Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Nem menekülhetnek…
Nem menekülhetnek az autómatricával trükközők. Szeptember utolsó hetében 97 esetet szűrt ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt., amikor a gépjármű-tulajdonosok alacsonyabb díjkategóriájú matricával közlekedtek. Az érintetteknek emiatt összesen 2,6 millió forint pótdíjat kell fizetniük. Ezenfelül további 1305 esetet vizsgálnak még a szakemberek. Ebben az időszakban megközelítőleg 190 ezer rendszámra vásároltak matricát. A kamerás ellenőrzőrendszer nem tud különbséget tenni a motorok, a személyautók és a kamionok között a rendszám alapján. Így ki lehetett játszani a rendszert úgy, hogy szeptember végéig a motorkerékpárokra vásárolható olcsóbb matricával közlekedtek az autósok.

Magyarnak a „mi autónkat”!
Összesen 130 477 új személygépkocsit adtak el Magyarországon az idei első háromnegyed évben. Ez a szám 7,7 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt - derül ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének adataiból. Az első továbbra is a Suzuki 24 803, a második az Opel 15 057, a harmadik a Ford 13 157 eladott gépkocsival.

Nem mennek a lakáshitelek
Az új lakáshitelek összege augusztus végén 31 milliárddal volt kisebb, mint egy évvel korábban, az egy szerződésre jutó átlagos hitel nagysága egyedül a devizahiteleknél emelkedett. Új lakás vásárlásához augusztus végéig 8102 szerződő vett fel 43,8 milliárd forint összegben támogatott lakáshitelt. Egy évvel ezelőtt a szerződők száma közel kétezerrel, a hitel összege 15 milliárddal volt több. Az egy szerződésre jutó hitel összege 1 millió forinttal - 5,4 millióra - csökkent egy év alatt. A nem támogatott lakáshitelek szerződőinek a száma 53 ezerről 46 658-ra esett egy év alatt, míg a szerződött összeg 268 milliárd, a folyósított pedig 240 milliárd forint volt.

Budapest közepesen erős
Minden ötödik óriásvállalkozás tervezi, hogy két éven belül irodáit, termelő üzemeit és kereskedelmi egységét másik országba telepíti át. A legnagyobb európai cégek topvezetői nagy reményeket fűznek Moszkva, Bukarest és Isztambul irodapiacaihoz is. Az 500 vezető európai nagyvállalat felső vezetőinek szemében London vezeti a rangsort, tavalyhoz képest ismét növelve előnyét Párizzsal szemben. A brit főváros a vizsgált 12 szempont közül 6-ban a legmagasabb helyezést érte el. Budapestet a válaszadók a 33 tagú mezőny második felébe sorolták be. Kelet-Közép-Európa városai közül Prága és Varsó ismét a magyar főváros előtt végzett, megelőzte ugyanakkor a feljövőben lévő Bukarestet és Bécset is.