Vissza a tartalomjegyzékhez


Magyarok a szexről

A fokozódó stressz, a szorosabb időbeosztás sokak számára együtt jár a szexuális élet intenzitásának csökkenésével. A pornónézés viszont „stimulálja” a szexet: minél gyakrabban néz valaki ilyesmit, maga is annál aktívabb, és sokkal nyitottabb az extrém szexuális gyakorlatok felé. A félrelépések aránya drámai mértékben növekedett az elmúlt 11 évben: míg 1996-ban a szexuális kapcsolattal rendelkező válaszadók mindössze 7 százaléka vallotta be, hogy megcsalta aktuális partnerét, addig most ez az arány - házastársak között - 19 százalék.

A férfiak majdnem háromszor olyan gyakran csalják meg partnerüket, mint a nők. Akik elégedetlenek szexuális életükkel az adott kapcsolatban, kétszer olyan gyakran lépnek félre, mint elégedett társaik. Ez az összefüggés nem állt fent 11 évvel ezelőtt: akkor még semmivel sem léptek gyakrabban félre azok, akik a szexuális életüket nem találták teljesen kielégítőnek. Mindez arra utalhat, hogy a média által sugallt szexualitás teremtett egy olyan ideált, amelynek elérése kívánatos, sőt talán szükséges, csak a megfelelő partnert kell hozzá megtalálni. Sokkal gyakrabban hűtlenek jelenlegi partnerükhöz azok, akik szoktak pornót nézni (a pornót néző férfiak 28 százaléka lépett félre, míg a nem nézők 15 százaléka).
A Medián felmérése szerint az emberek havonta átlagosan 2-4 napon néznek pornót, a leggyakrabban a tévében, de népszerű az internet is: a Medián Webaudit szerint ezeket az oldalakat naponta átlagosan 130-140 ezren látogatják, közülük minden negyedik nő.