Vissza a tartalomjegyzékhez


Bulvár ?

Napjainkban talán sokan érzik úgy, hogy a médiumokban, konkrétan a közszolgálati rádiókban az értékes műsorok lassú, ám alapos leépítése zajlik, hogy helyüket az üres és silány vegye át. Most pusztán biztatást és segítséget kívánok nyújtani az így gondolkodóknak, létezik ugyanis megoldás: Nézzen többet tévét!
Megszüntették például a Szabó családot. Na és? Van helyette a tévében Salgótarjáni család. Kevesebb szereplővel bár, de áttekinthetőbb cselekménnyel (merthogy nincs neki), így könnyedebb kikapcsolódást (esetleg kikapcsolást) szerezve a nézőnek. A konyha tűzpiros, a háló rokokó, a beszéd hibás. De ha a minőség nem is, a mennyiség pazar, nyomják ezerrel. Önök pedig közben eldönthetik, hogy Győzik-e.

Vagy megszűnt a Kabarécsütörtök? Na és? Nézze a tévé-ben a parlamenti közvetítéseket! Például könnyesre röhögöm magam, amikor a fényes szelek gyermekei bőszen kommunistáznak az „új többségre” hivatkozva, miközben e kifejezés klasszikus jelentése „új bolsevik”. Ráadásul fő törekvésük „a múltat végképp eltörölni…”
Aztán igazán szórakoztató műsor, amikor egy politikus nyilvánosan elismeri „másságát”. De már a combom csapkodom, amikor e megvallása közben el is érzékenyül saját emberi nagyságán, holott az egész nem több nyílt társkereső hirdetésnél. (Többé én sem tudom eltitkolni, megvallom hát nyíltan: idén huszonhét éve folyamatosan egy Asszonyt szeretek. Mi több, Ő a feleségem! De kérem, azért ne ítéljenek el!)
E sorok írása közben jutott eszembe egy tuti jó vicc: Két makulátlan politikus beszélget a folyosón…
Nincsenek jó ismeretterjesztő műsorok? Minek, ha itt vannak a reklámok? Hát mikor tudná meg egyetemi előadóktól, hogy hol juthat hozzá korpásodás elleni szárnyas bankbetéthez hatezer méter mélyről a szóda erejével, mert megérdemli? Ez azonban eljut minden otthonba. Szinte látom, amikor egy kicsiny faluban Magdika néni kiszól Pista bácsinak a verandára: „Te fijjam, behozná nekem egy kis bifidusz esszenziszt, valahogy olyan rossz most a szám pH-értéke. Nem lehet, hogy ez az Algida mellékhatása?” „Nem tudom, de hónap megkérdem a kezelőorvosodat vagy gyógyszerészedet, addig meg élj szívből!” Cseri