Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc, Makki Marie-Rose
Magyar világhír
A prostituáltügyek miatt a CNN toplistájára kerültünk

Ritkán kerül a CNN vezető hírei közé Magyarország. A hét elején mégis megtörtént a „csoda”, mert egy budapesti sajtóeseményen kiderült: az adóhatóság együtt küzd a prostituáltakkal, hogy utóbbiak mihamarabb egyéni vállalkozókká, egyszersmind megbízható adóalanyokká váljanak. A cél elérésében jelentős szerepet szánnak annak a 15 millió forintnak, melyet pályázat útján nyertek a prostituáltak a magyar államtól. A „továbbképzés” kritikusai szerint az adóztatással az APEH kimeríti a kitartottság bűncselekményét.

A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete idén áprilisban tudatta, hogy megnyerte „A speciális okok miatt hátrányos élethelyzetben lévő személyek vállalkozóvá válásának elősegítése” címmel kiírt pályázatot. Az e hét eleji, az APEH-hel közösen tartott sajtótájékoztatón pedig már arról számoltak be, hogy a 15 millió forint közpénzből finanszírozott továbbképzésre a tervezett 110 prostituált helyett több mint ötszáz jelentkezett. Az, hogy a Magyarországon tevékenykedő prostituáltak 20-40 ezres összlétszámához képest ez mekkora siker, nem részletezték.
Ugyanakkor kiderült, hogy az akció keretében buszok járják az ország útjait, hogy igény esetén a helyszínen oktassák - alkalmanként kétórás keretben - a vállalkozóvá válni kívánó prostituáltakat, akik ebbéli minőségükben immár adóköteles jövedelemmel is rendelkeznének.
Az APEH szerint az állam azért járna jól, mert a szexiparban évente termelődő 180 milliárd forint egy része átvándorolna a legális gazdaságba, a prostituáltak pedig azért érdekeltek az adózásban, mert adófizető állampolgárként lehetőségük lenne igénybe venni egészségügyi szolgáltatásokat, nyugdíjat kaphatnának, és hitelt vehetnének fel.
„A fő cél az, hogy a társadalom tisztességes, legális munkaként fogadja el a prostitúciót” - ezt már Földi Ágnes, a prostituáltak szervezetének vezetője mondta. Földi ugyanakkor kétségesnek nevezte, hogy a „szexmunkások” számlát is kiállítanának, mert azon fel kellene tüntetni a „vevő” adatait, ezért inkább nyugtaadással teljesítenék kötelezettségüket. Úgy tűnik tehát, annyira még a prostituáltak szerint sem válhat „tisztességessé” a foglalkozásuk, hogy a keresleti oldal szereplői is fel mernék fedni kilétüket. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2005-ben a 15 évnél idősebb 3,9 millió magyar férfi átlagosan 32 ezer forintot költött szexuális szolgáltatásokra - ennyit a romló életszínvonalról.
Az akció anyagi sikere kétséges, hatástanulmány ugyanis nem készült. Tény viszont, hogy április óta 16 prostituált váltotta ki a vállalkozói engedélyt - ez kevesebb, mint 1 ezrelék.
„Adójogilag tiszta ügy a prostituáltak megadóztatása, hiszen a szexuális szolgáltatás külön SZJ számmal bír, mivel nehezen indokolható módon ugyan, de szerepel a szolgáltatások jegyzékében. A vállalkozói igazolvány kiváltásához szükséges TEOR számot is megkapják ezentúl a prostituáltak, így adózásuknak semmi akadálya nincs” - tudtuk meg az APEH sajtóirodáján. Kérdésünkre Bíróné Gróf Ildikó megerősítette: az adóhatóság nem készített felmérést vagy hatástanulmányt a prostitúcióból származó, várható adóbevételekkel kapcsolatban, így az adóalanyok várható számáról sincs még elképzelésük.
„Magyarországon a prostitúcióval kapcsolatos törvényalkotás meglehetősen következetlen és ellentmondásos, ezért állhatott elő ez a képtelen helyzet is” - mondta a Heteknek Betlen Anna szociológus. A prostitúció nálunk illegális tevékenység ugyan, ám 1993 óta a prostituáltak nem büntethetők, mivel - az erre vonatkozó, hazánk által is aláírt ENSZ-egyezménynek megfelelően - a jogalkotás áldozatoknak kell hogy tekintse őket, míg a prostitúciót elősegítő tevékenységek (például a futtatás) erőszakos bűncselekménynek minősülnek. Nagy tudatlanság és összehangolatlanság tükröződik abban is, hogy a KSH hivatalos SZJ-jegyzékében a szexuális szolgáltatásnyújtás is szerepel, tehát ez számlaképes tevékenység. Az egész egy képtelen ellentmondás: ha nem büntetjük a bűncselekmény áldozatát, akkor legális a tevékenység, tehát adóztatható. Betlen szerint az állam gyakorlatilag kimeríti a kitartottság bűncselekményét, ha beszedi az adót.
A szakember szerint egyébként nem sok adóbevétel lesz így realizálható. Példaként említette Németországot, ahol a várható adóbevételek reményében legalizálták a prostitúciót, azonban a várva várt bevételnövekedés elmaradt, helyette soha nem látott módon felvirágzott az illegális szexipar.
A CNN a hír kapcsán kiemelte, hogy Magyarország aláírta a New York-i egyezményt, mely emberi jogi szempontból (a prostituáltak rabszolgasága miatt) tiltja a prostitúció legalizálását.