Vissza a tartalomjegyzékhez

Kauzál Aleaxandra
A futó siker
Marion Jones megrázó története

Szomorú véget ért Marion Jones világhírű atlétanő pályafutása, miután beismerte, hogy a 2000-es sydney-i olimpiát megelőzően két éven keresztül doppingszereket használt. Mint mondta: a szereket korábbi edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta, aki azt állította az anyagról, hogy táplálékkiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

Marion azt sem tagadta, hogy a Victor Conte vezette, doppingbotrányos Balco laboratórium által előállított „tiszta” elnevezésű készítmény szedése során látványos javulást fedezett fel fizikai teljesítményében. Így a Sydney-ben elért eredményei is erősen megkérdőjelezhetőek. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának elnöke ezért felszólította Jonest, hogy szolgáltassa vissza az olimpián szerzett három arany- és két bronzérmét, amit a sportoló megtett.
„Mélyen sajnálom, tán nem elegendő, mégis kérem, bocsássanak meg, ahogy kértem a Mindenható Istent is bűneim bocsánatáért!” - vallott a három éve még ártatlanságát hangsúlyozó futónő, majd könnyek között jelentette be visszavonulását a bíróság és a sajtó képviselői előtt. A vallomásához az is hozzátartozik: azzal, hogy Jones az őszinteség útját választotta, megúszhatja hat hónap börtönbüntetéssel. A fiatal sportoló azt is elismerte, hogy korábban hamisan tanúzott volt élettársa, a szintén világsztár sprintelő, Tim Montgomery sikkasztási botránya kapcsán.
Mindez egy álomkarrier csúfos végét jelentette. Marion Jones 1975. október 12-én látta meg a napvilágot Los Angelesben. Nem örvendhetett felhőtlen kiskorúságnak, hiszen szülei már kisbaba korában elváltak, nevelőapját hatodik osztályos korában vesztette el. 1997-ben érte el első jelentős nemzetközi sikerét: az athéni világbajnokságon 100 méteren bajnok lett. Két év múlva ismét sikerült 100 méteren bizonyítania, hogy ő a leggyorsabb. Ekkor azonban egy sérülés megakadályozta, hogy 200 méteren is győzedelmeskedjék, de a távolugrásban a dobogó harmadik fokára állhatott.