Vissza a tartalomjegyzékhez

Bereczki Judit
Nyálzeneellenes forradalom Debrecenben

Nyálzeneellenes forradalmat szerveztek a Debreceni Egyetem előtti szökőkútnál a Friss Rádió munkatársai.
A megmozdulás célja az igénytelen és mindent ellepő nyálzenei áradat megfékezése volt. A békés demonstráció fő hangadói több ízben felolvasták 12+1 pontban megfogalmazott követeléseiket, amelyek a magyar ifjúság zenei ízlésének védelme érdekében és az egynyári slágerek rohamos térhódításával szemben emelnek szót.

A forradalom résztvevői ezek után a tettek mezejére léptek, hogy ily módon is kifejezzék ellenérzéseiket. A nyálzeneáramlat képviselőinek összetört CD-ire nagy adag ketchup került, majd egy kerékpár segítségével biztosították megfelelően kis darabokra történő további aprózódásukat. Végül a hanghordozók rituális vízbe fojtása következett a szökőkútban, amellyel állításuk szerint számos óvodást mentettek meg a nyálzene káros hatásaitól, és ezzel kikiáltották a forradalom győzelmét.
A szervezők Kodály Zoltán gondolatait felidézve foglaltak állást, mi-szerint „a minőségi zene minőségivé teszi az embert”. „Ez azonban fordítva is igaz. A többség nem ezt a zenét szereti, de csak ezt kapja. Nem azt akarjuk, hogy többé ne játsszanak nyálzenét a rádióállomások, hanem hogy más zenei irányzatok is kapjanak helyet. Döntetlent ajánlunk.”
A forradalmárokhoz csatlakozók hiányolták az óriási tüntetéseket, de a szervezők felhívták a figyelmet a prioritásokra: „Nem a tömeg a fontos, hanem az ész! A nyálzene mondjon le!” A tömeg tehát ezúttal elmaradt. A demonstrálóknak be kellett érniük a Főépület előtt várakozó, mit sem sejtő egyetemistákkal.