Vissza a tartalomjegyzékhez

Göndör Ottó
Műanyag punkok
Másoktól szemezget a Green Day

A bandatagok marihuánaszeretetéről elnevezett kaliforniai Green Day zenekar három Grammy-díjjal is büszkélkedhet. A világszerte 60 millió albumot értékesítő banda a punk műfaj alapítói szerint ugyanakkor nem tesz mást, mint dalokat lop, és kisajátítja önmagának a stílusirányzatot.

A frontember Billie Joe Armstrongnak már a középiskolában is „Kétdolláros Joe” volt a beceneve, mivel ő látta el a diákokat drogokkal kétdolláros kiszerelésben. Drogozásaiért, valamint diáktársai terrorizálásáért 1990-ben végül is kicsapták az iskolából. Billie Joe így emlékezik vissza minderre: „Már iskoláskoromban is hihetetlenül szemtelen voltam. A legtöbbször igencsak keményen mondtam meg a véleményemet ezeknek az amerikai idiótáknak!”
A másik alapító tag, Mike Dirnt baszszusgitáros egy heroinfüggő anya gyermekeként látta meg a napvilágot, aki hatévesen végül is nevelőszülőkhöz adta fiát. Egy évvel később nevelőszülei elváltak. A rendszeres pánikrohamokkal küzdő tizenöt éves Dirnt otthonról lelépve Armstrongék garázsában húzta meg magát, ahol is megalapították a Green Day punk zenekart.
Dalaik az olyan korabeli punk bandák hangzását idézik fel, mint a Ramones vagy a Sex Pistols. Saját bevallásuk szerint a legnagyobb inspirációt a súlyos kábítószer-problémák miatt feloszló Hüsker Dü alternatív csapat jelentette a számukra. Annak ellenére, hogy a zenekar meg van győződve arról, hogy „a tetteink punkokká tesznek minket”, a punk zene atyja, Jonny Rotten, a Sex Pistols énekese nem éppen finom kritikával illette a nagy nyilvánosság előtt a Green Dayt: „Hányingerem van attól, hogy az olyan ugribugri bandák, mint a Green Day, lenyúlják a punk elnevezést. Ha tényleg punkok volnának, nem így jelennének meg.” Az Oasis gitárosa, Noel Gallagher pedig így nyilatkozott egy alkalommal: „Legalább várták volna meg, hogy meghalok, mielőtt lenyúlták a Wonderwall című dalomat [lásd Green Day: Boulevard of Broken Dreams]. Vagy legalább visszafizetnék a srácoknak a lopott dal árát.”
Szövegeik témája a meg nem értettség, a hisztéria, a csajok és a drogok köré csoportosulnak. Az amerikai kereszténységgel szembeni lázadásuk pedig az olyan dalokban öltenek testet, mint az American Idiot (Amerikai idióta) című lemezen megjelent Jesus of Suburbia (Külvárosia Jézusa), a „démonokat álmaiból kicsókoló orgyilkos kamasz” (St. Jimmy) vagy a föld sójaként megénekelt minden bomba anyja (She’s a Rebel). De az amerikai punk-rockerek döbbenete is könnyen érthető, amikor a Golyó a Bibliában című, Angliában rögzített koncertfelvételükön azzal szembesülnek, hogy európai fiatalok ezrei üvöltik együtt a zenekarral az olyan USA-ellenes dalokat, mint az American Idiot.
Nem is csoda, ha mindjárt az 1994-es lemezbemutató koncertjük alkalmával összeakaszkodtak a közönséggel, melynek az lett az eredménye, hogy a színpadi kavarodásban az egyik securitys véletlenül Dirnt fogait ütötte ki.
A világhírnév megszerzését követően, az 1997-es Nimrod című albumukkal elmentek egy könnyedebb, szörfös rock irányba, ám a 2000-es Warning című albumukon ismét visszatértek az olyan jól bevált témákhoz, mint a tinédzserkori önkielégítés és egyéb befelé fordulások. 2003-ban ismét stúdióba vonultak hogy felvegyék Cigaretták és szeretők című albumukat, ám húsz dal komplett rögzítését követően a mesterkópiát ismeretlen tettesek stílszerűen ellopták. Még ugyanebben az évben elkészítettek két közös dalt Iggy Pop lemezére.
A kétezres évek a botrányok jegyében teltek. 2003-ban nagy vihart kavart a két bandatag, Dirnt és Cool állítása, miszerint a zenekar énekese, Armstrong náciszimpatizáns. Még ugyanebben az évben letartóztatták Armstrongot gyorshajtásért, vérében kétszer annyi alkohollal, mint amenynyi a megengedett mennyiség. 2004-ben részt vettek a George W. Bush elnök elleni választási kampányban.
A Rock against Bush című válogatásalbumon olyan közismerten kereszténységellenes zenekarokkal játszanak közösen, mint a Bad Religion (Rossz vallás) vagy a Ministry.
Felesége, valamint két gyermeke, József és Jákob ellenére, Billie Joe a sajtóban megszellőztetett homoszexualitását koncertjein rendszeresen fiú rajongók megcsókolásával igazolja. Időközben Dirnt és Tré Cool kétszer is elválnak. Dirnt egy kislányt, Cool pedig egy kislányt és egy kisfiút áldozott fel a lopott hírnév oltárán.