Vissza a tartalomjegyzékhez


Meglátta és leírta

A meseíró J. K. Rowling (képünkön) élete maga is modern tündérmese: életútja az abszolút szegénységtől a „nyárspolgári” többség számára alig elképzelhető gazdagságig ível. Az 1965-ben született író első novelláját hatévesen írta, amit később követett még két, saját bevallása szerint nagyon rossz felnőttregény és néhány novella.

A megvilágosodás 1990-ben jött, amikor a Manchester és London közötti zsúfolt vonaton egyszer csak felvillant az agyában Harry Potter figurája. „Teljesen megformálva lépett elém. Egy kisfiú, aki nem tudja magáról, hogy boszorkány, és a boszorkányképző szakiskolába küldik tanulni… Annyira megtetszett az ötlet, hogy egy gyerek elmenekül a felnőtt világ kötöttségei elől, és talál magának egy olyan világot, ahol - szó szerint és átvitt értelemben is - hatalma van” - nyilatkozta később a regénysorozat fogantatásáról. Nem sokkal ezután Rowling angoltanári állást kapott Portugáliában, ahol összeházasodott Jorge Arantesz tévériporterrel. Néhány hónappal később megszületett a lánya, majd egyre viharosabb házassága teljesen zátonyra futott. A fizikai erőszaktól sem mentes kapcsolatnak Rowling azzal vetett véget, hogy négy hónapos lányával együtt visszaköltözött Skóciába. Mindez alatt szabadidejében regényén dolgozott.
Edinburghben már csak egy cél lebegett a szeme előtt: hogy sikeres író legyen. Kislánya, Jessica délutáni alvásidejében írt egy lakásához közeli kávézóban, mivel - a legenda szerint - nem tudta fizetni a fűtésszámlát. A Harry Potter-sorozat első kötete kézzel íródott, mivel szerzőjének írógépe sem volt. Az írás utolsó évében heti 70 font segély volt minden bevétele. 1996-ban azonban elnyerte a Skóciai Művészeti Tanács nyolcezer fontos ösztöndíját, amely kisegítette reménytelen helyzetéből, és lehetővé tette a regény befejezését.
A nehézségek azonban még nem értek véget, mivel az összes nagy kiadó elutasította a regényt. Hosszas keresgélés után végül a Bloomsbury Kiadó látott fantáziát Harry Potterben, és szerződést kötött Rowlinggal. Az üzlet - bár eleinte nem sok reményt fűztek hozzá - beindult.
Az első kötet megjelenésekor kiadója arra kérte az írónőt, hogy a Joanne Rowling név helyett válasszon valami olyat, ami nem árulja el azonnal, hogy nőről van szó - így remélve a férfi olvasók kegyeinek elnyerését. Ekkor vette fel második névként nagyanyja keresztnevét, a Kathleent, és lett J. K. Rowling, ahogy a világ megismerte.
Regénye példátlan sikerének köszönhetően J. K. a szegénységből hamar kilábalt, szerelmi csalódása azonban sokáig kísértette. Végül egy skót altatóorvos, Neil Murray oldalán találta meg a boldogságot, aki állását feladva beköltözött Rowling (egyik) házába, és a könyveit népszerűsítő feleségével járja a világot. Két közös gyermekük született, David Gordon 2003-ban és Mackenzie Jean 2005-ben.