Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 27. szám, 2007. július 05

Arcok

Zsurkán Mariann
A kis veréb ámokfutása
Edith Piaf

Tizenöt perces ováció fogadta Olivier Dahan La Mome/La Vie en Rose című életrajzi művét a februárban megrendezett 57. Berlinialén. Az Edith Piaf sorsát feldolgozó filmprodukció a művésznő halálának negyvenedik évfordulójára készült. Az alkotás némileg árnyaltan foglalja össze a „szent szörnyeteg” mindössze negyvenhét évet felölelő önpusztító életét.


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
Bomlik a MIÉP
Csurka kijelölte utódját

Elkezdődött a MIÉP legújabb szétverési kísérlete - nyilatkozta saját lapjában Csurka István, a párt elnöke, majd ugyanebben az interjúban bejelentette: megtalálta elnöki utódját. „, a MIÉP szétverését pedig éppen ő vezeti, hogy minél kevesebb felé kelljen osztani a pénzt” - reagáltak a cikkel kapcsolatban a Heteknek egykori párttagok.


Hazafi Zsolt
Ez a mi magyar narancsunk

„Nem legyőztük, hanem meggyőztük a szocialistákat” - vélekedett lapunknak Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. A Fideszt élesen bírálta, mert szerinte az ellenzék újraállamosítást ígér, amihez hasonló utoljára a Rákosi-érában történt. Mint mondta: „éppen ideje lenne a konzervatívoknak elfogadniuk, hogy piacgazdaságban élünk, és az államszocializmus ideje lejárt.”


Szobota Zoltán
Az állami sarzsiért politizálnak az egyházak?
Önfenntartó egyházmodellben gondolkodik a koalíció

Rögtön azt követően, hogy nyilvánosságra került: az egyház-finanszírozás is tárgyát képezi a kormányzó pártok koalíciós egyeztetéseinek, a tradicionális keresztény felekezetek félreverték a harangot. A történet minimum hárompólusú, hiszen nemhogy a kormány és az egyházak, hanem még az MSZP és az SZDSZ között sincs egyetértés a kérdésben.


Merre tart a szélsőjobb?

A MIÉP mögött keletkezett űr betöltésén és a háromszázezresre becsült szavazóbázis megnyerésén több, magát „nemzeti radikális szervezetként” meghatározó párt, mozgalom, rádió és újság is munkálkodik. Olykor a MIÉP-nél is „durvább” retorikát használva.


Életmód

Makki Marie-Rose
Képernyő-nemzedék
Amíg le nem ájulsz a székről

Különösen a tizenévesek körében elterjedt szokás egy vagy több internetes közösségi portálra bejelentkezni, akár több száz cyberbaráttal napi kapcsolatot tartani, saját fotót, adatot felnyomni egy-egy weboldalra, és várni az újabb és újabb ismerősöket. Aztán úgy huszonöt éves kor felett az ember elkezd az éterből leszállni a földre, megszállottból felhasználóvá vedlik át, hiszen lefoglalja a munka, a család és más földi szükségletek.


Fókusz

Széchey Noémi
Dr. Gyilkos
Muzulmán orvosok a terrortámadások hátterében

A múlt heti londoni és skóciai terrortámadások kitervelésével és elkövetésével gyanúsítottak valamennyien a brit egészségügyben dolgozó orvosok vagy gyakornokok voltak, ami azt bizonyítja: a Nyugat-gyűlölet nem az elkeseredett rétegek sajátossága. A merényletek ugyanakkor azt is bizonyítják, megkezdődött az Irakban profizmus szintjére fejlesztett „autóbombás” merényletek exportálása a nyugati országokba, még ha egyelőre - szerencsére - annak színvonala az amatörizmus szintjén is marad. A múlt heti londoni és glasgow-i terrortámadásokkal kapcsolatban lapzártánkig nyolc személyt tartóztattak le, valamennyien orvosként vagy gyakornokként dolgoztak vagy dolgoznak Nagy-Britanniában. A nyomozás eddigi állása szerint a merénylet kitervelője a huszonhat éves Mohammad Asha volt (kis képünkön), aki egy jordániai egyetemen szerezte meg idegsebészi képzettségét. Ashát környezete „tisztelettudó és köztiszteletnek örvendő személynek” ismerte, aki „szívesen beszélt kétéves kisfiáról vagy olyan természetes dolgokról, mint a hegymászás, a nők vagy a krikett”. A többi gyanúsítottról is elmondható, hogy arab, illetve muzulmán országban szerezték orvosi képesítésüket, majd a brit egészségügyi rendszerben dolgoztak éveken át. Ugyanakkor valamennyien kapcsolatba kerültek az al-Kaidával a Közel-Keleten töltött tanulmányi éveik során.


Lukács András, Párizs
Erősödik a terrorveszély Franciaországban is

A terroristaelhárító szervek Franciaországban is folyamatos versenyfutásban vannak az egyre erősödő dzsihádista csoportokkal. A terrorelhárítás szerint ugyanis az algériai al-Kaida-sejtek erősödése egyre nagyobb fenyegetést jelent Franciaország területén belül is, emellett egy, az al-Kaida európai szárnyához tartozó iszlamista honlapon „véres dzsihádot” hirdettek meg Franciaország ellen, amiért „cionista” elnök került az ország élére két hónappal ezelőtt.


Busa Viola
A valódi dzsihád
Európa nem veszi észre, merre halad

Az utóbbi napokban leleplezett vagy meghiúsult merénylettervek újabb figyelmeztetést jelentettek a Nyugatnak arról, hogy az iszlám dzsihád valóságos és globális veszély. Számos történész, elemző, író és újságíró már évek óta kongatja a vészharangot, miszerint a dzsihádnak valójában semmi köze nincs az izraeli-palesztin konfliktushoz, Irakhoz vagy a Nyugat külpolitikájához.


Háttér

Somorjai László
Ellopták az üvegbetont
A Time az év találmányának tartotta

Úgy tűnik, egy multinacionális vállalat lekoppintotta Losonczi Áron építész világhírű találmányát, a Litracon fényáteresztő betont, ráadásul a szabadalomvédelmi eljárást is megtámadták. A feltaláló azonban az első meglepetésből felocsúdva biztos benne, hogy győztesen fog kikerülni ebből a helyzetből, s a további fejlesztések is őt igazolják majd.


Hajdú Sándor
Leszámolás a végeken
MSZP–Fidesz-csörte a támogatásokért

Gyászlobogók lengnek a Békés megyei Sarkad épületein. A helybéliek így tiltakoznak az Országgyűlés és a kormány döntése ellen. Nagy László MSZP-s országgyűlési képviselő módosító indítványát elfogadva az Országgyűlés megszavazta, hogy szűnjön meg a sarkadi kistérség, amely tizenegy települést tömörít magába.


Bowling igényeseknek

A bowlingot - bátran mondhatjuk - több ezer éve ismeri az emberiség. Legalábbis az egyiptomi szarkofágok között kutató régészek már találtak i.e. 3200 környékéről származó bow-linghoz hasonló golyókat, illetve bábukat, amelyeket valószínűleg játék céljára használtak. Babilonba kerülésük után Julius Ceasarhoz, így Európába is eljutottak, majd 800-ban már angol nemesek is gurították a fagolyókat. S hol tartunk ma? Akár galaktikus bowlingon is részt vehetünk, ha kedvünk szottyan, ahol a fény- és hangeffektusok pulzálásában csupán a bábukat világítják meg.


Gesztesi Márta
Nézettség az őrületig
BB Évi, a keselyű média és a szappanopera-nép

Párkányi Évinek, a Big Brother nevezetű valóságshow legelső győztesének többé semmi köze a valósághoz. A behajtók folyamatosan keresik, hatósági ügyei vannak, a kisfiát képtelen ellátni, önmagával pedig egyáltalán nem törődik. A napokban igazságügyi elmeszakértők beszámíthatatlannak nyilvánították. A média felelősségéről faggattuk Árpa Attila producert, aki maga is készített ilyen műsort.


Hetek-információ
Horn Gyula keresztje
Alkotmányos vita a plecsnikről

Diplomatikusabb, de mindenképp méltányosabb lett volna, ha az állami kitüntetések odaítélése előtt valamiféle diszkrét egyezség születik a kormányfő és az államfő között, mivel a két állami méltóság közötti hatáskör vitájának az lett a következménye, hogy nyílt színen megalázták Horn Gyulát.


Szlazsánszky Ferenc
Az igazság odaát van
Papa szerint semmi nem fog kiderülni olajügyben

Sem az olajügyekkel, sem Kármán Irén könyvével nincs összefüggésben az oknyomozó újságírónő megverése - állítja Sándor István. A Papa néven ismertté vált egykori fedett nyomozó nem hiszi, hogy az eddig nyilvánossá tétele révén lényegi információkhoz juthat a társadalom, mert véleménye szerint ez egyik politikai erőnek sem áll érdekében.


A hét eseményei

Ungváry a Kondor-ügyről Ungváry Krisztián történész meghallgatásával folytatódott a Kondor Katalin által a Népszava ellen indított kártérítési per tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. Ungváry a tárgyaláson azt mondta: szakértői álláspontja szerint ezen iratokból (6-os karton, mágnesszalag, K-lakásra viteli engedély, költségelszámolás) egyértelmű Kondor Katalin állambiztonsági érintettsége.


Hit és értékek

Morvay Péter
A roswelli titok
Hatvan éve megoldatlan

Egy város, amelynek a neve eggyé vált a huszadik századi ufókultusszal. Voltak sokkal látványosabb észlelések, titokzatosabb történetek, az Új-mexikó állambeli Roswellben lezuhant azonosítatlan repülő tárgy mégis hatvan éve a „Szent Grál” a népszerű városi legenda hívei számára, akik közt Jimmy Carter amerikai elnöktől kezdve Bernard Norlainig, a francia légierő tábornokáig számos vezető politikus is megtalálható. A repülő csészealjakról készült alkotások külön fejezet a filmipar történetében (a hírek szerint Indiana Jones is ufókat fog üldözni a sorozat jövőre vászonra kerülő befejező részében), de a rejtélyes jelenségek a filozófusokat és teológusokat is magyarázatokra sarkallták arról: vannak-e, és ha igen, kik a Földet megfigyelés alatt tartó titokzatos látogatók?


A franciák készülnek a találkozásra

1999-ben a francia Nemzetvédelmi Felsőoktatási Intézet egy jelentést adott ki „Ufók és nemzetvédelem: mire kell felkészülnünk?” címmel. Ebben megállapítják, hogy „az intelligens lények által irányított ufók létezése szinte biztosra vehető”.


Interjú

Tihanyi Péter
Köszönöm, köszönöm, köszönöm
– fejezi ki háláját életéért a százéves Jászai Joli néni

A nagy színészlegenda, Jászai Mari unokahúga, Joli néni, századik születésnapján az életéről beszél. „Az Esterházy herceg szolgálatában kezdtem a munkám húszévesen a múlt század elején. Aztán tanítottam vagy negyven évig, és hetvenhét éves koromban végre elkezdhettem azt a pályát, amire mindig is vágytam, színésznő lehettem. Igazán boldoggá a férjem, a színpad és a napfelkelték tettek.”


Külföld

Bányai László
A Golán-játszma
Izrael és Szíria: békéről tárgyalnak, de háborúra készülnek

Külföldi diplomáciai közvetítők révén tárgyalási ajánlattal fordult egymáshoz az izraeli és a szír vezetés. Ehud Olmert izraeli kormányfő jelezte, hogy átfogó békeszerződés keretében visszaadná a Golán-fennsíkot Szíriának, cserébe csak annyit kért Basar el-Asszadtól: szakítson meg minden kapcsolatot Iránnal, a Hezbollah síita terrorcsoporttal és a palesztin halálbrigádokkal. Olmert üzenetét török vagy német közvetítők útján juttatta el a damaszkuszi rezsim fejéhez, miután Washingtonban tárgyalt a kérdésről az amerikai elnökkel is, aki elzárkózott ugyan a közvetítő szereptől, a kapcsolatfelvételt mégsem kifogásolta.


Németh Csillag
Vádalku az elnökkel
Mose Kacavot nem küldik börtönbe

Heves tiltakozásokat váltott ki Izraelben Menahem Mazuz izraeli főügyész döntése a Móse Kacav volt államfő ellen indított vádeljárás ügyében. A főügyész ugyanis a hétvégén leköszönt elnökkel szemben több vádpontot ejtett (köztük a legsúlyosabbat, a nemi erőszak elkövetését), így Kacav - a közvélemény és több jogi szakértő nagy megrökönyödésére - enyhébb büntetéssel megúszhatja.


Hajdú Sándor
Mélyrepülés
Nagy Zsolt, a hazaárulással vádolt volt román miniszter

Sok erdélyi magyart jobban érdekel, mi történik Budapesten, mint Bukarestben, pedig a román belpolitika történései igen sok nem várt fordulatot hoztak manapság. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindennapjaira különösen igaz ez: egyik miniszterét korrupció gyanúja miatt felfüggesztette a megerősödve visszatért elnök, ráadásul erősen inog a kisebbségben lévő kormánykoalíció, amelynek az RMDSZ is tagja, és félő, hogy egy előrehozott választáson már nem kerülne be a parlamentbe a magyar párt.


Munkatársunktól
Milliárdokat a népért
Gigi Becali, a birkapásztorból lett mágnás, politikus

Én gyakorlati filozófus vagyok! - ezzel a felkiáltással lépett be a román politikai életbe a 2004-es parlamenti választásokon George „Gigi” Becali, az egyszerű pásztorból lett mágnás és futballklub-tulajdonos, a román bulvársajtó kedvence.


Konkolyi Katalin
Szövőnő az űrben
A hetvenéves Tyereskova először beszélt arról, mit élt át valójában

1963. június 16.: izgatott sürgölődés a bajkonuri űrbázison. E napon két űrhajó, a Vosztok-5 és a Vosztok-6 indul a nagy kékségbe. Az elsőnek Vlagyimir Bikovszkij a pilótája, a másiknak pedig egy huszonhat éves szövőnő, Valentyina Tyereskova. A repülés sikerült, és a Szovjetunió újabb győzelmet könyvelhetett el büszkén: az első „űrkutya” és az első férfi után övék az első női asztronauta is. A repülés azonban nem egészen úgy zajlott le, ahogyan azt eltervezték. Az idén hetvenéves Valentyina csak most rukkolt elő évtizedekig őrzött titkával: „Kis híján az űrben maradtam.”


Online

Fidel Castro és a CIA

A CIA korábban tervet dolgozott ki Kuba vezetőjének, Fidel Castrónak a meggyilkolására. Ez csak az egyik új értesülés abból a 700 oldalnyi titkos információból, melyet a kémügynökség nyilvánosságra hozott. Castro az 1959-es forradalommal jutott hatalomra, s már 1960-ban a likvidálását tervezte a CIA. Az ügynökség két maffiafőnököt bérelt föl erre. Egyikük azt javasolta, hogy tegyenek mérget Castro ételébe vagy italába, de a maffia kapcsolatai sikertelenül próbálták megmérgezni a diktátort. A CIA dokumentumai más fedett tevékenységekről is beszámolnak: az ügynökség a vietnami háború ellen tüntetők után is kémkedett, és más civileket is lehallgatott.


Asztal alá bújtak a hamisítók a VPOP elől

A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) járőrei a héten ellenőrzést tartottak a Józsefvárosi piacon. Az egyik konténer felnyitásakor az asztal alatt három vietnami állampolgárra bukkantak. Az embertelen körülmények között dolgozó férfiak szükségük elvégzésére sem mehettek ki a mosdóba - fogalmaz a VPOP-nak az origohoz eljuttatott közleménye. Egy másik konténerben közel 1300 darab különféle márkájú terméket találtak, melyek az előzetes vélemény szerint „a vásárló megtévesztésére alkalmas hamisítványok”. Ugyancsak „a versenytárs hozzájárulása nélkül” kerülhettek piacra azok a különféle márkanevekkel ellátott napszemüvegek, melyeket egy vietnami hölgy árult. A VPOP áru hamis megjelölése miatt eljárást indított, a közel 10 millió forint összértékű terméket, illetve az előállításukra alkalmas eszközöket lefoglalták.


David Beckham egyetemen oktat

Azért nem kell aggódni, a sztár nem tudományos kérdésekről fog kurzust tartani a dél-kaliforniai egyetemen. A tanfolyam a focinak a kultúrára gyakorolt hatásáról fog szólni, és ehhez a témához keresve sem találhattak volna jobb előadót. A kurzus szervezője, Nicholas Cull professzor szerint: „David már amúgy is a tananyag része, reméljük, hogy személyes jelenlétével még izgalmasabbá teszi az órákat.” A focista kicsit izgatott ugyan, de örömmel tesz eleget a felkérésnek. „A foci több, mint sport. Összehozza az embereket, reményt ad számukra. A csapatmunkáról szól, arról, hogyan dolgozzunk a közös cél elérése érdekében” - áradozott a háromgyermekes apa.


Dúl a kabaréháború

A sajtóban csapott össze Gellért Kis Gábor, a Magyar Rádió Közalapítvány MSZP által delegált elnöke és Farkasházy Tivadar rádiós humorista. Az érintettek az MTI-nek is nyilatkoztak arról, megfenyegette-e telefonon Gellért Kis Gábort Farkasházy Tivadar. Gellért szerint a „tönkreteszlek, kikészítelek” szavakat nem lehet másképpen értelmezni, mint személyre irányuló fenyegetést. Állítása szerint mindezt azért mondta el a médiában, hogy mindenki számára világos legyen, a történet korántsem előzmény nélküli. „Én nem akarok háborúzni, és eszembe sem jutott volna a nyilvánossághoz fordulni, ha ő nem csinálja azt, amit az elmúlt napokban csinált, hogy egyoldalúan, időnként a hazugságtól sem visszariadva interpretálja saját elbocsátásának a történetét, amelyben ismereteim és megítélésem szerint neki is jelentős szerepe van” - fogalmazott Gellért.


Nagypéntek ne legyen ünnep

Új határozatot hozott a libanoni kormány, melynek értelmében a nagypéntek nem lenne többé hivatalos ünnepnap. A című lap beszámolója szerint a döntés több prominens keresztény személyből dühöt váltott ki. A turizmusért felelős miniszter azt mondja, a kormány célja, hogy Libanonban ugyanazok a napok legyenek nemzeti ünnepek, mint más arab országokban. Az Eid al-Adha kétnapos muzulmán ünnep egyik napját szintén törölték a hivatalos ünnepek közül. A libanoni hadsereg vezetője szerint csupán arról van szó, hogy a kormány a gazdaságot szeretné erősíteni azzal, hogy csökkenti a muzulmán és keresztény vallásokhoz kapcsolódó ünnepnapok számát.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Jegesmedve a budapesti állatkertben (Fotó: Szanderszky Béla)


Kórtörténet chipeken

Az Amerikai Orvosok Szövetsége jóvá kíván hagyni egy tervezetet, miszerint orvosi információkkal ellátott chipeket ültetnének be az emberek bőre alá. Az AFP hírügynökség szerint az orvosi szövetség úgy gondolja, hogy a chipek elősegítik a betegek ellátásának biztonságát, mivel az orvosok így gyorsan hozzáférnek a kórtörténethez. Az apró chipeket rádiófrekvenciás azonosító címkéknek nevezik, és egy tű segítségével ültetik be. Az egészségügyi és adatvédelmi aggodalmak ellenére a szövetség elmondta, a chipeket valószínűleg egyre szélesebb körben fogják használni a jövőben.


Iránban végzik ki a legtöbb fiatalkorút

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet felszólította Iránt, hogy vessen véget a 18 éven aluliak kivégzésének. A HRW jelentése szerint 2004 eleje óta Iránban 17 fiatalkorút végeztek ki - nyolcszor annyit, mint más országokban. Ezzel a gyakorlatával Irán általa korábban vállalt nemzetközi megállapodásokat rúg fel - állítja az emberi jogi szervezet. Bár Teherán ígéretet tett egy új törvény megalkotására, a HRW szerint az új rendszer is megengedné a halálbüntetés végrehajtását fiatalkorúakon, amennyiben az ítéletet meghozó bíró szerint a vádlott „lelkileg érett”. Irán mellett Szudán, Pakisztán és Kína végez ki fiatalkorúakat.


HELIKOPTEREK A MIGEKÉRT CSERÉBE

Végleg kivonja a hadrendből a Magyar Honvédség a tulajdonában lévő MiG-29 típusú vadászrepülőgépeket - közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter Moszkvában. A 22 darab együléses és 6 darab kétüléses gépet még 1993-ban kapta Magyarország a vele szemben fennálló orosz államadósság fejében. A magyar miniszter elmondta azt is, hogy Oroszországnak üzletet ajánlanak: a hadrendből kivont repülőgépekért cserébe azt szeretnék, ha az orosz gyártó elvégezné a Magyar Honvédség helikoptereinek karbantartását és felújítását, és szó lehetne újabb orosz helikopterek vásárlásáról is. Az időzítésről a miniszter azt mondta, hogy azért most válnak meg a gépektől, mert az év végéig a Magyar Honvédség megkapja a megrendelt tizennégy svéd Gripen katonai repülőgépből az utolsót is.


Két embert megölt a Rolling Stones színpada

Tragédia követte a Rolling Stones nagy sikerű madridi koncertjét. A Bigger Bang turné színpadképe - amit július 20-án a budapesti Puskás Ferenc Stadionban is felállítanak majd - lebontása közben két munkás meghalt. A spanyol rendőrség híradása szerint a végzetes baleset a Vicente Calderon Stadionban csütörtökön rendezett buli másnapján történt: három munkás leesett egy tíz méter magas fémállványról, s ekkor sérült meg egy földön álló társuk is. A negyvennégy éves holland Benno Goldewijk és a harmincnyolc éves spanyol El Eijido meghalt, míg két sérültet kórházban ápolnak. Mick Jagger részvétét fejezte ki a banda nevében. Az együttes harmadik turnéja volt ez Spanyolországban, s az eset pikantériája, hogy egy tavaly elmaradt koncertjüket pótolták, mivel akkor Keith Richards gitáros a Fidzsi-szigeteken zuhant le egy kókuszfáról, és sérülése miatt nem tudott fellépni.


Jótékonykodó amerikaiak

Az amerikaiak új jótékonysági rekordot állítottak fel azzal, hogy 2006-ban 295 milliárd dollárt adakoztak. Ezzel megdőlt a 2005-ös 283 milliárd dolláros rekord. Jelentős összegek folytak be a Katrina és a Rita hurrikánok és az ázsiai cunami kapcsán. Az adományok egyharmadát egyházak kapták. Az évi 100 ezer dollárnál kevesebb jövedelemmel rendelkezők kétharmada adakozik. A jótékonyság azt tükrözi, hogy egészséges a gazdaság.


Számok

19 évig tartó kómából ébredt fel a 65 éves Jan Grzebski vasutas, aki 1988-ban súlyos autóbalesetet szenvedett. Az orvosok akkor legfeljebb két évet adtak neki. Amikor baleset érte, négy gyermeke volt, ma már tizenegy unokával ismerkedik.


A CONTINENTALÉ A VILÁG LEGGYORSABB GUMIJA

Hivatalosan a német Continental gyártja a világ leggyorsabb közúti közlekedésre is alkalmas abroncsát - mostantól ezt olvashatjuk a Guinness Rekordok Könyvében. A 388 km/órás sebességet egy módosított Porsche 9ff segítségével érték el. A szóban forgó abroncsok ContiSportContact Vmax típusúak voltak, amelyeket speciálisan szupersportkocsikhoz fejlesztettek ki. Jól bírják a villámgyors haladást, és nem okoz nekik gondot az ezzel fellépő fokozott nyomás, tempós kanyarodás és fékezés sem. A legfontosabb szempont az abroncs kifejlesztésénél a megfelelő hűtés biztosítása volt, miközben arra is ügyelni kellett, hogy mind szárazon, mind nedves talajon megtartsa jó tapadását. A rekorddöntő autó Jan Fatthauerhez, egy Porsche-tuningműhely tulajdonosához tartozik, és egyben a világ leggyorsabb közúti járműve. Fatthaueré a világ leggyorsabb kabriója is, mely szintén egy módosított, ContiSportContact Vmax-okkal felszerelt Porsche. Ezzel a kocsival még tavaly októberben érték el a rekordot jelentő 380,5 km/órás sebességet.


A múlt heti események hatása alól a wimbledoni tenisztorna szervezői sem tudták kivonni magukat. A nézők hatalmas, zöldre festett betontömbök mögött sorban állva várnak a beengedésre. A meghiúsított terrortámadás óta terrorelhárító detektívekkel és rendőri jelenléttel védik az All England Lawn Tennis Club bejáratait.


A tízezres a legszebb forint

A Magyar Nemzeti Bank meghirdette a jelenleg forgalomban lévő forintbankjegyek szépségversenyét: a mintegy ötezer szavazat alapján kiderült, hogy Magyarország legszebb bankjegye a Szent István királyt ábrázoló tíz-ezres, amelyet kis lemaradással követ a haza bölcsét megjelenítő húszezres, majd a Bethlen-portréval díszített kétezer forintos. Nem véletlen a nyertes bankjegyek értéke sem: a három legnagyobb címletre a voksok majd’ 70 százaléka érkezett.


A természet rappere

Kiderült, hogy a világ legjobb rappere nem Snoop Dogg vagy Eminem, hanem egy megdöbbentő sebességgel éneklő kicsi, barna madár, az énekes nádi poszáta (Acrocephalus palustris). Mark Constantine, a Sound Approach névre keresztelt projekt vezetője szerint a nádi poszáta csicsergése többnyire olyan más madarak énekéből tartalmaz „részleteket”, amelyekkel az utazásai során találkozik. A nádi poszáta énekét meghallgatva a laikusok azt mondhatják, hogy ugyanolyan, mint bármilyen más madárdal. De akik értenek hozzá, azok tudják, hogy műalkotás: mindössze 23 másodperc alatt legalább hétféle madárfütty hangzik fel. Legyen az európai méhészmadár, cinege vagy feketerigó hangja, a nádi poszáta mindegyiket valósághűen utánozza. Bizonyos egyedek körülbelül 70 különböző madárfütty imitálására képesek. A nádi poszáta Európa, Ázsia és Afrika egész területén megtalálható.


Szabadidő

A gyermekkori hallássérülés

A hallás a szocializáció, a közösségbe való beilleszkedés nélkülözhetetlen eszköze. Ahhoz, hogy a gyermek helyesen megtanuljon beszélni, elengedhetetlen az ép hallás. A halláscsökkenés nemcsak a beszédfejlődésben okoz elmaradást, hanem a testi, lelki és értelmi fejlődésben is. Éppen ezért nagyon fontos a hallászavarok minél korábbi felimerése.


RECEPT: Salátaöntet-arzenál

Friss, ropogós zöldségek néhány kanál öntetben megforgatva, és máris kész van az ízletes nyári köret. Ha önmagában fogyasztjuk, akár reszelt sajttal, sült csirkemellkockákkal vagy olajos magvakkal megszórva az igazi. A következő önteteknél csak a hozzávalók különböznek, az elkészítési mód azonos: a hozzávalókat alaposan összekeverjük, és minimum 1 órára behűtjük.


Színes

Dragan, add az életed

Te, figyu, agyadat eldobod, mit láttam. Van ez a szerb-amcsi film, az izé, Dragan, add az életed, főszerepli a Brúsz Vilics, ez egyszerűen fenomenalista, figyu, te, ez a pali nem hal meg sose, hozzá képest a Terminátor egy tiszavirág életű bádoghalmaz. A film tartalma, kérded? Hát, az van, hogy ez a Vilics képtelen nem megmenteni a világot, mindezt tökkopaszon csinálja, egyedül, illetve vele van hű barátja, az automata pisztoly. Te, eszem megáll, fogod a sztorit? Aztán vannak a rosszak, őket onnan lehet megismerni, hogy szép ruhákban feszítenek, míg a Brúszon csak egy trikó marad, a film végére az is csontra izzadt meg véres a Vilics vérétől, érted? Kemény történet, nem is merem elmesélni, nem akarok még egyszer megijedni, mint a moziba’.


Duma Pláza

A filozófia nem ad választ a nagy kérdésekre, de színvonalasan mond csődöt


Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Szenzitív fogkefe. A gazdám is ezt használja


És a furgonnal mi lesz, srácok?
Tovább a cikkhez >>>

St. Zsolt amp a kufárok

 Majd adok én ezeknek vasárnapi shoppingolást!


Vészhelyzet
Tovább a cikkhez >>>

Nyolc dolog, amit a vizisíedző sosem mond el neked

1. A motorcsónak-vezetők üvöltetik a zenét, és sosem fordulnak vissza. 3. A víz is csúszik.


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 27. szám - 2007. július 6-12.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Önmagát műti a rendőrség

Tisztelt Szerkesztőség! Előrebocsátom, hogy tisztában vagyok a problémák súlyával, ám a cikk több megállapításával nem tudok egyetérteni. Rögtön itt az első kérdés, az úgynevezett civil kontroll. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy civil testület hogyan tudja majd a rendőrség munkáját felügyelni, hiszen azt nem kevés jogszabály állapítja meg. Azonkívül - szerintem - régen rossz, ha egy kérdésben olyanoknak kell majd állást foglalni a törvényesség és jogszerűség kérdésében, akiknek semmiféle szakmai rálátásuk nincs az érintett területre. (Mellesleg: kíváncsi vagyok, hogy kinek és mikor jut eszébe a civil kontroll alkalmazása, mondjuk az egészségügyben? Érdekes lenne, ha pl. egy ilyen testület állapítaná meg, hogy a sebész megfelelően operálta-e ki a páciens vakbelét, vagy a háziorvos jogosan vette-e őt betegállományba…) Az úgynevezett civil kontrollt azért sem nagyon értem, mert a rendőrség valamennyi feladatát a civil társadalommal kapcsolatban végzi, legyen szó akár büntető-, szabálysértési vagy éppen közigazgatási eljárásokról. Ráadásul a rendőr minden intézkedése és mulasztása ellen jogorvoslatnak van helye, amelyet - a csekély számú kivételtől eltekintve - a rendőrségtől független szervezetek (ügyészség, bíróság) bírálnak el. Kell ennél komolyabb civil kontroll?


Cikkeinkkel kapcsolatos véleményüket várjuk a e-mail-címre. A levelek szerkesztésének jogát fenntartjuk.


Üzlet

Kovács Klára
Főorvosok birodalma
Interjú László Tamás stratégiai tanácsadóval

A szocializmusból itt maradt utolsó szeletnek nevezte László Tamás, a TIG-RES Vállalkozásfejlesztési ZRt. vezérigazgatója a magyar egészségügyet, amelyet - mint mondta - alapjaitól kellene újjáépíteni. Szerinte a kormány eddig napvilágra került elképzelései viszont csak részleges megoldásnak nevezhetőek.


Munkatársunktól
Kínos álláspont

Külföldön is sokan felfigyeltek az OMV „akciójára”, amikor a napokban 10-ről 18,6 százalékra növelte a részesedését a Molban. Nyugati lapok szerint a magyar miniszterelnök kínos helyzetbe hozta magát a reagálásával.


A hét eseményei

Adócsökkentés az ablakban A kormánypártok elfogadták a koalíciós szerződést, amelynek értelmében 2008-tól egyszerűbbé válik az adórendszer, magánbiztosítók működhetnek az egészségügyben, folytatódik a szakképzési reform, illetve módosul a pártfinanszírozási törvény. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter bejelentette: az elképzelések szerint a kis és közepes vállalkozások adómentes nyereségének 25 százalékos határa 50 százalékra emelkedik, értéke 250 millió forintra nő 2008-tól. Januártól életbe lép az új áfatörvény, amely lehetővé teszi, hogy egy vállalatcsoporton belül összevonják az adóbefizetést és -visszaigénylést - jelezte a gazdasági miniszter.