Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Drogügy az NB I-ben
Lövésük volt

Két élvonalbeli magyar labdarúgó is rendőrségi őrizetbe került jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt. A gyanúsítottak ártatlannak vallják magukat, a rendőrség tovább nyomoz.

„Az érintettek már nem lépnek pályára a szerda esti rangadón” - nyilatkozta a két játékosról Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője a Kékfényben. Sajtóértesülések szerint a két gyanúsított Lipcsei Roland, a Siófok és Máté Gábor, a Nyíregyháza labdarúgója. A rendőrség illetékesei ezt az információt nem cáfolták. Az előbbi labdarúgóról olyan helyszíni beszámolók is megjelentek, melyek szerint az edzésről vitték el a rendőrök.
„Balmazújvárosban ez év június 22-én éjszaka közúti ellenőrzés során két férfi autójában egy kilogramm speedport találtak a rendőrök” - tájékoztatott az előzményekről Uzonyi Attila rendőr alezredes Debrecenben. A két férfi azóta is előzetes letartóztatásban van, s velük közvetlen bűntársi kapcsolatban van a négy, hétfőn őrizetbe vett személy, köztük a két NB I-es futballista.
A siófoki középpályás előállítása jócskán meglepte klubjának vezetését is. Nemes Ferenc klubelnök úgy nyilatkozott: „Lipcsei Rolandot becsületes labdarúgónak ismertem meg, aki a magánéletben is normális. Remélem, hogy ártatlan.” Lipcsei korábban az MTK csapatát erősítette, és többszörös korosztályos válogatott labdarúgó.
Környezete szerint a debreceni nevelésű Máté Gábor is ártatlan, aki rosszkor volt rossz helyen. „A játékos ártatlannak vallja magát” - olvasható a nyíregyházi futballklub hivatalos közleményében. A nyírségi klub vezetése az ügy kapcsán a sajtó hozzáállását kritizálja, mondván: „Az országos médiumok hírhajhászása nem segíti az ügy objektív megítélését.” Emiatt a továbbiakban nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.
Amennyiben a jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett visszaélés bűntette bebizonyosodik, a büntetőtörvénykönyv értelmében öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak az érintettek.
Az elmúlt években nemcsak magyar labdarúgókkal fordult elő, hogy kábítószerügybe keveredtek. A napokban éppen Adrian Mutu vallott múltjáról. A Fiorentina román klasszisának szervezetében 2004-ben kábítószert találtak, ami miatt klubja, a Chelsea szerződést bontott vele, az angol labdarúgó-szövetség pedig nyolc hónapra eltiltotta. Mutunak korábban már a román rendőrséggel is meggyűlt a baja, miután csúnyán megverte a feleségét.
Eltiltása után úgy tűnt, hogy Mutu karrierjének annyi, ám a Juventus váratlanul szerződést ajánlott a rehabilitációra vonult csatárnak, a focista pedig kilábalt a magánéleti válságból. Azóta Mutut többször is az év játékosának választották Romániában, jelenlegi klubjában pedig olyan jó teljesítményt nyújt, hogy a Real Madrid érdeklődését is felkeltette.
„Néhány éve még kábítószeres voltam, mára viszont van egy gyönyörű családom, két gyermekkel. Más ember lettem!” - nyilatkozta a korábban még botrányairól ismert labda-rúgó.