Vissza a tartalomjegyzékhez

Kulcsár István
Putyin cár

Október elején a Nasi (Mieink) nevű orosz Kreml-párti ifjúsági mozgalom tagjai a „Köszönet stabil jövőnkért!” és a „Putyin örök időkre!” jelszavakat hirdető transzparenseket függesztettek ki a moszkvai házfalakra az elnök 55. születésnapján. Az „örök idők” természetesen költői túlzás, ám hogy Vlagyimir Putyin élete végéig meg akar maradni a hatalomban, azt immár kevesen vonják kétségbe.

A jelszavak erősen emlékeztettek az Oroszországi Föderáció elnökének egyik elődjét idéző lózungokra. („Köszönet Sztálin elvtársnak boldog jövőnkért!”) A születésnap ünneplésének módja és az ajándékok nem kevésbé. A gyárakban ugyan nem tartottak „putyini műszakokat” (mint tették a Szovjetunióban és más szocialista országokban 1949. december 21-én, a Nagy Sztálin 70. születésnapján), és az ország első embere most nem kapott egy (később egy egész múzeumot megtöltő) ajándéktömeget, de a „túllihegők” azért megpróbálkoztak ilyesmivel. Egy moszkvai divattervező például a - cári hatalom folytonosságát jelképező - Monomakhosz-süveg 80 ezer dollárba kerülő másolatával lepte meg az államfőt. Jekatyerinburgban, a város közepén egy négy méter magas „üdvözlőlapot” helyeztek el, ezzel a felirattal: „Köszöntsd elnöködet!” Ezt írhatták alá a város lakói, akikkel egyébként Rosszel kormányzó közölte, hogy az elnök születésnapján és annak tiszteletére adják át a határidő előtt felépült új terminált a Kolcovo repülőtéren, mi több, magát a légikikötőt Putyinról nevezik el.
Ugyancsak Jekatyerinburgban a kézimunkát kedvelők számára olyan előnyomott falvédőt hoztak forgalomba, amelyen az Elnök szót lehet kihímezni. Tyumenyben - ki tudja, miért? - a Monopoly játék dobozát látták el az elnök arcképével. Krasznojarszkban Putyin portréját ábrázoló faliszőnyegek kerültek a boltokba. (Jellemző apróság: a kereskedő Kínából rendelte meg őket.)
Vlagyivosztokban, Omszkban és Moszkvában a színházak bemutatták Igor Koszicin és Tatyjana Csertova Az elnök szabadságon című színművét, amely arról szól, hogy Putyin helikoptere balesetet szenved a szibériai tajga mélyén, de a helyi lakosok segítségével, nem kis hősiességgel sikerül neki a túlélés.
Szentpétervár egyik kerületében a helyi lakosok földijük születésnapja tiszteletére „voszkresznyiket” tartottak (a szó lefordíthatatlan; régebben „kommunista vasárnapként” tolmácsolhattuk volna): társadalmi munkában rendbe hoztak egy játszóteret, újrafestették a mászókákat, a padokat. A lelkes ünneplők egyben elhatározták, hogy ugyanitt felállítják a Putyin-család kedvenc labrador ebének, a 19. századi neves jogászról elnevezett Konyinak a szobrát, ezzel a felirattal: „Az elnök legjobb barátjának, Konyi kutyának”. Igaz, mint az erről beszámoló Die Welt tudósítója elárulja: ebben lehet némi ravasz önérdek is. Tudniillik a játszótérre szemet vetett egy irodaházakat építő fejlesztőcég, ám azt még a telek eladásából származó bevételre éhes hatóságok sem mernék megkockáztatni, hogy lebontassák az elnöki kutya emlékművét. (Ez a taktika egy hasonló esetben Sztavropolban már bevált.)
Putyint a Független Államok Közösségének dusanbei csúcstalálkozóján érte utol 55. születésnapja. Itt is méltó módon köszöntötték kollégái. Vladimir Voronin moldovai elnök például egy ember nagyságú üveg pezsgővel lepte meg. Az ünneplés aztán családi körben, illetve - immár hagyományosan - katonai vezetők körében folytatódott. A szűk körű ünnepségre egyébként maga az elnök meghívta telefonon legfőbb ellenségét, a londoni emigrációban élő Borisz Berezovszkijt, ám mint a milliárdos azonnal rájött: ugratni próbálták. Putyin nevében az elnököt kiválóan utánzó színész, Jevgenyij Csancsikov hívta fel.
A teljes igazság kedvéért el kell mondani, hogy a hízelgést, személyi kultuszt a Kreml nem várja el (legfeljebb eltűri) a helyi hatóságoktól, az állampolgároktól. Mindez egyelőre csak talpnyaló magánkezdeményezés. Jóllehet az elnök karikatúráit nemigen tanácsos közölni a médiában (büntetőeljárás indult egy lap ellen, amely a népszerű filmhős, a szovjet hírszerző Stirlitz SS-egyenruhás alakjához a volt szovjet hírszerző Putyin fejét biggyesztette), a kis számú független sajtótermék, internetes portál még következmények nélkül bírálhatja az elnököt.
Putyin túl van azon, hogy a viszonylag kevés emberhez eljutó újságok (a televízió gyakorlatilag már állami ellenőrzés alatt áll) árthassanak neki. Egy megbízhatónak tartott felmérés szerint a teljes lakosság kétharmadának körében népszerű. Támogatottsága tovább erősödött azóta, hogy bejelentette: a decemberi parlamenti választásokon (pártonkívüliként) ő vezeti majd az Egységes Oroszország Párt listáját. Ezzel együtt megnőtt magának a pártnak a népszerűsége is. Számos elemző véli úgy, hogy az állami dumába való hét százalékos bejutási küszöböt ezen kívül valószínűleg csak egy párt (a kommunista) lépi át, illetve esetleg még Vlagyimir Zsirinovszkij úgynevezett Liberális Demokrata Pártja. Minthogy azonban az utóbbi az alapvető kérdésekben rendszerint együtt szavaz a hatalommal, Putyin hívei a kétharmadosnál is jóval nagyobb többséggel rendelkeznek majd az alsóházban. Vagyis akár az alkotmányt is módosíthatják, ha akarják. Például úgy, hogy az elnöki mandátum, amelyet egymás után kétszer lehet elnyerni, ne négy, hanem hét évre szóljon. És akkor, ha Putyin - várhatóan hamarosan - visszatér az elnöki pozícióba, még tizennégy esztendeig (illetve valamilyen más módon bármeddig) hatalmon maradhasson. Hogy hogyan lehet akár egy hónappal is az elnöki tisztségből való távozása után ismét államfő? Úgy, hogy utóda (például az általa a minap kinevezett Viktor Zubkov miniszterelnök, akit márciusban elnökké választanak) egészségi állapotára hivatkozva vagy más ürüggyel lemond, és új elnökválasztást írnak ki, amelyen a jelenlegi alkotmány szerint Putyin már indulhat. Arról nem szólva, hogy ha az elnök lemond, helyét - ugyancsak a hatályos alaptörvény értelmében - ideiglenesen a kormányfő veszi át. Márpedig ez a személy alighanem a többségi párt vezetője, vagyis megint csak Vlagyimir Putyin lesz. Vannak olyan találgatások is, hogy a hatalom központja a Kremlből áthelyeződik a miniszterelnökségre. Sok politológus azt is lehetségesnek mondja, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics nem miniszterelnökként, hanem egyszerűen az állampárt vezetőjeként akar majd az ország ténylegesen első számú vezetője maradni. (Erre már volt precedens: a második világháborúig, csaknem két évtizeden át Sztálinnak sem volt állami funkciója.)
Egyszóval, nagyon sok „hatalomtechnológiai” variáns létezik. Elvben persze még azt sem lehet kizárni, hogy elnöki mandátuma lejártakor Putyin valóban távozik a hatalomból. Ennek a valószínűsége azonban a csekélynél is csekélyebb. Nem ezt támasztják alá az orosz és szovjet hagyományok, és nem ezt mutatják legutóbbi, évtizedekre szóló kül-, biztonság-, bel- és gazdaságpolitikai elgondolásai, megnyilvánulásai sem. Vlagyimir Putyin - bárhogyan nevezzék is majd funkcióját - belátható, sőt, beláthatatlan ideig megmarad „minden oroszok cárjának”.