Vissza a tartalomjegyzékhez

Ipolyi-Topál Gitta
Komárom, az erődök városa

A Budapesttől mindössze egy bő órányira fekvő várost a Duna szeli ketté szlovák és magyar részre. A várost keleti irányból átszelő főút évszázadok óta fő közlekedési útvonal. Ez a római limes-út, e mentén alakult ki Szőny területén Pannónia egyik legjelentősebb települése, a mai Komárom.

A város büszkesége az Öregvár és a hozzá tartozó erődrendszer. A 19. század elején - ha csak rövid időre is - a város birodalmi központ lett: a Bécset elfoglaló Napóleon elől egész udvartartásával ide menekült I. Ferenc német-római császár és magyar király. Ennek eredményeként lett Komárom „az erődök városa”. A vár Észak-Komáromban található, s oda került a város patinásabb része is, műemlék jellegű épületekkel, a Klapka térrel és az annak végében elhelyezkedő neoklasszicista városházával. Dél-Komáromé viszont a várhoz tartozó erődrendszer: a Csillag erőd, az Igmándi erőd és a hatalmas területen fekvő, állandó fejlesztés alatt álló Monostori erőd, amely egész évben különféle rendezvényeknek és találkozóknak ad otthont. Idegenvezetővel megismerhetjük nem mindennapi történetét, bejárhatjuk minden zegzugát, beleértve az óriási katakombarendszert is.
Az ázást kedvelők élvezhetik Komárom természeti kincsét, a termálvizet is a frissen felújított gyógyfürdőben. Ha már arra járunk, az út túloldalán betérhetünk a Molnár cukrászdába, melyet annak idején csak úgy emlegettek: „a maszek”.
A szőnyi városrész szélén üzemel a WF Szabadidőpark és közvetlen szomszédságában egy fedett gokartpálya. Szintén Szőnyben látható a neobarokk stílusban épült Gyürky-kastély, melynek barbie-rózsaszín épülete ma kórházként funkcionál.
A Klapka György Múzeum állandó kiállítása az északi párjánál nem kevésbé impozáns Városháza alagsorában egy egykori hajóskapitány és hajóorvos gyűjtőmunkája eredményeként a magyar tengerészet múltját mutatja be. Mi köze a kisalföldi településnek a tengerészethez? Az 1930-as években meginduló Duna-tengerjáró hajózás legészakibb kikötője volt évtizedeken keresztül.
Aki viszont közelről akarja látni és érezni a vizet, az ruccanjon le a Duna-partra egy szalonnasütésre. Figyelem, fürödni veszélyes! Ha mégsem szalonnáznánk, a fárasztó nap végére foglaltassunk helyet a török étteremben, de feltétlenül mérjük fel a szomszéd asztalnál ülők adagját, hogy meg tudunk-e enni egy egészet!
A minden évben - így idén is - április 26. és május 2. között megrendezett Komáromi Napok alatt felpezsdül a két város: sportrendezvények, koncertek, kézműves kirakodóvásárok és gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Ilyenkor megnyitja kapuit az Öregvár és a Csillag erőd is, és ne feledjük, a túlparti programokra egy személyigazolvánnyal a zsebünkben átsétálhatunk.