Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 17. szám, 2007. április 27

Arcok

Kiss Tünde
Maradona
A szélsőbalos balszélső

Az ezredfordulón A 20. század labdarúgójának választották Maradonát, aki éppen tíz éve vonult vissza a profi futballtól, de a közszereplésre továbbra is igényt tart: azóta jobbára a botrányokból és az önpusztításból űz sportot. Néhány hete ismét kórházban őrzik: „Egyszerűen éjjel-nappal muszáj volt szemmel tartani, és ez most már így lesz a következőkben is. Azt gondolja magáról, hogy ő maga a Jóisten” - nyilatkozta kezelőorvosa.


Belföld

Sebestyén István
Izmozás balról
Senki sem érti, mit akar az SZDSZ

„Sok a duma” - így reagált egyik szocialista forrásunk az SZDSZ harcias identitáserősítő kampányára, amely többek szerint komoly koalíciós feszültséget is okozhat. A miniszterelnököt finoman bíráló, a több-biztosítós rendszer mellett - a koalíciós partnerrel szemben - továbbra is lándzsát törő liberálisok nem értik, mi a gond.


Munkatársunktól
Urambátyám
Kik állnak a konzervmaffia mögött?

Földesi-Szabó László alapítványa néhány napja még az egekig emelkedett Mehmet Karcsi visszarablása miatt, majd hirtelen zuhanórepüléssel előzetesben landoltak vezetői. A VPOP állítólag véletlenül bukkant a több mint egymilliárdos adócsalásra a volt rendőr vezette alapítványnál, és ahogy lenni szokott, néhány napon belül politikai ügy lett a csempészetből. Az ellenzék kérdez, a titkosszolgálatok és az őket felügyelő miniszter pedig újra a célpontban.


Piros Péter
Dübörög a gumigyár
Balhék a Hankook multicég körül

Kóka János gazdasági miniszter 2005-ben nagy csinnadrattával ünnepelte a dél-koreai Hankook gumigyár Magyarországra, Dunaújvárosba telepítését. A 132 milliárdból épülő, ezerötszáz ember számára munkát adó létesítménnyel kapcsolatban azóta több kínos részlet is napvilágra került.


Cseszkó Tamás
Koronatanúk
Új honfoglalásra készül a mélymagyar szekta

Április 20. és 22. között rendezték meg Novákfalván a Szent Korona Szolgálat Tanítóinak Első Szerét. A szervezők szerinti cél: „a résztvevők felkészüljenek arra, hogy minden magyar ember számára közvetítsék azt az önbecsülés- és önazonosságtudat-kiteljesítő erőt, ami értelmi és érzelmi egységben ad tartalmat annak az ősi jognak, ami alapján mindannyian a Szent Korona tagjai vagyunk”.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Szubotics Mariann, Nagy Emília
Családi kaland Pécs mellett
A Mecsextrém Park

A Mecseket észak felől közelítve verőfényes napsütésben érkezünk a hegység szívébe, Árpád-tetőre. Utunkat napsárga repceültetvények kísérik a festői, lankás dombok között. A Mecsextrém Parkba tartunk, amely Magyarország egyedülálló ökoturisztikai kalandparkja, s nem mindennapi élményt tartogat kicsiknek-nagyoknak egyaránt, baráti áron. Vezetője, Tihanyi Pál kalauzol végig a mintegy 150 hektárnyi területen, mely a Mecseki Erdészeti Zrt. tulajdona.


Hetek
Szobagyerekek

Mindössze napi 15 perc testmozgás elég ahhoz, hogy a gyerekek megtartsák az egészséges testsúlyt. Amerikai és angol kutatók kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik naponta legalább 15 percet mozognak, feleannyira túlsúlyosak, mint más gyerekek.


Fókusz

Gali Zsófia, Makki Marie-Rose
Kísér a múlt
Elmaradt a kulturális rendszerváltás

Liberális oldalról a kultúrpolitikában is átláthatóságot, számonkérhetőséget, gazdaságosabb működést szorgalmaznak a politikusok, ám úgy tűnik, hogy a későkádári kultúrelit ellenállása, politikai befolyása minden más ágazat lobbierejét felülmúlja.


Zsurkán Mariann
Versenyképtelen filmgyártás
Negyven év lemaradásban

„Meggyőződésem, hogy a jó film az, amit a közönség is annak ismer el. Rengeteg magyar filmvígjáték például, amely legalább azt a követelményt teljesíti, hogy a közönséghez szól, sikert tud aratni hazai berkekben, függetlenül attól, hogy szakmailag milyen szintű alkotásról van szó” - mondja Forgács Gábor, a Parabel Stúdió igazgatója. A magyar filmek zöme viszont külföldön eladhatatlan, aminek a tartalmi okokon túlmenően - hiszen szűken a magyar közönségnek szólnak -, elsősorban a szakmai háttér elmaradottsága az oka a rendező szerint.


Háttér

Hetek-összeállítás
A százéves titok
Hétezer zsidó foglyot öltek meg a brit bombák

A második világháború során a náci Németország által elkövetett szörnyűségek mellett feledésbe merült egy olyan tragédia, melynek okozói közvetlenül a britek voltak. Egy nappal a német hadsereg kapitulációja előtt a brit Királyi Légierő tévedésből több mint hétezer, a koncentrációs tábort túlélt személyt ölt meg három hajó fedélzetén. Az évforduló közeledtével az izraeli Jerusalem Post idézte fel a történészek által is alig ismert ballépést, amely miatt a brit kormány soha nem kért hivatalosan bocsánatot.


Márványi Péter
Döntsön a nép
Megy vagy marad a megvádolt román elnök?

Lapzártánkkor a bukaresti parlament úgy határozott, hogy május 19-én tartják meg a tisztségéből felfüggesztet TRAIAN BASESCU elnök elmozdításáról döntő népszavazást Romániában. A törvényhozás a múlt héten függesztette fel hivatalából Basescut, az ország legnépszerűbb politikusát, hatalommal való visszaélés vádjával.


Bagyarik Cecília
Médiavírus
A pornó térhódítása

A szexipar szereplői és mondanivalói egyre inkább a mindennapok részévé válnak a médiaelit jóvoltából. A rádióműsorokat figyelők pornósztároktól hallhatnak szexuális tanácsokat; a női és bulvárlapok olvasói az ő „kalandos” életüket izgulhatják végig; és a kereskedelmi csatornák főműsoridőben faggatják őket szokásaikról a közélet szereplői között. Ennek a dömpingnek köszönhetően kerülhetett „Dundika”, a playmate lány a labdarúgó Eb-t támogatók tablójára Dávid Ibolya mellé, vagy születhetett interjú Kósa Lajos fideszes debreceni polgármesterrel az aktuális Playboyban.


Hit és értékek

Hetek-összállítás
Modernkori mártírok

A Törökországban történt kereszténygyilkosságok újra rávilágítottak arra a tényre, hogy a világ sok országában még nem élvezhetnek a hívők vallásszabadságot. A különböző felmérések szerint közel 200 millió keresztényt üldöznek és zaklatnak hazájában a hite miatt, de évente százezres nagyságrendben mérhető azok száma is, akik mártírhalált halnak hitbéli meggyőződésük miatt. A legnagyobb elnyomást az iszlám és a kommunista rezsimekben kell átélniük a keresztényeknek. A Mártírok hangja (VOM) nevű nemzetközi nonprofit szervezet szerint i. sz. 33 óta több mint 70 millió keresztény halt mártírhalált a hite miatt. „Idén közel 160 ezer hívő halála várható, és több mint 200 millió keresztényt fognak zaklatni, letartóztatni, megkínozni, megverni vagy bebörtönözni. Számos országban illegális cselekménynek számít Bibliát tartani, hitről beszélni vagy az államvalláson kívüli egyéb vallásra áttérni, és sok helyen a tizennyolc év alatti fiatalokat nem is engedik el vallásos összejövetelre” - állítja a VOM a 2007-es évre szóló előrejelzésében.


Rimaszombati Andrea
Aki nem muzulmán, az idegen
Brutális támadás Törökországban keresztények ellen

Nem egészen egy héttel a kelet-törökországi Malatya városában történt brutális gyilkosságok után, amelyekben török ultranacionalista fiatalok egy német és két török származású keresztény torkát vágták el, újabb fenyegetések ériték a keresztény könyvkiadókat Törökországban.


Interjú

Ifj. Balogh Ferenc
Szörny Rt.
Interjú Pohárnok Iván maszkmesterrel

Pohárnok Iván nem hétköznapi alakja a magyar és nemzetközi filmgyártásnak, hiszen az egyetlen - hollywoodi értelemben vett - maszkmester az egész országban. Munkái „észrevétlenül” ott figyelnek egy-egy szuperprodukció képkockáin földönkívüli lények vagy dinoszauruszok formájában, de feltűnnek hazai és külföldi reklámokban is - gondoljunk például a Fanta-reklámban életre kelő napszemüveges óriás málna vagy a Nestlé reklámjában látható hófödte svájci falu makettjére. Nemrég egy huszonnégy méteres bálnát és életnagyságú dinoszauruszokat gyártott a Természettudományi Múzeum számára, de elkészült azóta néhány távirányítású sárkánybébi, számos vízi hulla és több magyar médiasztár feje is. A harminchat éves maszkost a honvágy hozta haza Amerikából 1990-ben, majd megalapította saját cégét, a Filmefexet, mely jelenleg nemcsak Magyarországon, de egész Kelet-Európában piacvezetőnek számít.


Külföld

Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Az első elnök
Búcsú Borisz Jelcintől

Moszkvában átkoktól és sirámoktól mentes hangulattal reagáltak a hírre, hogy április 23-án elhunyt Borisz Jelcin, Oroszország első elnöke. A lakosság is nyugodtan fogadta a néhai államférfi távozását az élők sorából, és elmaradt a szovjet időkben megszokott politikai földcsuszamlás is. A politikai életet 1999 végén váratlanul, de saját akaratából elhagyó Borisz Jelcin hét és fél évvel később békés körülmények között hunyt el abban az Oroszországban, aminek történetében figyelemre méltó, de nem egyértelmű szerepet játszott egy nagyon fontos időszakban.


Széchey Noémi
Ki ül a nyeregbe?
Izgalmas verseny Franciaországban

Nicolas Sarkozy (képünkön) nyerésre áll a francia elnökválasztás első fordulója után, hiszen támogatói bázisa jóval szélesebb, mint a baloldali Ségoléne Royal tábora, ám győzelme még korántsem biztos. A rekordrészvétel alapján a szavazókat a progra-moknál jobban izgatja a jelöltek személyisége, ami döntő lehet majd május 6-án. A gyakran hataloméhes politikusként beállított Sarkozy dinamikus programjával többen rokonszenveznek, mint karakterével, ami esélyt adhat a kiábrándító kampánykezdés után magára találó Royalnak.


Hechs László
A függetlenség ára
Az elit botrányai beárnyékolják az izraeli ünnepet

Izrael szokás szerint előbb gyászol, csak aztán ünnepel. Az emlékezés napján idézik fel annak a 22305 férfinak és nőnek az emlékét, akik az ős-új állam megalakításában és védelmében hősként vesztették életüket. Tavaly óta újabb 233 család csatlakozott a gyászolók köréhez, ebből 119 család a második libanoni háborúban vesztette el hozzátartozóját, polgárokat és katonákat egyaránt. Megdöbbentő számadatok ezek. Aligha gyógyír erre, hogy a holokausztban alig néhány nap alatt több zsidót öltek meg, mint Izrael háborúiban összesen, vagy több izraeli halt meg az utakon közlekedési balesetben, mint a háborúkban vagy a palesztin terror következtében.


Hetek-összeállítás
A TASSZ ismét jelent
Erősödik az orosz sajtócenzúra

Vlagyimir Putyin hatalomra kerülése óta a Kreml az orosz média szinte minden komoly szócsövét az irányítása alá vonta - állítja a The New York Times. Az ország egyik legnagyobb magánkézben levő rádióhálózatának a munkatársai nem szólaltathatják meg többé a Kreml kritikusait. Az orosz elnök bírálói szerint ez a tendencia csak fokozódni fog egészen a jövő évben esedékes elnökválasztásig.


Hetek-összeállítás
A terror Hirosimája
Gombafelhőt ígérnek London fölé

Hirosimához és Nagaszakihoz hasonló nagyszabású terrortámadásra készül az al-Kaida a Nyugat ellen a The Sunday Times értesülései szerint. Az angol lap egy kiszivárogtatott hírszerzési jelentés alapján arról számolt be, hogy a terrorszervezet iraki vezetői iráni támogatók segítségével az első nagyszabású akciójukat tervezik nyugati célpontok ellen. A terrorszervezet célja, hogy a „római trónt” - mely kifejezést a Nyugatra vonatkoztatnak - megdöntse. A jelentés egy másik merényletről is említést tesz, melyet Tony Blair visszavonulására időzítenének Nagy-Britannia ellen.


Online

Tévémentes hét

Hétfőn kezdődött az idei tévémentes hét, melyet 1995 óta tartanak meg évente az Egyesült Államokban. A tudatos tévézésért harcoló Center for Screen-Time Awareness nevű szervezet vezetője, Robert Kesten azt vallja, hogy „sokkal inkább éljük a magunk életét, mint hogy mások életét nézzük a tévében”.


Fókashow Nyíregyházán

Fókashow-val is várják hamarosan a látogatókat a Nyíregyházi Állatparkban. Két oroszlánfóka már megérkezett, ők most kezdtek el gyakorolni az idomárokkal, vagyis az állatpark dolgozóival, akik egy többhetes németországi tréningen tanulták a szakma alapjait. A medence hivatalos átadója ugyan április 30-a, de az igazi fókashow-ra még pár hónapot várni kell.


Kólás terrorista

A múlt héten zajlott a tárgyalása annak a férfinak, aki tavaly túszul ejtette egy zuglói családsegítő központ munkatársait, és a másfél órán át fogva tartott 11 emberért cserébe először egy félliteres kólát követelt a rendőröktől, majd azt, hogy beszélhessen a keresztapjával.


Madár újra lecsaphat

Június 16-án Budapesten lép ismét ringbe a WBO félnehézsúlyú világbajnoka, Erdei Zsolt, akinek ellenfele az amerikai George Blades lesz. Az 1974-es születésű indianapolisi „Honeyboy” a Bokszvilágszervezet (WBO) és a Bokszvilágszövetség (WBA) jelenlegi világranglistáján egyaránt a 15. helyet foglalja el.


A Föld napja

A világ 110 országának 19 ezer - közöttük 30 magyar - iskolája kapcsolódott be abba az USA által kezdeményezett Globe-programba (Global Learning and Observations to Benefit the Environment), amely céljául tűzte ki Földünk és környezetünk megóvását.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Neten a nácik filmjei

hamarosan 13 darab, 1941 augusztusa és karácsonya között készített rövidfilm lesz elérhető, amelyeket a norvég mozikban filmhíradóként vetítettek. Tore Helseth filmtörténész szerint az alkotásokban a kollaboráns norvég kormányzat és Vidkun Quisling személye szinte egyáltalán nem jelenik meg.


Nemzetek kupája gyerekeknek

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Danone Nations Cup elnevezésű rendezvényt, melynek döntője a már sokadjára francia bajnok Olympique Lyon híres Stade de Gerland nevű stadionjában lesz júliusban.


Elégedetlen gazdagok

A magas jövedelem és a szolgálati luxusautó ellenére a menedzserek és a bankárok távolról sem a legboldogabbak a foglalkoztatott angolok között. Egy nemrég nyilvánosságra hozott brit tanulmány tanúsága szerint a fodrászok dolgoznak a legnagyobb örömmel Angliában.


Elfolyt az ingyensör

Az Alkotmánybíróság is rábólintott az Országos Választási Bizottság korábbi döntésére: nem lesz népszavazás az ingyensörről, amelyet egy állampolgár indítványozott. E szerint - ha a többség így szavazott volna - minden vendéglátóhelyen ingyenes lehetett volna a sörfogyasztás.


Lost

Nem keresik tovább annak a kísértethajónak az utasait, melyre a múlt pénteken bukkant rá az ausztrál parti őrség. A hajóra teljesen ép állapotban találtak rá, járó motorral, bekapcsolt laptoppal és étkezéshez megterített asztallal a fedélzetén. Megtalálták a hajón az életmentő mellényeket, a vészjelző rádióadót és a mentőcsónakot is.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

A Toyota lenyomta a General motorst

A japán Toyota Motor Corp. 90 ezer darabbal több autót adott el az idei első negyedévben, mint az amerikai General Motors Corp., s ezzel egyelőre átvette tőle a világ legnagyobb autógyártója megtisztelő címet. Mindez annak ellenére történt, hogy nem csupán a Toyota jelentett kiugró eladásokat 2007 első három hónapjában - ez nem meglepetés az utóbbi évek tendenciáit figyelve -, hanem a GM is rekordértékesítésről számolt be.


Gyémánt a mélyből

Felavatták a Peace in Africa nevű hajót Fokvárosban, amely a De Beers Mines (DBCM) monopólium első gyémántbányász vízi járműveként Dél-Afrika partjainál, Namaqualand környékén termeli ki a világ legkeményebb ásványát.


A gonosz maga

Az abortusz és az eutanázia „emberarcú terrorizmus”, a melegházasság pedig maga a gonosz - a Vatikán szerint. Erről Angelo Amato érsek, a Vatikán hittani kongregációjának titkára beszélt egy káplánoknak tartott beszédben. A XVI. Benedek pápa bizalmasának tartott titkár „szinte láthatatlan gonoszról” beszélt, amit a média úgy tálal, mint „az emberi haladás megnyilvánulásai”.


Fülével lát a pilóta

Vak pilóta repült Nagy-Britanniából Ausztráliába 21 ezer kilométeres utat megtéve egy könnyű kisgépen. Ez az első alkalom, hogy világtalan ember vezet repülőgépet ilyen nagy távolságra. Az 55 éves brit Miles Hilton-Barber még március 7-én indult útnak London közeléből egy olyan, különlegesen átalakított gépen, amelybe a navigációs berendezések jelzéseit beszédhanggá átalakító szoftvert telepítettek, így a műszereket ő nem látja, hanem hallja.


Szabadidő

M. R.
Terebélyesedő mozgalom a városi kerékpározásért
Critical Mass hatodszor

Évről évre nagyobb támogatottsága van a hazai kerékpáros mozgalomnak. „Célunk a városi biciklizéshez való jog megteremtése, és az ennek megfelelő körülmények megvalósítása. Szeretnénk elérni, hogy végre tudatosuljon az emberekben: a kerékpárosok nem akadályozzák a közlekedést, hanem közlekednek” - mondta el lapunknak Kürti Gábor, a nemrégiben megrendezett biciklis tömegdemonstráció, a Critical Mass (kritikus tömeg) hazai szervezője.


E.K.
Epres omlett

Hamarosan beköszönt az eperszezon! Amellett, hogy az egyik legzamatosabb gyümölcsünk, rendkívül gazdag C-vitamin-forrás. Frissen a legfinomabb, de fagyasztva, lekvárnak, szörpnek is fogyaszthatjuk. Most álljon itt egy ínyenc reggeli fogás, az eper főszereplésével!


Programok
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Duma Plaza

Kétféle piszok létezik: és a világos, amely a sötétekhez


grrr
Faluturizmus

Kedves, drága unatkozó vendégek, nem szaporítom a szót, jöjjenek kikapcsolódni a Paraszt Centrumba! Exkluzív sportlehetőségeket ajánlunk, mingyá’ kezdem az elsővel: háztáj-boksz. Nagyon egyszerű sport - a rohasztó puha talaján kell megküzdeni az ellenfeleknek sípcsontvédő gumicsizmában. Ütni, rúgni, harapni, karmolni egyaránt lehet, az első parasztlengős nyer.


Miért vagy boldogabb, férfiú?
Tovább a cikkhez >>>

Türelem, mindjárt te is sorra kerülsz
Tovább a cikkhez >>>

Hasznos tanács
Tovább a cikkhez >>>

Mi szem-szájnak ingere
Tovább a cikkhez >>>

Ez volt a jövő
Száz évvel ezelőtti elképzelések a jelenről
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam, 17. szám - 2007. április 27.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Marosi Péter
Nulla voks és a pöttyös kitűző
Miért beteg a magyar futballelit?

A magyar futballelit viselkedése az Eb-pályázat eredményhirdetése óta azt igazolta, hogy helyes döntés született Cardiffban. Ha valaki azt gondolta, hogy a honi futballban a stadionok állapota és a bajnokság színvonala a legsiralmasabb, tévedett: az egymást kritikátlanul dicsérő, a vetélytársakat, döntéshozókat lemaffiázó, tanulni és teljesíteni képtelen sportvezetés megérdemelten kapott pofont az európai labdarúgás vezetőitől.


Munkahelyi szex
Tovább a cikkhez >>>

Tanulóprés
Tovább a cikkhez >>>

Il Ferro
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
A magánbiztosítók korlátozzák az ellátást

A vizitdíjat elhibázottnak tartja, a reformok irányával alapvetően egyetért, ám a sebességből jócskán visszavenne. Az alap egészségügyi ellátást az állami biztosítón keresztül mindenki számára elérhetővé kell tenni, és csak e szint felett szabadna beengedni a rendszerbe a magánbiztosítókat. Interjú Dr. Kovács József egyetemi docenssel, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézet Bioetikai Részlegének vezetőjével.


x
Isten hozta a Mura-völgyben
Casa Montana Hotel: az aktív emberek szállodája

Ki gondolta volna, hogy nem is kell olyan messzire mennünk, ha egy helyen szeretnénk falat mászni, teniszezni, íjászkodni, lőni, lovagolni, túrázni, kerékpározni, horgászni vagy síelni…, röviden aktívan pihenni és kikapcsolódni! Szomszédos országunkban, Ausztriában található a minderre télen-nyáron kiválóan alkalmas, meseszép Mura-völgy - német nevén Murtal.