Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 24. szám, 2007. június 15

Arcok

Kiss Tünde
Az aerobik-királynő fordulatos élete
Jane Fonda életműdíjat kapott Cannes-ban

Életművének elismeréséül Cannes-ban Arany Pálma-díjat kapott a hetvenedik évében járó Jane Fonda amerikai filmszínésznő. A filmfesztivál elnöke elmondta, nemcsak Jane Fonda művészi pályafutását, hanem bátor politikai kiállását is jutalmazták, miután a művésznő a gyakorlatban is síkraszállt azokért a humanista értékekért, amelyeket filmjeiben képviselt.


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
Kormánybuktatásról legfeljebb álmodozni lehet
– mondja Dávid Ibolya, az MDF elnöke


Szobota Zoltán
Mi fáj a liberálisoknak?
Az SZDSZ tíz pontja a kormányban maradásért

Egyetlen racionális magyarázata lehet annak, hogy az SZDSZ tíz pontból álló reformlistával próbálja nagyobb tempóra sarkallni koalíciós part-nerét. A kétszázalékos párt új vezetése csak így tudja újra láthatóvá tenni magát választói és a szélesebb nyilvánosság előtt.


Hazafi Zsolt
Nadrágszíjlazítás
Korszakváltó hangulatban

Új korszakot nyitnak a szocialisták a kormányzásban. Az átalakítások érintik a kormány szerkezetét, a politizálásuk stílusát és a kabinet kommunikációját. A változások kulcsszavai a népbarát politika, az együttműködés és a partnerség. Forrásaink szerint az a belső vélemény, hogy „kollektív politikai öngyilkossággal” érne fel, ha a párt miniszterelnököt cserélne, éppen ezért a változások nem Gyurcsány gyengítését szolgálják. Úgy vélik: „ha Feri bukna, akkor vele buknánk mi is”.


Életmód

Gyurácz Ottilia
Távol Európától
Mangák, animék, japánok

A népszerű japán rajzfilmek agresszív, bizarr világa sok szempontból idegen a nyugati emberek számára. Mindazonáltal az USA után Európában is egyre népszerűbbek az ilyen animék, az alapul szolgáló képregényekkel, a mangákkal együtt - legyen szó akár originál japán művekről, akár utánzatokról, a piac egyformán telített. Az idei magyarországi nemzetközi könyvvásáron is nagy attrakció volt a mangaszekció. Ugyanakkor ezeknek a többnyire okkult és pikáns történeteknek az őshazájában, Japánban minden eddiginél nagyobb tömeget érint a magány, a családi életet a szexuális aberrációk helyettesítik - a virtuális társadalom szélsőséges, fenyegető utópiájaként a modern nyugati világ számára.


Háttér

Gesztesi Márta
Összehozza-e a nagykoalíciót a Nemzeti Vágta?
Politika feletti akcióban Geszti és Várhegyi

Geszti Péter régi álma válik valóra idén szeptemberben a Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta nevezetű, magyar tradíciókra épülő, hagyományőrző és egyben hagyományteremtő országos kulturális esemény létrejöttével, melyben magyar települések által benevezett lovasok mérhetik össze erejüket. A harmincmilliós fődíjjal kecsegtető verseny szervezői között megtalálható Geszti Péter volt SZDSZ kampánytanácsadó mellett Várhegyi Attila, a Fidesz egykori igazgatója és a magyar kultúra nagy mecénása, Tamás István üzletember is. Nem tekintik misz-sziójuknak, hogy a Nemzeti Vágtán keresztül az ország politikai egyesülése is megtörténjen, mégis reménykednek abban, hogy létrejön az igazi „nagykoalíció”.


Kulcsár István
Kiszervezett zsoldosok
Új stratégiák a hadviselésben

A termelés és a szolgáltatások kiszervezése (outsourcing) az utóbbi két-három évtized mindinkább terjedő gyakorlata globalizálódó világunkban. A termelőüzemek és a szolgáltatók után azonban immár a hadügyminisztériumok (mindenekelőtt a Pentagon) is kezdik magáncégeknek „albérletbe” kiadni feladataik teljesítését.


Réti Ervin
Jichak Rabin
A hatnapos háború legendás tábornokai

Ha netán lett volna olyan honfitársa, aki addig nem hallott róla (kevés akadhatott ilyen), 1956 nyarán bizonyosan megismerte nevét. Jichak Rabin, az izraeli hadsereg északi parancsnokságának vezetője felhívta bajtársait, hogy sajátítsák el az ejtőernyős ugrás fortélyait, majd a főtisztek közül maga a tábornok vetette le magát elsőként a repülőgépről. Példáját tömegesen követték, Slomo Goren, tábori főrabbi is kérte, hogy az ejtőernyősök paroliját viselhesse. Amikor néhány hónappal később a szuezi háborúban az izraeli hadsereg úgy nyerte meg a döntő, szárazföldi csatát a Sínai-félszigeten, hogy az egyedül járható hágókon ejtőernyősöket vetett be, bebizonyosodott Rabin stratégiai előrelátása is.


Tihanyi Péter
Mindig virággal jött
– mondja a nemi erőszakkal vádolt F. Zsolt élettársának, Bernadettnek édesanyja

Csak a kérdőjelek szaporodnak E. Zsanett ügyével kapcsolatban. A legbizarabb talán az, hogy e véletlen budapesti igazoltatásos történet főszereplői és főszereplőinek családtagjai egy vidéki faluban utcaszomszédok. Jászkisér, június 12.


Mészáros István
A hazáért, a szabadságért
A 49 éve kivégzett Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai emlékére

Az 1956-os forradalom leverése utáni első nyilatkozatokban Kádár János, a bábkormány feje még arról beszélt, hogy „az október 23-án megindult népmozgalom” alapvető oka a Rákosi-klikk bűneiben keresendő. „Az ezekkel szemben fellépő tömegek felháborodása teljesen jogos volt.” Büntetlenséget ígért a résztvevőknek. Sokan ebben bízva nem disszidáltak.


Sebestyén István
Elöljáró, jó példával
Magát tette lapátra a polgármester

Menesztette magát egy Bács-Kiskun megyei falu, Harkakötöny polgármestere. Győri Endre jó példával akart elöl járni, ezért saját státusát is megszüntette a helyi általános iskolában. Miután a polgármesterséget társadalmi munkában látja el, ő lehet az ország első „munkanélküli” településvezetője.


Hit és értékek

Széchey Noémi
Az inkák titkai
Aranyvárosok az Andok hegycsúcsai között

Alig száz évig létezett, felfedezése óta mégis lenyűgözi az európaiak képzeletét a különleges, területét tekintve szinte a Római Birodalommal vetekedő inka civilizáció. A titokzatos birodalom kincseiből most a budapesti Szépművészeti Múzeumban látható válogatás.


A Nap gyermekei

A rendkívül vallásos inkák hiedelme szerint a világot a mindenek felett álló Viracocha isten teremtette, uralkodójukat, az Inkát pedig Inti, a Napisten fiának tekintették. Úgy hitték, Inti küldte el gyermekeit, Manco Capacot és Mama Ocllót (más változat szerint a négy Ayar testvért és feleségeiket), hogy alapítsák meg Cuzco városát, amely vallási központul is szolgált, és amelyet a „Föld köldökének” is tekintettek. Itt állt a Napisten temploma is, amelyben Nap-szüzek szolgáltak (akik egyben az Inka ágyasai is voltak - az uralkodó hivatalos felesége viszont saját lánytestvére volt, így biztosítandó a „napvér” továbbadását), és amelyet hatalmas mennyiségű arannyal és ezüsttel díszítettek: úgy vélték, az arany a Nap verítéke, míg az ezüst a Hold könnye.


Külföld

Németh Csillag
Az átformált Hillary
Összefogtak a kampánytanácsadók és a plasztikai sebészek

Hillary Clintonnak a 2008-as elnökségért folyó kampánya továbbra is viták és ellentmondások kereszttüzében zajlik. Bár a volt first ladynek egyedülálló előnyt jelent nyolcéves fehér házi tapasztalata és harcedzettsége, a kampányhoz szükséges pénzek felhalmozási technikái, valamint a politikai álláspontjának gyors változásai miatti éles bírálatok nem csitulnak. Hillarynak azonban nemcsak a programjára, hanem a külsejére is alig lehet ráismerni: a látványos ránctalanítás mögött amerikai újságírók plasztikai sebészek beavatkozását sejtik.


Busa Viola
Ahol Bush népszerűbb, mint otthon

Bush elnök nyolcnapos látogatást tett Európában, melynek során hat, stratégiailag fontos országot keresett fel. A körút legfontosabb témája a Közép-Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszer és Koszovó jövője volt. Az elnök fogadtatásából kiderült: Amerika megítélése merőben más a transzatlanti kapcsolatok erősítésén fáradozó Közép-Európában, mint a kontinens nyugati részén, ahol a fiatalok és a baloldali liberálisok szemében még mindig Irak a legnagyobb botránykő.


Pátkai Mihály
Hidegháborús hangulat

„Elvárjuk, hogy a Nyugat jobban tisztelje Moszkva érdekeit” - szögezte le Jurij Fedotov, Oroszország londoni nagykövete a The Sunday Times című angol újság kérdésére válaszolva. „A tervezett radarállomás potenciálisan be tudja majd mérni Oroszországnak olyan részeit is, amelyeket eddig semmilyen kémlelőrendszer nem fedett le. Ez azt jelentené, hogy a fennálló katonai egyensúly felborulna.”


Lukács András, Párizs
Sarkozy abszolút győztes
Elsöprő jobboldali fölény a francia parlamentben

Elsöprő győzelmet aratott a jobboldal Franciaországban a parlamenti választásokon. Nicolas Sarkozy pártja (UMP) és szövetségesei az első fordulóban a szavazatok több mint 45 százalékát szerezték meg, így a legkedvezőtlenebb becslések szerint is kétharmados többséggel fognak rendelkezni a parlamentben. A jobboldal győzelme a Le Monde hétfői vezércikkének értékelése szerint Francois Mitterand és a baloldal 1981-ben aratott győzelméhez hasonlítható, melynek következtében Nicolas Sarkozy kezében szinte abszolút hatalom összpontosul.


Online

Halálra ítéltek egy keresztényt

Egy Pakisztánban élő keresztény férfit halálra ítéltek Mohamed próféta és az iszlám megsértéséért. A huszonkilenc éves fogoly Musarraf pakisztáni elnökhöz folyamodott, hogy járjon közben az életéért. Elmondása szerint a szomszédai rátámadtak, és átadták a rendőrségnek, amiért korábban arra kérte őket, hogy halkabban énekeljenek, hiszen unokaöccse nemrég halt meg, és gyászol. Pakisztán 97 százalékban muzulmánok lakta ország, ahol nagyon szigorú törvények büntetik az istenkáromlást. Szakértők szerint a jogi csatározás akár évekig is eltarthat.


NAGY-BRITANNIA: ELSŐ SZÁMÚ NÉV LEHET A mOHAMED

A London Times szerint a Mohamed lett a második legnépszerűbb fiúnév Nagy-Britanniában. Egyesek szerint jövőre akár az első számú név lehet, amelyet a fiú újszülötteknek adnak Angliában. A név megnöve-kedett népszerűségének okát abban látják, hogy a fiatal muzulmán házaspárok között egyre többen akarják gyer-meküket a próféta után elnevezni. A Mohamed név jelentése: „aki méltó a magasztalásra”. A muzulmán lányok között a legelterjedtebb név pedig az Aisha, melynek jelentése: „a próféta felesége”.


megnyílik a lepkekert

A nyári szezon beköszöntével újból megnyílik a lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Harminc trópusi lepkefaj több száz egyede látható az átalakított belső terű, 260 m2-es színpompás térben, ahol a lepkék táplálékát biztosító trópusi növények sokasága virágzik. Megtekinthető egy bábszekrény is, a bábból kikelő lepkékkel.


bukásra áll darwin amerikában

Az amerikai Republikánus Párt híveinek többsége nem hisz az evolúcióban, úgy gondolja, nem igaz az az elmélet, hogy az ember az évmilliók során fejlődött ki az élet alacsonyabb rendű formáiból - derült ki a Gallup Intézet felméréséből.


elrettent a halálos Ítélet

Az elmúlt hat év során végzett tudományos kutatások azt támasztják alá, hogy a halálbüntetés elrettentő hatással van a bűnözőkre. Kutatók szerint legalább 3, de akár 18 emberélet is megmenekülhet, amennyiben végrehajtják a halálos ítéletet egy bűnözőn.


Azt mondták

énekes által létrehozott DATA segélyszervezet szóvivője annak kapcsán, hogy a G8-ak egyes tagjai belefáradni látszanak az Afrika megsegítésére tett, de alig-alig megvalósuló ígéretekbe.


a hét fotója

Fotó: Szanderszky Béla


nYERT AZ ÖRÖK VESZTES

Simon Peresz nyerte a héten megtartott izraeli elnökválasztást. Annak ellenére, hogy Peresz megkapta a Nobel-díjat, és korábban volt miniszterelnök, illetve védelmi miniszter is, már több kudarcot kellett elkönyvelnie.


kiöli a hitet a tévé

Az amerikai Kulturális és Médiaintézet felmérése szerint aki sokat néz tévét, kevésbé valószínű, hogy gyülekezetbe fog járni, vagy hogy tradicionális értékeket fog vallani. Az „erős tévések” a felmérés szerint azok, akik esténként négy-öt órát nézik a televíziót. Az eredmények szerint az ilyen személyek sokkal kevésbé hiszik el, hogy a Biblia Isten beszéde.


Igazán jelentős plébános, aki önszántából, elvi meggyőződésből jelentett

A Szent Korona Rádió értesülése szerint egy besúgó katolikus papot lepleztek le Pápán. Az illető Pápai fedőnéven politikailag kompromittáló jelentéseket írt a titkosszolgálati hálózatnak 1963 és 1984 között egy köztiszteletben álló pápai tanárról, néhai Markó Józsefről, aki ezért állandó zaklatásnak volt kitéve. A rádió szerint Pápai, azaz M. Zsigmond, aki jelenleg is a pápai tókerti plébánia vezetője, úgynevezett titkos megbízott volt, aki önszántából, elvi meggyőződésből jelentett.


Turbótelefon a porschétól

Csak idő kérdése volt, hogy a Porsche Design is előrukkoljon első mobiltelefonjával. A P’9521 jelű, többek között telefonálásra is alkalmas ezermester készülék várhatóan ősszel kerül az üzletek polcaira. Vázát tömör alumíniumtömbből vájták ki, klasszikus kinyitható masina, amit videokameraként vagy fényképezőgépként is használhatunk, és mp3 hallgatására is alkalmas.


kétszer annyi a fideszes

Átmeneti hullámzás után júniusra ismét nőtt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben - derül ki a Medián június elején végzett felméréséből. Az SZDSZ egy év után most a legerősebb, kétszer annyi szavazatot kapna, mint az MDF. A szocialisták támogatottságában február óta kevés a változás: továbbra is a teljes népesség bő egyötöde szavazna az MSZP-re. A Fidesz előnye viszont az előző négy évben soha nem volt ennyire tetemes. A vezető ellenzéki párt a teljes népességben először tavaly augusztusban érte el a 40 százalékot, amit kisebb-nagyobb hullámvölgyek után azóta is tart - így júniusban csaknem kétszer annyian szavaztak volna a Fideszre, mint az MSZP-re.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Puskás - szobor

„Gyerekkoromban mindig Puskás szerettem volna lenni, Puskás nevével pedig összeépült bennem az, amit a rádióban hallottunk folyvást vele kapcsolatban: gól, gól, gól” - mesélte lapunknak Papp György Zoltán, aki a futballóriás elköltözése után először készített szobrot róla. Papp György Zoltán egykor maga is NB II-es futballista volt.


Amerika megállítaná Iránt

Vezető amerikai katonai tisztviselők a Jerusalem Postnak úgy nyilatkoztak, hogy támogatják George W. Bush azon törekvéseit, melyekkel mindenáron meg akarja akadályozni Irán nukleáris fegyverhez jutását. Az amerikai fegyveres erők ugyanis úgy vélik, hogy további lépésekre lesz szükség Irán megállításához, amelyre Bush elnök hivatalból való távozása előtt sor kerülhet.


Botticelli festménye Esztergomban, vagy mégsem?

Több szakember is kétségbe vonta, hogy Sandro Botticelli ifjúkori falfestményét találták meg az esztergomi királyi palotában. „A konferencia közönsége udvarias tartózkodással, nem fanyalgással fogadta az előadást“ - válaszolta a kérdésére Marosi Ernő művészettörténész, aki ott volt Firenzében, amikor (többek között Hiller István kultuszminiszter) egy szakemberekből álló grémium előtt bejelentették a felfedezést.


az író és a cár

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden - a szovjet rendszertől való megszabadulásnak emléket állító Oroszország Napja alkalmából - magas állami kitüntetésben részesítette többek között Alekszandr Szolzsenyicint, a Nobel-díjjal kitüntetett egykori „disszidens” írót. A 88 éves, betegeskedő Szolzsenyicin nem tudott megjelenni a Kremlben rendezett, cári pompát idéző ünnepségen, helyette az állami díjat felesége, Natalja asszony vette át. Putyin azonban otthonában meglátogatta a tolószékbe kényszerült Szolzsenyicint, és a találkozást a televízió is bemutatta. Videóra vett üzenetében Szolzsenyicin azt hangsúlyozta: Oroszország „keserű történelmi tapasztalatai segítségünkre lehetnek ingatag társadalmi viszonyok megismétlődése esetén”.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Haverok, buli, bunda
Kiélezett küzdelem az NB I-be jutásért – versenyben a Felcsút is

A szombati, utolsó fordulóban dől el, hogy az NB II Nyugati csoportjából melyik csapat jut fel az NB I-be. Az élen a Siófok áll, őt követi két ponttal lemaradva a Haladás és a Felcsút együttese. A küzdelem az utolsó pillanatig nyílt, a meccs azonban nem csak a pályán zajlik: a Haladás és a Felcsút hetek óta kölcsönös bundavádakkal illeti egymást. Körkapcsolás.


Szabadidő

Kalocsai Henrik
Irány Fiume

A nyári utazások közeledtével sok magyar turista választja Horvátországot üdülése célpontjául, hiszen a kellemes klímájú és egyben hazánkhoz legközelebb eső tengerparti részt autóval is már 5-6 órányi utazással könnyen el lehet érni.


Sz. M.
RECEPT: puding variációk

A puding angol találmány: a nevezetes „yorkshire pudding” a bifsztek hagyományos kísérője a szigetországban. A puding valamikor a 17. század folyamán vonult be az angol konyhába, ahol aztán igen sokféle alakot öltött.


PROGRAMOK
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Duma Plaza

Évismétlés a tudás anyja


kohnbandi
Utópia és előétel

Frei Tamás legutóbbi műsorában arról beszélt, milyen jó lenne, ha a két szemben álló erő összefogna. Mennyire szép új világ keletkezne e Kárpátoktól ölelt kis hazában, ha Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor terített, közös asztalhoz ülnének, és kiegyeznének. S a haza fényre derülne. Továbbgondoltuk.


Ügyfélszolgálat

- Milyen ISDN végberendezése van? - Nézze, én egy 23 éves szőke nő vagyok, tőlem ilyet ne várjon.


Ezt aztán senki nem lopja el
Tovább a cikkhez >>>

Karikatúra
Tovább a cikkhez >>>

Szekérreklám
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 23. szám - 2007. június 8-14.
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom
XI. évfolyam 24. szám - 2007. június 15-21.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Hazafi Zsolt
Mikor a miniszter Hollandiába utazott
Még veszteséges az a rendszer, amit az SZDSZ ajánl

Politikusok - köztük Horváth Ágnes szakminiszter - és újságírók alkották azt a delegációt, melyet az SZDSZ utaztatott ki Amszterdamba, hogy Hollandia egyik legjobb kórházában tanulmányozzák és reklámozzák az ország több-biztosítós egészségügyi rendszerét, melyet a liberálisok mintának tekintenek.


Kovács Klára
Egészségügy: szívroham előtt

Egy vagy több egészségbiztosító - ezen a ponton csúcsosodott ki az egészségügyi reform, s jelent szinte szakítópróbát a kormánynak. Pedig nem a biztosítók száma a legfontosabb kérdés. Lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint az eddigi lépések után ma rosszabb állapotban vannak az egészségügyi intézmények: akadozik az ellátás, hosszabbodnak a várólisták, rohamosan nő az eladósodás. A kórházak csődre vannak ítélve.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>