Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 32. szám, 2007. augusztus 10

Arcok

Cheb Mami, a kegyvesztett
Megverette várandós élettársát a franciák ikonja

Amióta Stinggel elénekelte a Desert Rose című fülbemászó, egzotikus hangvételű duettet, a közönség Cheb Mami neve mögött már nem egy éppen futó szappanopera nagymamakorú hősnőjét sejti. A tavalyi Sziget-fesztiválon hazánkban is fellépett európai hírű rai sztárénekes pályája mára a hullócsillag-fázisba ért: az algír-francia dalnok a színpadi csillogásból az igazságszolgáltatás reflektorfényébe került.


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
Csak semmi pánik!
Villásreggeli Tasnádi Péterrel és Bodnár Józseffel

Szakáll, gyere, nyisd a kaput, megérkeztek a riporterek - kiabálja a bástyasétányon álldogáló Tasnádi Péter. Szakáll, polgári nevén Bodnár József kastélya Budafokon áll, és ha valakinek nem lenne elég az átlagos családi házak közül nem kicsit kirívó, őrtornyos palota, július közepe óta a kastély vendége is borzolhatja az idegrendszereket: itt tölti ugyanis házi őrizetét Tasnádi Péter, az első számú magyar „keresztapa.”


Hubert József
Félkatonai szervezet a szélsőjobbon
A Jobbikkal támadja az MSZP a Fideszt

Gátépítés és a hadisírok gondozása, háborús helyzetben a hon védelme - Vona Gábor, a Magyar Gárda alapító elnöke szerint ezek a feladatok várnak a Jobbik által alapított (nevében legalábbis) félkatonai szervezetre, amely a későbbiekben megalapítandó Nemzetőrség gerincévé kíván válni.


Somorjai László
Készülnek a tűzijátékra
Ma is vitatkoznak arról, hogy mi okozta a jégesőt

A tavaly augusztus 20-ai vihar nem vette el a kedvét a tűzijáték-szervezőknek, és minden eddiginél látványosabb show-t ígérnek az államalapítás ünnepén. A teljes program költségvetése mintegy 300 millió forint, ebből 51 millió jut a biztonsági intézkedésekre, 95 millió a tűzijátékra, 49 millió a Hősök terén megrendezendő gálaműsorra, a többi pedig tisztavatásra, kenyérfesztiválra, zászlófelvonásra és reklámra.


Szobota Zoltán
Hárítják a felelősséget
– mondja Hantos Ádám, a tavalyi augusztus 20-ai tragédia károsultjainak jogi képviselője


A hét eseményei

Viadukt a Balatonnál Átadták a forgalomnak az M7-es autópálya Balatonszárszó és Zamárdi közötti 14 kilométeres szakaszát. A kőröshegyi völgyhidat is magába foglaló projekt 70 milliárd forintba került. A 88 méter magasságot is elérő völgyhíd - amelynek szükségességét vannak, akik vitatják - három év alatt készült el. A tervek szerint a jövő év első felére elkészül a Nagykanizsát és Balatonkeresztúrt összekötő szakasz is, így egyenes út vezet majd az Adriáig.


Életmód

Szubotics Mariann
Félmillió díjhátralékos országa
Kilakoltatások Komlón

Nemrég felreppent a hír: a komlói önkormányzat a nyár folyamán nyolcvankét gyermekes családot fog kilakoltatni a felhalmozódott lakbér- és közüzemi díjtartozások miatt. Sajnos ilyen alapon minimum félmillió embert lehetne máról holnapra az utcára tenni Magyarországon, az egykori iparvárosokban egész lakótelepek kiüríthetők lennének. A díjhátralékosok sorsa ma teljes mértékben az adott önkormányzatok jóindulatán múlik.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Országonként változó üdülési szokások
Vakációs hangulatban a fél világ

Augusztus első fele a vakációzók naptárában a legtöbbet bejelölt időszak. Százmilliók kelnek útra, hogy kipihenjék vagy éppen jól kisportolják magukat. Ahány ország, annyi szokás, de a tradíciók az idővel is változnak: az évtizedekig elzárt orosz turisták most a világ üdülőparadicsomainak legkedveltebb vendégei, míg az amerikaiak többsége inkább otthon marad.


Munkatársainktól
Vízpartra vágyik a magyar

Kitört a last minute szezon, azaz aki eddig nem tette, most próbálja meg behozni lemaradásait a nyaralás terén. A hazai statisztikák alapján azonban a magyar családok csupán 40 százaléka tud üdülésre költeni, és ezen belül is csak egyharmaduk engedhet meg magának külföldi kiruccanást.


Háttér

Németh Szilárd
Lapzárta
Nem fogynak a politikai napilapok

Minden magyar napilap olvasottsága visszaesett az idén. Sokan a hagyományos újságírás haldoklásáról beszélnek, mások szerint a nyomtatott napilapok olyat tudnak nyújtani, amit más médiaeszközök nem, így a visszaesés ellenére is valószínűsíthető a túlélés.


Hajdú Sándor
Nem jött be az angol álom
Magyarok lettek a modernkori rabszolgaság áldozatai

Egyre több károsultja van az Írországban munkát kínáló, Békés és Csongrád megyében megjelent hamis hirdetéseknek. A magyarokat albérleti szerződéssel várta a hirdetés feladója, aki amint megkapta a lakbérért és a kaucióért járó 300 euró (mintegy 75 ezer forint) összeget, azonnal eltűnt. Londonban a csalások sorozatára bukkantak a rendőrök, amit egy román-magyar csoport követett el, akik a kiutazás után még egy éjszakára szállást is biztosítottak a hiszékeny munkavállalóknak.


Munkatársunktól
Hogyan legyünk politikai hullák?
A honatya megmutatja

Lehet, hogy pártjának egyik legjelentősebb adakozóját veszíti el a Fidesz, mivel Lengyel Zoltán képviselő, aki például 2005-ben 990 ezer forinttal támogatta a jobboldali konglomerátumot, egyre tarthatatlanabb helyzetbe manőverezte magát. Legújabban a politikus aktvideóján szörnyülködik a közélet.


Bagyarik Cecilia
Az év mérgezése?
Hiányos ellenőrzés az uniós élelmiszerpiacon

Süth Miklós országos főállatorvos maga is átvizsgálta otthon a hűtőszekrényét és a kamráját, hogy talál-e bennük olyan élelmiszert, ami tartalmaz guar-gumit.


Göndör Ottó
Ipari füst a Szigeten
Népszerű a politikával dúsított horror

Tavaly még csak a Ministry kapott lehetőséget arra a Sziget Nagyszínpadán, hogy Bush-ellenes kirohanásait csontokból eszkábált mikrofonállványába dühöngje, idén azonban már bővült az indusztriális kínálat. Valamitől mára nagy üzlet lett a horrorisztikus, vérszagú, sátánista külsőségekkel operáló stílusok sorozatgyártása.


Piros Péter
Egyre fiatalabbak vadulnak meg

„Egyre fiatalabb korosztályban és egyre hatékonyabban hatnak azok a zenei irányzatok, amelyek extrém életformát közvetítenek” - állítja Gábor Kálmán ifjúságkutató. A szakember szerint Magyarországon nem veszik kellően figyelembe azt az erőteljes hatást, amely a fiatalokat éri a kultúra területéről.


Szarka Lajos
A hévízi matuzsálem

Nemrég ünnepelte százötödik születésnapját a hévízi Károly Gusztáv. Az ország egyik legidősebb emberének számító műbútorasztalos-mester 1962-ben ment nyugdíjba, de utána még közel harminc évet dolgozott keszthelyi műhelyében. A Hetek kérdésére a hosszú élet titkát egyszerűen fogalmazta meg: „Ne igyekezzen az ember meghalni.”


Hit és értékek

Széchey Noémi
A zsidó Messiást hirdette
Elhunyt Jean-Marie Lustiger francia bíboros

„A keresztény világ egyik legjelentősebb személyiségét, Franciaország a morális és szellemi értékek egyik legnagyobb alakját, a zsidó világ pedig egyik legdrágább barátját vesztette el” Jean-Marie Lustiger személyében - nyilatkozta a franciaországi zsidó közösségek tanácsának főtitkára a 80 éves korában elhunyt francia bíborosra emlékezve. Az egyetlen katolikus főpap volt, aki származását mindvégig megvallva küzdött az egyházi antiszemitizmus ellen.


Kulcsár István
Minden oroszok egyháza
A moszkvai patriarchátus nem tűri a vallási konkurenciát

„Oroszország a klerikális társadalomhoz vezető úton halad, az ortodox egyház minden módon igyekszik hitét a társadalomra ráerőltetni” - írta a közelmúltban Vlagyimir Putyin elnöknek címzett levelében az Orosz Tudományos Akadémia tíz tekintélyes tagja, köztük két Nobel-díjas fizikus: Zsoresz Alfjorov és Vitalij Ginzburg.


Külföld

Hetek-összeállítás
Szabadulásra várva
Pakisztán is segít a túszejtőknek?

Nem hozott eredményt a terroristák fogságába esett dél-koreai túszok ügyében az amerikai és afgán elnök csúcstalálkozója. George W. Bush és Hamed Karzai elutasította a tálib emberrablók követelését a fogolycserére. Nem terveznek fegyveres akciót sem a még életben lévő 21 keresztény segélyszolgálati aktivista kiszabadítására. Időközben felmerült, hogy a túszejtésben a pakisztáni titkosszolgálat is részt vett.


Németh csillag
Példátlan leszámolás
Kivégezték az újságírót, aki a rasszista terrorcsoportról írt

Nagy megdöbbenést váltott ki az Egyesült Államokban Chauncey Bailey afroamerikai újságíró-szerkesztő halála, akivel fényes nappal végeztek az utcán. Az eddigi vizsgálatok alapján a gyilkosság hátterében egy fekete muszlim szekta állhat, melyről Bailey leleplező riportot tervezett készíteni.


Az MTV és Guantánamo

Keresve sem tudott volna rosszabb pillanatot választani a Magyar Televízió az utóbbi évek egyik legvitatottabb Amerika-ellenes filmjének bemutatására. Az Út Guantánamóba című angol „dokudráma” négy brit állampolgárságú muszlim fiatalról szól, akik egy esküvőre utaztak Pakisztánba, közvetlenül a 2001. szeptemberi terrortámadások után. Iszlamabadban radikális muzulmán agitátorokat hallgattak, majd úgy döntöttek, hogy Afganisztánba utaznak, hogy segítsenek hittestvéreiknek az amerikai agresszorok elleni harcban. Épp akkor kezdődik az amerikai támadás, amikor elérik a tálibok frontvonalát, majd az új afgán kormányerők fogságába esnek, akik átadják őket az amerikaiaknak. A film készítői nem tagadják szimpátiájukat a muzulmán radikálisokkal (a tálib terroristák is szerencsétlen áldozatok csupán a jenki bombázók célkeresztjében), és bírálatuk tárgya kizárólag az amerikai-brit hatóságok, akik terroristáknak vélik a brit állampolgárságú foglyokat - és így is bánnak velük.


Konkolyi Katalin
Emberek a zónában
Hirosima után tízezrekkel kísérleteztek

1945 augusztusa óta ezerszer annyi atombombát robbantottak fel békeidőben, mint háborús helyzetben. A Japán elleni támadást követően a nagyhatalmak egymást túllicitálva végezték a nukleáris kísérleteket, amelyekben több tízezer katonát vetettek be kísérleti nyulakként.


Halálhíd a Mississippin
Nem bírják a terhelést az elöregedett autópályák Amerikában

Filmekben látott módon omlott össze a csúcsforgalom idején Minnesotában egy közúti híd, legalább öt ember vesztette életét, és közel százan sebesültek meg. A megrázó katasztrófa azonban sokak szerint a komoly problémákkal küszködő amerikai infrastruktúrára irányította a figyelmet, melynek kezelése elengedhetetlenül szükségessé vált a közeljövőben.


Busa Viola
Ázsiai özönvíz
Katasztrófahelyzet egy évvel az olimpia előtt

Miközben a világ szerencsésebb fele a vakációval van elfoglalva, Ázsiában emberemlékezet óta nem tapasztalt özönvíz miatt kellett millióknak elhagyni otthonukat. Kína délnyugati és keleti részén a heves esőzések után bekövetkező áradások közel 200 millió ember életét dúlták fel, és 4-5 millióra tehető azok száma, akiket evakuálni kellett otthonukból. Indiában, Pakisztánban és Nepál déli részén a monszun okozott heves áradásokat, amelyek következtében a térségben közel 20 millióan maradtak fedél nélkül.


Online

Hello Kitty

Hello Kitty emblémás karszalagot kell hordaniuk a szabályok ellen vétő bangkoki rendőröknek. A szemet gyönyörködtető kiegészítő meglehetősen méretes, világos rózsaszín, és a jól ismert cicamotívum két nagy szív társaságában foglal rajta helyet. Azokat a rendőröket bélyegzik meg ily módon, akik késnek, rossz helyen parkolnak vagy egyéb ehhez hasonló apró szabálytalanságot követnek el. A ruhadarabot arra tervezték, hogy szégyenbe hozza a vétkeseket, akiknek néhány napig munkahelyükön kell viselniük azt. „Ez az intézkedés arra szolgál, hogy segítsen a fegyelem fenntartásában. Nem szabad a kis vétségeket figyelmen kívül hagynunk” - mondta el az ügygyel kapcsolatban Pongpat Chayapan rendőr ezredes.


Előkerült a százmilliós Munkácsy-kép

Minden valószínűség szerint egy eredeti Munkácsy-képet találtak a vámosok július elején egy, az Egyesült Államokból érkező küldeményben - tudatta keddi sajtótájékoztatóján Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője. A Naplemente című alkotásnak még az első világháború idején veszett nyoma, ezért szakértők vizsgálják, hogy valóban a körülbelül száz-, más hírek szerint pedig ötvenmillió forintot érő festményről van-e szó. A szóvivő elmondta, hogy ismeretlen tettes ellen nyomoznak, de a ferihegyi vámhivatalnál az ezerötszáz dollárra értékelt csomag feladójáról és magyar címzettjéről is információval bírnak.


Egymillió magyart tanít a Microsoft

Három év alatt több mint háromszázezren, öt év alatt pedig egymillióan sajátíthatnak el számítógépes alapismereteket Magyarországon, köszönhetően annak a megállapodásnak, amely a Microsoft Magyarország, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Szenior Foglalkoztatási Szövetség között köttetett. A Számítógép-tudományi Társaság feladata a Microsoft tananyagának honosítása és a helyszín biztosítása. A Szenior Foglalkoztatási Szövetség elsősorban a 45 év felettiek körében népszerűsíti majd a programot, hiszen meglátásuk szerint a magyar munkaerőpiacon kétmillió 45 éven felüli állampolgár nem tud álláshoz jutni vagy jobb munkahelyet találni számítógépes ismereteinek hiányossága miatt.


Vatikán a weben

Miközben a Vatikán államban felszerelt webkamerákon lehet figyelni a kertekben sétáló XVI. Benedek pápát, a jezsuita rend a cybervilág evangelizációjára készül: a Second Life virtuális földjeire küldi misszionáriusait. Amióta 1998-ban II. János Pál egy klikkeléssel küldte Samoa szigetére a csendes-óceáni püspökökhöz írt apostoli levelét, a Vatikán lemaradás nélkül tartja az iramot a fejlődő technológiával, és főleg a harmadik évezredben élők igényeivel. A Bill Gates-féle Microsoft helyett más szolgáltatókat előnyben részesítő pápai állam nemrégen sajtóközleményben tudatta, hogy tovább erősítette számítógépes biztonsági rendszerét: a Vatikánba eddig még egyetlenegy hacker sem tudott betörni. Az idei nyártól webkamerák pásztázzák az alig több mint negyven négyzetkilométeres állam területét is ([1]), mutatva, hogy mi történik a pápai kertekben.


Bányaszerencsétlenség az USA-ban

Mentők százai kutatnak a héten az egyesült államokbeli Utah államban beomlott bányában rekedt hat bányász után. A kutatók napokkal az omlás után sem tudtak kapcsolatba lépni az eltűnt bányászokkal, nem tudni, hogy életben vannak-e. Robert Murrey bányatulajdonos szerint legalább egy hétre lesz szükség, amíg meg tudják közelíteni a mélyben rekedt bányászokat, akik feltehetően a bejárattól mintegy 4 mérföldnyire lehetnek, 457 méter mélyen, és ha túlélték az omlást, több napra való vizük és levegőjük van. Murray kitartott amellett, hogy a szerencsétlenséget földrengés okozta, de szeizmológus szakemberek szerint a bányaomlást nem az idézte elő.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Villámcsapás Mezőkövesden Beküldte: Barta Henrik


Plusz három vízágyú

A mostani kettő mellett ezentúl további három új vízágyúval rendelkezik majd a rendőrség - közölte Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány kedden. Az eddig szolgálatot teljesítő járműveket is felújítják, hiszen Garamvölgyi László, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője a Magyar Televízió székházának őszi ostroma után azt mondta, hogy körülbelül 80 millió forintos kárt okoztak bennük a tüntetők. A helyzetjelentés szerint ez volt a szeptemberi zavargások során a rendőrségnek okozott károk közül a legnagyobb tétel.


Olimpiai szám lehet a gördeszkázás

Első lépésként az akciósportok nemzetközi szövetsége, amely a gördeszkásokat is tömöríti, megegyezett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséggel (UCI). Eszerint az UCI javasolná a gördeszka felvételét, és biztosítana helyet saját keretéből - ezt a döntést azonban még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának jóvá kell hagynia. Az ötkarikás játékok modernizálása, azaz az új sportágak integrálása Jacques Rogge NOB-elnök egyik célja, így a gördeszkások jó esélyt látnak az olimpiai programba kerülésre.


Barbie hódít a technológia világában

A hagyományos Barbie babák kora lejárt - erre jöttek rá Barbie készítői. A mai gyerekek már nem babáznak, hanem interneteznek és mp3 zenéket hallgatnak. Barbie azonban nem akar csődbe jutni, így ezekre a vizekre evezett át, mégpedig egy olyan Barbie formájú mp3-lejátszó formájában, ami a oldalon április óta már több mint 3 millió ember regisztrált. A Barbie-nemzedék legújabb tagjai 60 dolláros árnál kezdődnek, a határ pedig a csillagos ég. 10-20 dollárért pedig különböző kiegészítőket vehetünk legújabb mp3-lejátszónkhoz. Barbie tehát (jelenleg legalábbis úgy tűnik) sikeresen betört a technológia világába. Ezek után pedig jöhetnek a Ken formájú mp3-lejátszók is…


A 10 legnépszerűbb város

Továbbra is Budapest a legnépszerűbb magyar város a külföldi és a magyar turisták körében a kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma alapján - olvasható a Magyar Turizmus Zrt. kedden kiadott közleményében. Tavalyhoz hasonlóan a második helyet ismét Hévíz, a harmadikat pedig Hajdúszoboszló szerezte meg. A top tízbe került még Siófok, Bük, Balatonfüred, Debrecen, Eger, Harkány és Zalakaros.


Magyar találmány az elektroszmog ellen

Egy háromtagú magyar fejlesztőcsoport olyan szerkezetet fejlesztett ki, amely az elektromágneses sugarak, vagyis az „elektroszmog” túlzott mértékét képes jelezni. Szöllősy János, az egyik feltaláló elmondása szerint az egészségre ártalmas elektroszmog mindenhol megtalálható: a rádió, a tévé, a mobiltelefon, ezek adóállomásai, a számítógép, az összes háztartási készülék és a nagyfeszültségű villamos vezetékek is „rontják” a levegőt. Az elkészült prototípus mintegy 5 centiméter átmérőjű kör alakú szerkezet, amely sípoló hangot ad ki, ha a mágneses tér erőssége meghaladja az egészségre ártalmas határt. A feltaláló állítása szerint találmányuk iránt Amerikában a legnagyobb az érdeklődés.


Számok

50-szer gyorsabban növekszik a kereszténység Afrikában, és 43-szor gyorsabban Ázsiában, mint Európában, ahol az iszlám a leggyorsabban terjedő vallás.


Túl sok vizet használunk

Egy magyarországi háztartásban naponta átlagosan fejenként 100-150 liter vizet használunk el, ennek közel háromnegyedét a fürdőszobában. Csak WC-öblítésre 11-26 liter víz megy el. Ezen túl fürdésre 75-95 liter; zuhanyozásra 20-40 liter, mosogatásra mintegy 40 liter; mosásra pedig 120 liter vizet használunk el. Megdöbbentőbb a kép, ha belegondolunk, hogy mindez értékes ivóvízzel történik. Nem beszélve arról, hogy a nálunk fejlettebb országokban ez a szám még nagyobb. Budapesten naponta 550 ezer köbméter szennyvíz keletkezik (kommunális és ipari együtt), melynek csak 45 százaléka jut el a szennyvíztisztítóba, a többi mechanikai szűrés után közvetlenül a Dunába kerül. A szennyvíztisztítás során visszamaradó szennyvíziszap kezelése és elhelyezése komoly gondot jelent.


USA: A legjobban kereső tévések

Amerikában nem igazán meglepő, hogy Oprah Winfrey a legjobban kereső tévés személyiség 260 millió dollárral (46 milliárd forintnak megfelelő összeggel). A TV Guide ide vonatkozó listája szerint szépen megszedte magát a tévézésből Simon Cowell is, aki tehetségkutató műsorok zsűritagjaként alapozta meg tévés hírnevét: ő 45 millió dollárt (körülbelül 8 milliárd forintot) tudott összekaparni a múlt évben. De olyan tévés munkákkal is jól lehet keresni, amikről valószínűleg nem is gondolnánk: Judith Sheindlin bírónő például 8,3 milliárd forintnak megfelelő (vagyis mintegy 30 millió dolláros) összjövedelemre tett szert egy év alatt csupán azzal, hogy egy bírósági tévéshow keretében osztja ítéleteit.


Megállíthatatlan az urbanizáció

Jövőre - az emberiség történetében először - a világ népességének több mint fele, 3,3 milliárd ember városokban él majd. Az ENSZ jelentése szerint ma 1 milliárdan laknak külvárosi nyomortelepeken vagy nagyon lerobbant belső városrészekben. A slumosodás elleni küzdelemben az hozhat áttörést, ha leaszfaltozzák az utcákat, kiépítik az áram-, víz- és csatornahálózatot, megszervezik a szemétszállítást. A házak felépítését azután nagyrészt az ott lakók is képesek megoldani - vélik a világszervezet szakértői.


Tiszta közterek

Tovább folytatódik az a közterületi tisztogatási akció, amelyet június végén kezdett el a fővárosi rendőrség. A rendőrök és a közterület-felügyelők Tóth Gábor, az új főkapitány utasítására június 27-étől tartanak akciókat a turisták által leglátogatottabb aluljárókban, hogy a Magyarországra látogató külföldieket ne fogadják illegális árusok, kéregetők. Az akciók eredménye: 32 különböző okból körözött ember került rendőrkézre, valamint 58 személyt állítottak elő, 219 helyszíni bírságot szabtak ki, 361 esetben foglaltak le különféle árucikkeket, és 225 szabálysértési feljelentést tettek a rend őrei.


Riport

Hajdú Sándor
Beindult a pénzeső
Gyurcsányékon a versenyképesség javítását kérik számon

Politikai hangulatjavítás lehet a célja, hogy a kormány előrehozta az uniós fejlesztési pénzekből megvalósuló megaberuházásokkal történő kampányt, hisz sorra jelentik be a kormánypárti politikusok a legkülönfélébb uniós projekteket, a kormány pedig legutóbb 500 milliárd forintot osztott szét pályázat nélkül. Ráadásul - miként egy szocialista politikus mondta - a „Magyarország történetében példátlan” fejlesztési pénzeső java még hátra van. Ellenben Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szerint „a támogatott projektek nem szolgálják a gazdaság versenyképességének fejlesztését, inkább céltalan ötletelésnek tűnnek”.


Ebéd az olajfa árnyékában
Új étteremlánc Magyarországon

A Vapiano távolról sem gyorsétterem, amelynek hallatán azonnal ellenérzésünk támad, közelről pedig pláne nem az. A Vapianóban mindig minden étel friss, és ezzel kapcsolatban nem jóhiszeműségünk az utolsó fogódzó, hiszen a látványkonyhában minden az orrunk előtt történik a saláták összeállításától a kifőzésre kerülő tészták gyártásán át a pizzák kisüléséig. Hihetetlenül hangzik, de még sorban állás sincs. Az étterembe érkező vendég egy chipkártyát kap, amelyre a pultnál az étel kiválasztása után a rendelése kerül, és amelyet távozáskor a kijáratnál olvas le a pénztár. Ha például olyan friss fügés pizzát választunk, amelyre miután megsült, pármai sonka kerül, és vaniliás akácmézzel van lecsorgatva, akkor (is) egy mobiltelefon nagyságú kütyüt kapunk kézhez, amely villogva rezeg, ha elkészült a mű, s mi addig kényelmesen élvezhetjük - mondjuk - parmezánforgácsos rukkolasalátánkat. De nézzük, mit kell átélnünk, ha tésztára fáj a fogunk?


Szabadidő

A hétvégén légiparádé lesz Kecskeméten

Egyre nagyobb tömegeket mozgat meg az immár hagyománnyá váló Nemzetközi Repülőnap és Hadtechnikai Bemutató, melyet idén is Kecskeméten rendeznek meg a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison augusztus 11-12-én. A kétszázezres tömeg tekintetét húsz ország pilótái tartják majd órákig az égben.


Ha lángos, akkor legyen halápi

Minden év augusztus második hétvégéjén (idén ez augusztus 11-ére esik) megrendezik Zalahalápon a Lángosfesztivált. Itt nemcsak szájtátásra és bendősámfázásra van lehetősége a nagyérdeműnek, hanem minden, magában akár csak szikrányi ambíciót is érző látogató megpróbálkozhat a tésztafeszítés művészetével. A II. Halápi Lángos Fesztivál színes programokkal várja a vendégeket. Lesz lángossütő verseny, népdalkörök, sakkbajnokság, fotókiállítás, vándorbűvész, táncbemutató, koncert és zárásként bál.


Czibula Péter
Miért zöldebb a szomszéd fűje?
Gyepápolási tanácsok a kánikulában

„A szép gyep a legdrágább kerti berendezés” - tartja a mondás, és ha az álompázsit fenntartási költségeit nézzük, nem alaptalan az állítás. A szép, ápolt fű ugyanis gyommentes, egyenletes felületű és növekedésű, színe zöld és semmiképpen sem sárga, szélei ápoltak, és nem nőnek rá a burkolatra vagy más növények közé.


Színes

Duma Pláza

Két világnyelv van: az orosz és az amerikai.


Nemzeti Gárda alakul hazánkban

Mégpedig csupán a „segítségnyújtás” szándékával, hazánkat ért esetleges katonai támadás vagy természeti csapás esetére. Katonai jellegű szerveződésről van szó, ezért működésre is hasonló azokhoz, bár jó néhány sajátossággal.


Te, Béla, fordítva néztük a tervrajzot


Mi van a képen?

3. Mit bámultok? Nekem nem futja mindennap autómosóra!


Lassan mondja


Sziget

Kedves Müller elvtárs! Engedje meg, hogy tizenöt éves fáradozása…


Tourist guide 2.

Ausztráliába készülő turisták értelmes kérdései… (az ausztrál turizmus honlapjára érkeztek, a válaszokat a honlap humorral is megáldott szerkesztői adták)


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 32. szám - 2007. augusztus 10-16.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Szabó Anikó
250 forintos kenyér
Árdrágulás az élelmiszereknél

Bár a gyümölcsök, illetve kisebb mértékben a zöldségek egy részének árát is felviheti, hogy a tavaszi fagy majd a mostani kánikula miatt roszszabb lehet a termés, az elmúlt hetek forrósága és az aszály alapvetően a takarmánypiacot borította fel. A kukoricatermés a tavalyinál várhatóan 40 százalékkal lesz kevesebb, állítja a szakminisztérium. Emiatt viszont közvetve drágul a hús és a tej, a kalászos gabona világszerte jelentkező hiánya pedig a kenyér árát viheti fel az ősszel. A magas takarmányárak miatt mind a sertés-, mind a szarvasmarha-állomány ellátásának költségei jelentősen nőnek, ami a hús, a tej és a tojás árának emelkedésével is járhat.


Kovács Klára
Zöldbe megy a kormány

„Nagyvonalú, intelligens, szerény” - így jellemezte Sylvester Ádám, az Építész Kamara elnöke a kormányzati negyed nyertes tervét. A magyar és japán mérnökök által tervezett épületegyüttes nemcsak színeiben zöld, hanem a környezettudatossága miatt is. Bár a megszorítások kellős közepén irritáló lehet a grandiózus építkezés, a kormány hangsúlyozza: az új kormányzati negyed komoly megtakarítást hoz az ország számára.


A hét eseményei

Valamit kapunk Napokon belül elfogadhatja Brüsszel az Új Magyarország fejlesztési terv operatív programjait - erősítette meg az illetékes EU-szóvivő. Ha a KözOP-ot (Közlekedési Operatív Program) is elfogadják, az megnyitja az utat az egyéni projektek - köztük a budapesti 4-es metró uniós társfinanszírozásának - pályázataihoz. „Semmilyen támogatást nem hagytunk még jóvá a magyar metróra” - szögezte le a szóvivő. Brüsszeli források szerint jó darabig nem lehet még megmondani, hogy az EU mennyi pénzt ad majd a metróra, és lehet, hogy idén nem is tudjuk meg ezt a számot.