Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Alaszkába a zsidókkal
Ahmadinezsád legújabb javaslata

Iránban 1979 óta Khomeini ajatollah javaslatára a ramadán utolsó péntekén, a palesztinok iránti szolidaritás jegyében megtartják az úgynevezett Al-Kudsz (Jeruzsálem) napot. Az idei ünnepségen Ahmadinezsád elnök újra élesen bírálta Izraelt.


„Tűnés a házamból!” üzeni a palesztinokat támogató iráni plakát Izraelnek

„Izrael létrehozása, fennállása és a részére biztosított nyugati támogatás az emberi méltóság megsértésével egyenlő - fejtette ki idei beszédében az iráni elnök. - Palesztina elfoglalásának kérdése nem egy darab földre korlátozódik. A cionista probléma most már globális kérdés.” Teheránban és Irán számos nagyobb városában összességében százezrek vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak Jeruzsálem - arab nevén al-Kudsz - izraeli megszállása ellen. A demonstrációkon a „Halál Izraelre!” felkiáltások mellett rövid időn belül Amerika-ellenes szlogenek is elhangzottak. Többen amerikai és izraeli zászlókat égettek.
Ahmadinezsád elnök szerint nem a palesztinoknak kellene megfizetni azokért a bűnökért, amelyeket az európaiak követtek el a zsidókkal szemben a második világháború során. Szerinte Európából vagy Alaszkából kellene egy földterületet adni a zsidóknak, hogy ott hozhassák létre saját államukat. „Felteszem a kérdést a cionistákat támogató európai és amerikai kormányoknak: Önök megengednék, hogy a földjük egy részét valamilyen ürüggyel elfoglalják, és utána két államot akarjanak létrehozni?” Az elnök szerint az utóbbi kérdésben a zsidóknak és a palesztinoknak népszavazás keretében kellene dönteniük.
„Más népekkel együtt tovább folytatjuk az ellenállást addig, amíg Palesztina területe fel nem szabadul Izrael megszállása alól.” Az al-Dzsazíra beszámolója szerint Ahmadinezsád azt is hozzátette: „A világhatalmak ne gondolják azt, hogy Irán és a régió többi nemzete leveszi a kezét a cionisták és támogatóik torkáról.” Az elnök szavait támogatta Mahmud Hasemi Sahrudi ajatollah, Irán főbírája is, aki szerint a pénteki felvonulás „jó kiindulópont volt a cionista rezsim elpusztításához”. Az iráni parlament elnöke, Golam Ali Haddad Adel szerint pedig a „palesztin földek izraeli megszállása égbekiáltó elnyomást jelent”.
A Jeruzsálem-napról a világ más pontjain is megemlékeztek a muzulmánok, többek között Izraeltől északra a libanoni Hezbollah, valamint a Gázai övezetben a Hamasz és az Iszlám Dzsihád aktivistái is. Több ezren vonultak itt is az utcákra, izraeli, amerikai és brit zászlókat égetve. Az Iszlám Dzsihád egyik képviselője szerint „Izrael a régió rákos daganata”, ami ellen addig folytatják a szent harcot és az ellenállást, amíg Jeruzsálemet fel nem szabadítják.