Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Rejtély a tárnában
Drogfüggő bányászok is okozhatták a tragédiát

Gyásznapot tartottak Oroszországban, miután öt nap alatt több súlyos tragédia történt. Egy bányaomlás, egy kórháztűz és egy repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek, miközben Novokuznyeckben eltemették az utóbbi hatvan év legsúlyosabb bányaszerencsétlenségének első áldozatait. A tragédia híre hasonló megrázkódtatást váltott ki Oroszországban, mint hét éve a Kurszk tengeralattjáró pusztulása.


Fotó: AP

Március 19-én Oroszország kemerovszki területén az orosz szénbányászat történetének legnagyobb katasztrófája következett be: a Putyin elnök 50. születésnapján, 2002 októberében megnyitott „Uljanovszkaja” bányában száznál is több ember vesztette életét.
A mentőegységek és a szakértők intenzív munkája ellenére a katasztrófa oka egyelőre ismeretlen. A különleges helyzetek minisztere, Szergej Sojgu szerint az említett bánya az egyik legkorszerűbb volt Oroszországban, és a legfejlettebb, metánkoncentrációt ellenőrző rend-szerrel volt felszerelve. Mint ismeretes, a metán felhalmozódása a bányaszerencsétlenségek leggyakoribb okozója. Ráadásul a bányaüzemeltetést felügyelő Rosztehnadzor három nappal a tragédia előtt mindent a legnagyobb rendben talált.
A szerencsétlenséget vizsgáló bizottság az emberi tényezőt is kizárta a kiváltó okok közül, különös tekintettel arra, hogy az odaveszett emberek listáján a bánya felső vezetői közül húsz ember szerepel: az igazgató, a helyettesek, a főmérnök és a főmechanikus helyettesei. A szakemberek épp a biztonsági berendezéseket ellenőrizték, amikor a tragédia bekövetkezett.
Az elhunytak között szerepel egy brit állampolgár, aki az egyik frissen telepített brit biztonsági rendszert helyezte üzembe. Nem kizárt, hogy pont ez az újdonságnak számító berendezés áll a tragédia hátterében.
Okok sokasága válthatta ki a balesetet, hiszen az orosz bányákban gyakoriak a különböző szerencsétlenségek, ráadásul az utóbbi években könyörtelenül növekszik a számuk. A kemerovszki területen igen gyakran fordulnak elő balesetek, ez Oroszország leggazdagabb szénlelőhelye. A különleges helyzetek minisztériumában 2001 és 2005 között erről a területről 202 különböző balesetet jegyeztek fel.
A tragédiák oka sokszor az elöregedett géppark, de nem kerüli el a szerencsétlenség az új technikával felszerelt bányákat sem. Itt jelenik meg az emberi tényező. Az orosz sajtó már boncolgatja a bányászok szabálytalanságait: többször robbant már be a felgyülemlett metán, amikor felelőtlen vájárok nyílt lángot használtak. Felmerül a kérdés: a szigorú tiltás ellenére csak úgy rágyújtottak? A válasz elszomorító: sokszor drogfüggő bányászok készítették elő nyílt lángon kábítószer-adagjukat.
Az emberi tényező a bányák vezetőit és mérnöki-technikai személyzetét is érinti. Egyik ismerősöm apja egész életét a kemerovszki terület bányáiban dolgozta le, és nyugdíjasként is visszatért oda. Elmondása szerint, amikor a bányák magántulajdonba kerültek, a vezető posztokon a bányászattól igencsak távol álló emberek jelentek meg. Ráadásul nem is foglalkoztatja őket a szakértelem hiánya, egyedül a zsíros fizetés. Ezek a szakmát tévesztett vezetők néha megfogadják tapasztalt beosztottaik tanácsát, néha nem.
A baleset után egy nappal, március 20-án közzétett adatok szerint az „Uljanovszkaja” bányában 106 ember vesztette életét. A baleset pillanatában 203 személy tartózkodott a mélyben, közülük 93 már a felszínen van, négy ember sorsa ismeretlen. A hírek szerint újabb robbanások veszélye áll fenn.