Vissza a tartalomjegyzékhez

Zsurkán Mariann
Minidivat kontra jó ízlés
Ez a maximum

Úgy tűnik, a divattervezők idén fatálisan mellényúltak, mert a nők tömegesen fütyülnek a trendekre. A kreátorok a nyárra minden eddiginél rövidebb szoknyahosszal botránkoztatták meg a nagyérdeműt, s nem maradt el a szebbik nem reakciója sem: a napokban a londoni nők rohamszerűen vásárolták fel a boltok még meglévő maxiszoknya-készleteit. Ám a tervezőknek nem kell elkeseredniük: ha nyugaton nem is, de Kelet-Európában láthatóan kelendőek lesznek a képtelenül rövid aljak.

Pedig a divattervezők fél éve még meg mertek volna esküdni arra, hogy most nyáron a miniszoknya és a miniruha lesz a trendi. A hirtelen jött verőfényes, meleg napokon azonban kiderült, mit vesznek fel idén a hölgyek: a hosszú, „padlóvédő”, klasz-szikus szoknyákat részesítik előnyben - adta hírül minapi cikkében a The Guardian brit lap. Különös, hogy a renitens jelenség erszényvastagságtól, márkától függetlenül ütötte fel a fejét, azaz a Primark üzletektől a Laura Ashley szalonokig huszonnégy órán belül mindenhol elfogytak a hosszú hacukák. A hús-vér, dolgozó nők helyett legfeljebb a fiatal, anorexiás konfekciólányokra marad a miniszoknyák felvásárlása, bár közülük is sokan meghátráltak az idei hossz elől.
Riadókészültség van, hiszen a ruhaüzletek idejekorán betáraztak a liliputi darabokból. A tulajdonosok most abban reménykednek, hogy idővel a vásárlók mégis „rákattannak” a készletekre, ha másért nem, a hőség miatt, bár - magyarok figyelem! - negyvenéves kor felett még a brit divatszakemberek sem ajánlják a minit. Nem mintha a többi, kifutón végigvonultatott garnitúra hord-hatóbb lenne: a turbán, a sztártrekkes ezüst sípcsontvédő és a luxus tréningruhás felhozatal valószínűleg biztos sikerre számíthat egy-két idelátogató földönkívülinek. Bizonyára a pénz is ugyanannyit nyom a latban, mint a fenti darabok bármelyike.
Melanie Rickey, a Grazia magazin szerkesztője a téma kapcsán megjegyzi, hogy a nők nem a kifutók rabszolgái, maguk döntik el, mibe bújnak. Honfitársa, Alison Edmond, a brit Harper’s Bazaar kreatívosa szerint, mivel lábai nem illeszkednek a globális női méretekhez, beéri a bokáig érő viselettel, s ezt tanácsolja jó néhány nőtársnak is. A divatlapok szakírói azt is megfigyelték, hogy a tengerentúlon, különösen a Los Angeles-i celebek között, meglepően menő most a hosszú gönc.
Nem úgy Magyarországon, ahol az idei minifelhozatalt örömmel viseli középkorú és fiatal egyaránt, a szoknya rövidségét - valami homályos eredetű ízléstelenséggel - combneccharisnyával ellensúlyozva. A divatkreátoroknak tehát semmi okuk a pánikra: mi szívesen elhordjuk azt, ami máshol messze esik a jó ízlés határától.