Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Veszélyes Kelet-Európa
Egy brit felmérés szerint Kelet-Európa útjai a legveszélyesebbek. A dokumentum elsősorban a balti államokat és Lengyelországot emeli ki. A legbiztonságosabbak Málta, Hollandia, Svédország, Svájc és Nagy-Britannia útjai. Magyarország nem dicsekedhet, hiszen korábbi adatok szerint sokkal több a halálos kimenetelű közúti baleset, mint a régi európai uniós tagállamokban.

És jött az Apeh?
Több mint száz olyan állampolgárral szemben rendeltek el vagyonosodási vizsgálatot, akik az állam által tévesen beszedett regisztrációs adót igényelték vissza gépkocsijuk után - állítja a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete. Az Európai Bíróság döntése értelmében ugyanis vissza kell fizetni a használt gépjárművekre befizetett regisztrációs adó bizonyos hányadát, átlagosan kocsinként 120-150 ezer forintot. A 73 ezer jogosult közül több mint 24 ezer kapta és kapja vissza a tőle jogtalanul beszedett adót. Az adóhivatal cáfolja, hogy a két dolog között összefüggés lenne.

Ufónak hitték
Átlagon felüli kémiai tudással rendelkező, kísérletező kedvű fiatalok robbantották a Bonyhád határában lévő búzatáblában talált több méter mély krátert, amelyet a helyiek közül többen ufólátogatásnak véltek. A gyanúsítottak, egy 22 éves bonyhádi, két 16 éves és egy 30 éves kiskunhalasi, valamint egy 19 éves mezőkövesdi fiatalember beismerő vallomást tett: a műtrágya és gázolaj elegyét tűzijátékból kiszerelt anyag felhasználásával, egy házilagosan készített detonátorral robbantották fel. A robbanószert földbe ásták, betemették, és mintegy száz méter távolságból akkumulátorral indították el a robbanást.

Hidat akartak lopni
Egy több mint száz éve üzembe helyezett, jelenleg már nem használt vasúti hidat akartak ellopni fémtolvajok a Vas megyei Pinkamindszenten. A rendőrséget a település önkormányzata értesítette, a tolvajok lángvágóval már több elemet levágtak a szerkezetről, mikor észrevették őket.