Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Az al-Kaida nem a nyaralásra készült
Újabb terroristák kerültek kézre

Elfogták az amerikaiak Abd al-Hadi al-Irakit, az al-Kaida egyik főemberét, akit a 2005. július 7-ei londoni metrómerényletek kitervelőjének is tartanak. A terrorista még tavaly került fogságba, azonban a Pentagon csak a napokban jelentette be kézre kerítését, amikor az eddig ismeretlen helyen őrzött foglyot átszállították a Guantanamo-öbölbeli börtönbázisra. Mindeközben az iraki al-Kaida újabb vezetőjét veszítette el, a szaúdi királyságban pedig egy nagyszabású razzia révén több öngyilkos merényletet sikerült meghiúsítani.

A negyvenhat éves Abd al-Hadi (jobbra fent) a CIA szerint az al-Kaida egyik „legtapasztaltabb, legintelligensebb és legkegyetlenebb” vezére volt. Irak északi részéről, a kurd Moszul városa mellől származott, és annak idején Szaddám Huszein hadseregében teljesített szolgálatot, ahol egészen az őrnagyi rangig vitte. A nyolcvanas évek közepén azonban Afganisztánba utazott, hogy ott csatlakozzon a Szovjetunió ellen vívott dzsihádhoz. Katonai tapasztalatával és szakértelmével, valamint az iszlám melletti elkötelezettségével hamar magára hívta bin Laden figyelmét. A tálibok afganisztáni hatalomra kerülése után több terroristakiképző tábor parancsnoka lett, és bin Laden tanácsadói testületébe is bekerült. Egyes források szerint az arab mellett beszéli az urdu és a kurd nyelveket, a pastu waziri dialektusát és a perzsa konyhanyelvet is. Így az öböl menti államoktól kezdve Afganisztán és Pakisztán törzsi területeiig és Iránig mindenhol otthonosan tudott mozogni.
Az amerikaiak 2001-es afganisztáni bevonulása után Abd al-Hadi továbbra is szoros kapcsolatot tartott fenn a tálibokkal, 2005-ben pedig maga is megjelent egy al-kaidás propagandavideón, amely amerikaiak elleni akcióra készülő arab, európai és egyéb dzsihádharcosokat mutatott valahol Afganisztánban. Oroszlánszerepet játszott az al-Kaida és az iraki lázadók közötti szövetség létrehozásában is. Egyes szakértők szerint Abd al-Hadi volt az, aki 2003-ban Nagy-Britanniát jelölte meg olyan fő európai frontként, ahová az al-Kaida „szent háborúját” exportálni lehet. A terrorvezér felismerte, hogy a britek között élő fiatal, radikális muzulmánok ideális alanyai lehetnek a szigetországban végrehajtandó terrorcselekményeknek. Ezek a fiatalok ugyanis amellett, hogy jól beszélnek angolul, brit útlevelükkel szabadon utazhatnak, és jól ismerik a brit terepet is.
Miután az al-Kaida átszervezte sorait Pakisztán északnyugati területén, al-Hadi a kiképzőtáborokban külön figyelmet szentelt a fiatal brit terroristajelölteknek. 2004 végén egy ilyen táborban találkozott két leedsi fiatalemberrel - Mohammad Sidique Khannal és Shehzad Tanweerrel -, akik később brit földre visszatérve azt a terrorista sejtet vezették, amely a londoni merényleteket végrehajtotta. Abd al-Hadi kapcsolatba került egy birminghami férfivel, Rachid Rauffal is, akit jelenleg egy pakisztáni börtönben tartanak fogva, és aki állítólagosan kulcsszerepet játszott a tavaly nyári, transzatlanti repülőjáratokra szervezett merényletkísérletek kitervelésében.
Mivel al-Hadi állítólag egészen a közelmúltig Oszama bin Ladennel is szoros kapcsolatot ápolt, a Pentagon azt reméli, értékes információkat sikerül majd megtudni tőle a hírhedt terrorvezér hollétét illetően. Ugyanakkor a Scotland Yard terroristaelhárító parancsnokságának egyik vezetője, Peter Clarke arra figyelmeztetett: „Az al-Kaida a jelek szerint túlélte a szervezeti és személyi felépítése, valamint a logisztikája ellen indított nemzetközi harcot. Továbbra is képes központilag irányított támadásokat végrehajtani például az Egyesült Királyság ellen. Minden eddigi esetben láttuk, hogy az al-Kaida központi vezetése benne volt a tervezésben.” Michael Scheuer, a CIA bin Ladenre szakosodott csoportjának korábbi vezetője szerint pedig Abd al-Hadi elfogása nem jelenti az al-Kaida végét. „Az al-Kaida mindig megtervezi az utódlást, és biztos van valaki, aki betölti a helyét.”
Egy közelmúltban kiszivárogtatott brit titkosszolgálati jelentés szerint al-Hadi nagyobb szabású terrorakciót tervezett brit földön, Tony Blair közeljövőbeli távozása előtt. A brit hírszerzők kezébe került egyik levelében azt írta: „gondoskodni kell arról, hogy a támadás sikeres és nagyszabású legyen”. A jelentés szerint a terroristák a támadás horderejét Hirosima és Nagaszaki bombázásával egyenértékűnek tervezték, amely „megdönti majd a római trónt”. A hírszerzés szerint ez utóbbi kifejezés a nyugati világra használt gyűjtőfogalom, ami mindenképpen nagyszabású akcióra utal, azt azonban kétlik, hogy egy Hirosimához mérhető horderejű támadásra képes lenne az al-Kaida.
Az iraki al-Kaidának további csapást jelent, hogy a napokban egy tűzharcban meghalt Abu Ajjub al-Maszri (balra fent), aki az iraki al-Kaida vezetését tavaly nyáron, Zarkávi halála után vette át. Ezenkívül a szaúdi hatóságok a héten nagyszabású razziát tartottak, amelynek során 172 terroristagyanúsítottat vettek őrizetbe. A szaúdiak szerint a gyanúsítottak a szeptember 11-eihez hasonló repülőgépes merényleteket terveztek a térségben állomásozó amerikai és brit csapatok, valamint olajkutak ellen. A razzia során nagy mennyiségű fegyvert, több mint 30 millió dollárnyi készpénzt, valamint számítógépeket és egyéb kommunikációs eszközöket foglaltak le a hatóságok.