százalékkal, 97,9 ezer milliárd dollárra nőtt a befektethető személyes vagyonok nagysága - írja a Boston Consulting Group (BCG) legfrissebb felmérése. Felmérésében a BCG a legalább százezer dollár befektethető vagyonnal rendelkező háztartásokat minősítette vagyonosnak, amelyek tavaly az összes háztartás 16,5 százalékát tették ki, hat évvel ezelőtt arányuk még csak 11,5 százalékos volt. A globális vagyon nagyrészt Észak-Amerikára (36 ezer milliárd dollár), valamint Európára (33) koncentrálódik. E két régió ad otthont a háztartások 27 százalékának, amelyekre a globális vagyon 71 százaléka jut. A harmadik leggazdagabb terület Japán, amelyet az ázsiai csendes-óceáni térség, majd Latin-Amerika, végül pedig a Közel-Kelet és Afrika követ.

Luxus lehet a nyaralás
Könnyen előfordulhat, hogy jövőre az ideinél jóval többet kell majd fizetnünk a nyaralásért - derül ki az American Express Global Business Travel Forecast 2008 című elemzéséből. Az összeállítás szerint világszerte jelentős áremelkedésre lehet számítani a hotelszektorban, de többe kerülnek a repülőjegyek és az autóbérlés is. A repülővel való utazás esetében elsősorban az üzemanyagárak gyors emelkedése okozhat számottevő drágulást. Míg a rövidebb utaknál a diszkont légitársaságok okozta erős verseny némileg visszafoghatja a növekedést, s így maximum négy százalékkal emelkedhet a repülőjegyek ára, addig a hosszabbakért akár tizedével is többet kérhetnek jövőre a jelenleginél.