Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 16. szám, 2007. április 20

Arcok

Zsurkán Mariann
70 őrült év
Jack Nicholson sokszor alakította önmagát

Kevés olyan színész van, akinek pályáját ekkora figyelem kísérte volna, mint a minden évtizedben a Filmakadémia díjára jelölt Jack Nicholsonét. 13 Oscar-jelölés, 3 Oscar-díj és 7 Golden Globe-díj minden idők legnépszerűbb alakjává tették. Míg hollywoodi „iskolatársai” sorra kihalnak, addig a hetvenediket vasárnap ünneplő színész az újabb generációk számára is a szex, a drog és a rock ’n’ roll hármasát képviselő erős bástya maradt.


Belföld

Hubert József
Hol a határ?
Ismét terítéken a gyűlöletbeszéd

Zéró tolerancia a kirekesztéssel szemben Gyurcsány Ferenc módra és az immár tizenegynéhány éves múltra visszatekintő gyűlöletbeszéd-törvény sokadik leporolása Bárándy Gergely módra: úgy tűnik, ez a hét a diszkriminációellenes fellépések hete volt a nagyobbik kormánypárt padsoraiban.


Sebestyén István
Ima helyett vita

Elhangozhat-e ima az Országgyűlésben? A kérdés Suchman Tamás szocialista képviselő indítványa kapcsán merült fel, aki azt javasolta, hogy a hivatalos Holokauszt Emléknapon hangozzék el a kaddis, a zsidóság gyászimája az alsóház falai között. A felvetés indulatos vitáig fajult, az SZDSZ pedig éleshangú közleményben szólította fel Suchmant, számoljon el lelkiismeretével.


Bagyarik Cecília
Forró rágógumi

Az egyik jobboldali hetilap igen szaftosnak szánt témát tálalt fel olvasóinak, amely szerint a főváros beszállt a szex- és horroriparba. A KDNP-s honatyákat úgy megdöbbentették a cikkben foglaltak, hogy azonnal vizsgálatot kezdeményeztek a Budapest Film Zrt. tevékenységével kapcsolatban.


Csizmadia Ervin
Mi köze az SZDSZ-nek a liberalizmushoz?

A múlt héten a Közép-európai Egyetemen (CEU) némiképp rezignált előadást tartott Kis János, a néhai demokratikus ellenzék vezéralakja, az SZDSZ első elnöke. Az előadás azért minősíthető kissé megkeseredettnek, mert az előadó lépten-nyomon figyelmeztette hallgatóságát, hogy a liberalizmus és a mostani (egyedüli) magyar liberális párt nem tekinthetők azonosnak, azaz: a liberalizmus jövője sokkal egyértelműbb és biztosabb Kis szerint, mint amilyen az SZDSZ jövője.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Holecz Erika
Albérlet helyett saját otthon

Egyre több példa születik arra, hogy kilátástalan helyzetben is saját lakáshoz jutnak családok vagy egyének, horribile dictu: pénzügyi tanácsadók segítségével. A sikertelenség legfőbb oka ugyanis az abszolút tájékozatlanság: az emberek többsége nincs tisztában a lehetőségekkel, így a hitelkínálattal sem, vagy például azzal, hogy használt lakásért is felvehető a szocpol fele. Kétrészes cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni a lakásszerzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, néhány sikeres történettel illusztrálva.


Háttér

Eperjesi Ildikó
Ellenzéki megnyitás
Rendőrroham Putyin védelmében

Szemtanúk szerint több száz embert állított elő a rendőrség a két orosz fővárosban a múlt hétvégén, amikor ellenzékiek tüntettek Putyin elnök ellen. Bevitték Garri Kaszparov egykori sakkvilágbajnokot is, aki nem rejti véka alá elnöki ambícióit.


Makki Marie-Rose, Göndör Ottó, Csingár Edit
Emo: a nyafogó-kultúra

A 13-15 évesek körében ma az emo számít menőnek. Bár ez a letargikus hangvételű, punk-pop stílus a különböző irányzatok rangsorában még legalul van, sőt az idősebb punkok is ellenérzéssel viseltetnek iránta, jó ideje óriási sikert arat Európában. Az emók túlnyomó többsége feltehetően csak a külsőségeket utánozza, míg egy ideologizáló kisebbség az öngyilkosságot és a homoszexualitást eszményíti. Úgy tűnik, a zeneipar és a média a mostani tinikben egy fogékony korcsoportot talált a nyafogókultúrára - amiből egyébként 17 éves korra illik kinőni.


Bereczki Judit
Nyálzeneellenes forradalom Debrecenben

Nyálzeneellenes forradalmat szerveztek a Debreceni Egyetem előtti szökőkútnál a Friss Rádió munkatársai. A megmozdulás célja az igénytelen és mindent ellepő nyálzenei áradat megfékezése volt. A békés demonstráció fő hangadói több ízben felolvasták 12+1 pontban megfogalmazott követeléseiket, amelyek a magyar ifjúság zenei ízlésének védelme érdekében és az egynyári slágerek rohamos térhódításával szemben emelnek szót.


Hajdú Sándor
Tanulóprés
Tévedhetetlen tanárok és hülye diákok

Versenyképes, piacképes, innovatív oktatás: ez Magyarország, de az egész unió jövőjének záloga - állította Gyurcsány Ferenc a gyöngyösi regionális fejlesztési tanácskozáson, és ezt állítják a gazdasági szakemberek Európa-szerte. És mi van helyette nekünk? Elavult, lexikális, porosz hagyományokra építő, nehézkes oktatási rendszer, amely a tanulók többségét a tanárok legjobb szándéka ellenére is megnyomorítja. Ezt már viszont olyan diákok mesélik, akik külföldön is jártak iskolába.


Hajdú Sándor
A ciántó átka
Egy falu küzdelme a jövőért

Verespatakon, az erdélyi Érchegységben a római idők óta bányásznak aranyat. A terület gazdagsága évszázadokon át juttatott az értékes fémből Rómába, Bécsbe, Budára, de amit hátrahagytak, történetileg és régészetileg is világszínvonalúnak számít, a világörökség részét képezi. Egy kanadai cég közel tíz éve óriási krátereket robbantana a falu helyén, hogy ciánvegyülettel mossa ki azokból az aranyat. A tervezett nyíltszíni bánya elnyelné a múlt emlékeit, a falurombolás folytán elűzné a falu lakóit. A bánya minden elfogulatlan hatástanulmány szerint folyamatos környezeti pusztítást és veszélyt jelentene a környékre, Abrudbánya, a Maros völgye és tovább a Tisza alsó folyása mentén.


Politikai nyomás nincs
Interjú Korodi Attilával, az új román környezetvédelmi miniszterrel

- Az engedélyeztetési folyamat során maximálisan törekszünk az unió legújabb környezetvédelmi direktívái alapján meghozni döntésünket, és figyelembe vesszük az uniós tagállamok iránymutatásait. A beruházót nemrég figyelmeztettük az uniós útmutatások alkalmazására, illetve azok megjelenésére az általuk benyújtott bányaprojektben.


Van beleszólásunk
– mondja Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője

- A vállalat nagyon magabiztos, de a település sorsa még nem dőlt el. Persze felvásárolhatják a falut, de ez még nem jelenti azt, hogy elkezdhetik a bányaművelést. Nagyon sok a kockázat abban a technológiában és abban a tervben, amelyet a beruházó cég munkatársai ismertettek az Európai Parlamentben. Számomra egyértelmű, hogy ilyen kockázati elemek mellett nem szabad megengedni a bánya megnyitását.


Hit és értékek

Hechs László
Európa alkonya
Miért veszélyes az unió vallástalanítása?

Amint arról a Hetek is beszámolt (Kiűzetés az unióból. Hetek, 2007. március 30.), a római szerződés aláírásának 50. évfordulóján kiadott közös nyilatkozatból is kimaradt a zsidó-keresztény gyökerekre való hivatkozás, nemcsak a már korábban elvetélt uniós alkotmányból. „Európa a közös jövőnk” - olvashatjuk a deklarációban. De milyen lesz ez a közös jövő? A közös nyilatkozat békéről, egyenlőségről, diszkriminációmentes világról, az éhség és a betegség elleni harcról, nyelvek, kultúrák sokszínűségéről szól. Mindezek szép és követendő ideálok, amelyekről nem szabad lemondani. Ám mi az, ami Európát tényleg közösséggé forrasztja majd össze? Mi az a közös platform, amely a méltó európai jövő záloga lehet? Mi Európa identitása, ha a zsidó-keresztény gyökereit nem hajlandó vállalni?


Hetek-összeállítás
Ki volt Iszmail Fejszéje?

Percekkel azt követően, hogy először a Chicago Times internetes kiadásában, majd a Fox News televíziócsatorna híradásában nyilvánosságot kapott a hír, miszerint a virginiai lövöldöző diák karján vörös festékkel tetoválva az „Ismail Ax” (Iszmail Fejsze) szavak szerepeltek, megindult a keresés a rejtélyes kifejezés értelmezésére.


Interjú

Tihanyi Péter
Elképesztő életút
Interjú a 92 éves Salamon Erzsébettel, aki végigélte a 20. századot

- Mindent az én drága szüleimnek köszönhetek, akik utat mutattak számomra az 1915-ben kezdődő borzasztóan változatos, izgalmas, küzdelmekkel teli élethez. Hogy miért volt izzóan boldog ez a kilencvenkét év minden szegénység, háború, a holokauszt és sok kínlódás ellenére is? Mert találkoztam egy olyan emberrel, Sándorral, akinek hetven évig lehettem a felesége, akivel a kapcsolatom a halála pillanatáig több volt, mint szerelem. Az élet nagy ajándéka volt. Képzelje el, nem emlékszem olyan napra, amikor ne mondta volna a férjem, milyen boldog, hogy velem élhet. És én is mindennap hálás voltam, hogy őt rendelte nekem a sors. Férjem pokoli szegénységbe született egy szabolcsi falucskában, de egy csodálatos anya őrizte és óvta, hallatlan találékonysággal, szeretettel és intelligenciával a gyermekei életét, egészen 1944-ig.


Külföld

Németh Csillag
Kivégzések az egyetemen
Megrendítette Amerikát a virginiai tömeggyilkosság

Az Egyesült Államok történelmének eddigi legvéresebb iskolai lövöldözését élte át április 16-án, miután egy dél-koreai származású diák a Virginia állambeli Műszaki Egyetem két épületében hidegvérrel kivégzett harminckét diákot, majd önmagával is végzett. Az incidens számos problémára világít rá, egyrészt az amerikai intézmények sebezhetőségére, másrészt a fegyvertartási kérdés ellentmondásaira. Számos kritika illette a rendőrség tétovázását, és maradtak kérdőjelek a tömeggyilkos motívumaival kapcsolatban is.


Busa Viola
Exodus Bagdadból
A véres káosz miatt elmenekült az iraki középosztály

Irakban egyre kritikusabb a helyzet. A mindennapos merényletek már a hatalmi központokat is elérték. Múlt héten a lázadók a szigorúan őrzött Zöld Zónában, egyenesen a parlament ebédlőjében robbantottak. Miközben az országban növekszik a káosz, az iraki középosztály nagy része búcsút int hazájának és Jordánia, valamint Szíria felé veszi útját. A környéken virágzik a fegyverkereskedelem, Amerikában pedig a háborúba belefásult polgárok feje felett folyik a belpolitikai csatározás a háború miatt.


Hetek-összeállítás
Csadorral az unióba
Iszlamista elnöke lehet Törökországnak

Egy hónapon belül elnökválasztásra kerül sor Törökországban, mely sokak szerint kihívást jelenthet a világi török állam számára. Bár hivatalosan még senki sem jelentette be, hogy harcba száll a posztért, az egyik lehetséges elnökjelöltnek a jelenlegi miniszterelnököt, Recep Tayyip Erdogan-t tartják. A miniszterelnök jelölése ellen azonban több száz ezres tüntetést tartottak a hétvégén, mivel egyesek attól tartanak, hogy elnökségét az ország vallási jellegének megerősítésére használná fel.


Lukács András, Széchey Noémi
Választanak a franciák
Csak ketten jutnak tovább

Hosszas választási előkampány után húsvét hétfőn elindult a mindössze kétszer két hétig tartó hivatalos kampány is Franciaországban, melynek során két fordulóban új elnököt választanak a franciák. Az első fordulóra április 22-én kerül sor, melyből a két legtöbb szavazatot kapó jelölt jut tovább a két héttel később, május 6-án sorra kerülő második fordulóba. A kínálat széles - a tizenkét jelölt a teljes politikai palettát felöleli -, a tét pedig nagy. Az elmúlt ötven évben soha nem volt még Franciaországnak akkora szüksége irányváltásra, mint ma.


Az Economist szerint Sarkozy az egyetlen esély

Az elmúlt ötven év során nem volt még választásnak akkora tétje Franciaországban, mint a hét végén - illetve a két hét múlva - esedékes elnökválasztásoknak - írja elemzésében az Economist. Franciaországnak reformokra van szüksége, erre pedig egyedül Nicolas Sarkozy személyében lát esélyt a neves brit hetilap.


Online

Rossz ízek kockázata

Szemen lőtte a szakácsot egy, az étellel elégedetlen vendég egy XXII. kerületi étteremben vasárnap délután - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.


A linzi rém

Több embert is megtámadott egy mezei nyúl Ausztriában. A megvadult állatot a rendőrség tette ártalmatlanná. A nyúl először egy idős asszonyra rontott, aki békésen teregetett a kertjében.


Nagyszülő kerestetik

Több ezer válasz érkezett egy lengyel nő internetes hirdetésére, aki új nagyszülőket keres a gyermekei számára.


Szakított a királyfi

Vilmos herceg szakított barátnőjével, Kate Middletonnal, akivel 2001 óta járt együtt. A The Sun bulvárlap értesülései szerint a románc baráti megállapodással ért véget. A brit trónörökös és a polgári családból származó Kate Middleton a skóciai St. Andrews Egyetemen találkozott.


Egymillió mini

Hat évvel a sorozatgyártás megkezdése után legördült az egymilliomodik MINI-modell az oxfordi gyártósorról, amely újabb mérföldkő a márka történetében. A MINI sikere töretlen, a cool kisautó iránti kereslet világszerte növekszik, az eladások újabb és újabb csúcsokat döntenek meg.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Agassi lecsapta nejét

Véres végkifejletbe torkollott az a houstoni jótékonysági mérkőzés, amelyen a tenisz két élő legendája, Andre Agassi és hitvese, Steffi Graf játszott vegyes párost.


Halálos hívások

A napokban előbb a pakisztáni telefontársaságokat árasztották el a rémült előfizetők hívásai, majd hétfőn Afganisztánban sietett számos mobiltelefon-tulajdonos figyelmeztetni rokonait, ismerőseit, hogy ne fogadjanak ismeretlen telefonszámról érkező hívásokat, mert azzal halálos kór veszélyének teszik ki magukat. 


Mese a toleranciáról

Homoszexuális királyfik és leszbikus királynők a főszereplői a Nincsenek kívülállók című brit oktatási programnak, amely a másság feltétlen elfogadására igyekszik nevelni a kisiskolásokat. „Egyszer egy királyfi elhatározta, hogy megnősül. Jöttek a királylányok szép számmal, de neki egyikük sem tetszett.


Gyurcsány Orbánné receptjét főzi
Tovább a cikkhez >>>

A gyógyító plussz

Egy felmérés szerint az amerikai orvosok több mint fele hisz abban, hogy Isten is segít a betegeik gyógyulásában. A Chicagói Egyetem arról is beszámol, hogy ötből két orvos hisz abban, hogy a hit és az ima segít a szívroham és a halál elkerülésében.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Esélyt sem adtak

Hiába írták rá szinte könyörögve a magyar-horvát pályázatot tartalmazó prezentációs szekrényre a készítők azt, hogy „Give us a chance”, vagyis adjanak nekünk esélyt, az UEFA egyetlen döntéshozóját sem hatotta meg a kérés, így 2012-ben Lengyelország és Ukrajna rendezheti a futball Európa-bajnokságot.


Levél a titanicról

A Titanic elsüllyedésének szörnyűségei elevenednek meg abban a levélben, amelyet az egyik túlélő, Laura Mabel Francatelli írt nem sokkal a tragédia után. A levelet és a túlélő mentőmellényét árverésre bocsátják.


Európa legateistább állama

Csehország lakosságának mintegy 73 százaléka ateistának vallja magát. Szlovákiában pedig pont fordított a helyzet - derült ki abból a Csehországban és Szlovákiában készített nagyszabású felmérésből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában.


105 évesen először orvosnál

Egy romániai aggastyán 105 évesen ment el életében először orvoshoz. Valójában most sem volt komoly baja, csak elcsapta a hasát. Az orvosok a csodájára jártak, mert ilyet még soha nem láttak. Tetőtől talpig megvizsgálták a bácsit, de csak enyhe nagyothallást állapítottak meg - no meg azt, hogy lejárt szavatosságú savanyúságból lakmározott be alaposan, és mivel két napon keresztül fájt a hasa, megijedt, és elszaladt az orvoshoz.


Szabadidő

Ipolyi-Topál Gitta
Komárom, az erődök városa

A Budapesttől mindössze egy bő órányira fekvő várost a Duna szeli ketté szlovák és magyar részre. A várost keleti irányból átszelő főút évszázadok óta fő közlekedési útvonal. Ez a római limes-út, e mentén alakult ki Szőny területén Pannónia egyik legjelentősebb települése, a mai Komárom.


E. K.
Fetás penne sütőben

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg tollhegytészta (penne). A mártáshoz: 2,5 dl langyos tej, 3 dkg liszt, 4 evőkanál vaj (nem margarin!), 4 egész tojás, 15 dkg feta sajt,10 dkg reszelt sajt, 1 cs. petrezselyem, 1 gerezd zúzott fokhagyma, őrölt szerecsendió, só, bors.


Programok
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Duma Plaza

A „vegetáriánus“ egy régi indián kifejezés. Azt jelenti: „béna vadász“


Slaza
Elméleti magasugrás

„Több hivatalos helyről is megerősítették, hogy a mi pályázatunk nyert, csak előtte már túl nagy hátrányba kerültünk, amit nem tudtunk behozni.”


Slaza
Komoly

Ha abból indulunk ki, hogy a 2012-es foci EB - alsó hangon számolva - 500 milliárd forint költségvetési hozzájárulást igényelt volna, továbbá elfogadjuk azt a sehol nem cáfolt adatot, miszerint a pályázatokon nyertes cégek minimum 10 százalékot szoktak „visszaosztani”, könnyen kiszámolhatjuk, hogy a pályázat elbukásával a magyar adófizetők legalább 50 milliárd forintot spóroltak. Köszönjük, monsieur Platini!


Mellékállás


Chat


Mi van a képen?

3. Így járhat mindenki, ha nem vált parkolócédulát!


A logisztika királyai
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam, 16. szám - 2007. április 20-26.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Golfáramlat
Tömegsport és úri huncutság

Európában a 15 millió eurónál nagyobb üzletkötések kétharmada golfpályákon születik. Magyarország mindeddig kimaradt a golfáramlatból, de már változik a helyzet: több pálya is épül, Bicske környékén például 15 milliárd forintért a kontinens egyik legnagyobb golffaluja.


Uzoni Simon Péter
Az ingyenautó titka
Rendőrségi szakaszban az Il Ferro ügye

Elszámolták magukat, vagy az egyik legnagyobb hatású piramisjátékról van szó? Kérdések a több ezer „ingyen-autót” értékesítő Il Ferro Kft. botránya kapcsán.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>