Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-információ
Horn Gyula keresztje
Alkotmányos vita a plecsnikről

Diplomatikusabb, de mindenképp méltányosabb lett volna, ha az állami kitüntetések odaítélése előtt valamiféle diszkrét egyezség születik a kormányfő és az államfő között, mivel a két állami méltóság közötti hatáskör vitájának az lett a következménye, hogy nyílt színen megalázták Horn Gyulát.


Fotó: Vörös Szilárd

A köztársasági elnök joga és kötelessége támogatni vagy elutasítani az állami kitüntetések adományozását - határozott az Alkotmánybíróság. A bíróság kötelezte a parlamentet, hogy az év végéig dolgozza ki az érdemrendek adományozásának részletes szabályait. Az AB mostani határozata kimondja: a köztársasági elnök önálló politikai felelőssége eldönteni, ki érdemes az állami kitüntetésre. Önállóan mérlegelhet meggyőződése és az alkotmányos értékrend követelményei szerint, majd meg kell indokolnia döntését.
A bíróság azért vette elő a témát, mert Gyurcsány Ferenc június végén javasolta a köztársasági elnöknek, hogy Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából tüntesse ki a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével. Az AB döntése után a Köztársasági Elnöki Hivatal bejelentette: Sólyom László nem írja alá a miniszterelnök kezdeményezését Horn Gyula kitüntetéséről. Az államfő a politikus ‘56-os tevékenységével indokolta döntését.


Fotó: AP

„Az ország tele van problémákkal, bajokkal, nem Horn Gyula kitüntetése a legfontosabb kérdés” - vélekedett a volt miniszterelnök. Horn Gyula újságíróknak azt is elmondta, hogy őt nem tudják megalázni, de nem is engedi, hogy bárki ezt tegye. Mint mondta: elvárta volna, hogy ha nyilvánosságra hozzák a köztársasági elnök egyet nem értését, legalább ne a születésnapja körül tegyék. Horn a forradalomról is beszélt, szerinte az 1956-os események kapcsán történelemhamisítás folyik, mert az MSZP-t kivéve a pártok a saját ideológiájukat kapcsolják a történtekhez.
Gyurcsány Ferenc szerint nem szabad összekeverni az ország véleményét a köztársasági elnökével. A kormányfő hangsúlyozta: Horn Gyulát életútja ismeretében választották 1994-ben miniszterelnöknek. „A külföld a miniszterelnök Európa demokratizálódása érdekében tett érdemeit méltatja” - mondta újságírói kérdésre Gyurcsány Ferenc az üggyel kapcsolatban. „
A baloldali Népszava címlapfotókon bizonygatta, hogy Horn Gyulát Angela Merkel jelenlegi német kancellártól kezdve Heinz Fischer osztrák államfőig, illetve Hans-Dietrich Genscher német külügyminiszterig többen is elismerték. Az ellenzéki sajtó pedig „pufajkázott”.
Egyébiránt Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő és Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter is részt vesz azon az ünnepségen, amelyet 75. születésnapja alkalmából rendez az MSZP.