Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Egy politikus végjátéka
Előzetesben Zuschlag

Információink szerint az a videofelvétel is közrejátszhat Zuschlag János szocialista politikus előzetes letartóztatásában, amelyen egyik munkatársa egy vállalkozót igyekezett meggyőzni, osszon vissza a számára kijárt pályázati támogatásból.


Fotó: Vörös Szilárd

Zuschlag János egykori szocialista országgyűlési képviselőt szerdán vették őrizetbe, miután a Kecskeméti Városi Ügyészségen kihallgatáson jelent meg. Ott közölték vele, hogy nemcsak különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják, hanem azzal is, hogy mindezt bűnszervezetben követte el. A Bács-Kiskun megyei főügyész helyettesének tájékoztatása szerint erre azért volt szükség, mert a kiszabható büntetési tétel öttől húsz évig terjed, ezért fennáll a szökés veszélye, illetve van esély az eljárás akadályozására, meghiúsítására.
A Zuschlag-ügyben egy 2005-ben lezajlott, civil szervezeteket érintő rutinvizsgálat után indítottak nyomozást. Az akkori gyanú szerint Zuschlag János és hét társa alapítványokat és egyesületeket hoztak létre, hogy azokon keresztül pályázati pénzekhez jussanak. A támogatások felhasználását fiktív számlákkal igazolták, amivel mintegy 60 millió forint kárt okoztak. A politikus - aki jelenleg az MSZP Bács-Kiskun megyei ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, valamint kiskunhalasi önkormányzati képviselő és egyben a párt helyi elnöke is - folyamatosan tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.
A nyomozás során egyébként több jelenlegi szocialista államtitkárt, köztük Ujhelyi Istvánt, Baja Ferencet és Arató Gergelyt is meghallgatta az ügyészség. Úgy tudjuk, az utóbbi időben Zuschlag úgy kalkulált, hogy minél magasabbra érnek az ügy szálai, annál nagyobb védelmet fog élvezni. (Úgy tűnik, ez a taktika nem vált be.) Az MSZP-ben közkeletű vélemény, hogy ezért törekedett minél több szocialista vezetőt inszinuálni. Legutóbb Lendvai Ildikót kereste fel, majd a frakcióvezető irodájából távozva éppen a sajtóba botlott. A szocialista frakcióban egyértelműen úgy vélték: a vidéki politikus „rendelte” oda a sajtót.
Információink szerint a nyomozás előrehaladását az a videofelvétel is segítette, amelyről egy korábbi cikkünkben már írtunk. (Zuschlag újratöltve. Hetek, 2007. július 13.) Ezen Zuschlag egyik bizalmasa igyekszik meggyőzni - vagy inkább megfélemlíteni - egy vállalkozót, hogy „osszon vissza” az üzlettársával közösen nyert pályázati pénzből, amit ők jártak ki nekik. A felvételen állítólag elhangzik, hogy környékbeli gazdasági társaságok több esetben Zuschlag közreműködésével nyertek a szükségesnél jóval több pályázati támogatást, amiből egy előre meghatározott részt át kellett adni a segítőknek. A megfenyegetett vállalkozó által készített felvételen az is szóba kerül, hogy az így befolyt összegből mennyit és kinek kell felvinni a minisztériumba. Ha mindez valóban így van, az azt jelenti, hogy az ügy sokkal nagyobb volumenű, mint ahogy az eddigi információkból kitűnt.
Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a kiskunhalasi, illetve környékbeli vállalkozók összességében több százmillió forint állami támogatást nyertek az említett időszakban.