Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Feldúlják-e Budapestet?
Készülődések október 23-ára

Az események kronológiáját figyelve az ’56-os forradalom idei évfordulója több ponton is igazolhatja a rendőrség félelmeit. A kormány nemzetbiztonsági kabinetjét ugyanis arról tájékoztatták, hogy szélsőséges csoportok az október 23-ai ünnep megzavarására készülnek.

A nemzetbiztonsági kabinet hét eleji ülésén dr. Bencze József vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány és Laborc Sándor dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatója adott értékelést a várható eseményekről. Beszámolójuk szerint „szélsőséges csoportok, köztük neofasiszta szervezetek, valamint a sporttelepekről ismert notórius zavarkeltők a tavalyihoz hasonlóan idén is a nemzeti ünnep és a polgárok pihenőnapjainak a megzavarására törekszenek”. Az ülésen elhangzott, hogy a hatóságok ismerik a „hivatásos zavarkeltők” terveit, és elegendő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy - élve törvényes felhatalmazásukkal - azokat megakadályozzák.
Az ünnepek alatt több mint száz eseményről érkezett bejelentés a rendőrséghez, közülük több forgalomkorlátozó rendezvény lesz, ahol a rendőrség biztosítja a közlekedés biztonságát - tájékoztatta lapunkat Tafferner Éva. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy valamennyi szervezővel előzetes egyeztető tárgyaláson beszélték át, hogyan gyakorolhatják jogaikat mások sérelme nélkül.
A sort a Jobbik „fekete serege”, a Magyar Gárda nyitja október 21-ére szervezett avatási ceremóniájával. Ezúttal hatszáz szimpatizáns, köztük több nő tesz esküt az árpádsávos zászló előtt a Hősök terén. Másnap a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) tart szkinhed koncerttel egybekötött megemlékezést a nemzeti radikális összefogás nevében, melyhez a köreikben hősként ünnepelt Budaházy György és a tavalyi tévéostrom egyik vezéralakja, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) volt elnöke, Toroczkai László (kis képünkön) is csatlakozott.