Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 9. szám, 2007. március 02

Arcok

Zsurkán Mariann
Az áhított díj
Az Oscar és Scorsese

A maffiafilmjeiről ismertté vált Martin Scorsese negyvenéves pályafutás és hat Oscar-jelölés után az idén végre elnyerte a legjobb rendezésért járó aranyszobrocskát; a sikert a Tégla című mozi hozta meg. A győztes alkotás anyagi szempontból is jól indult: a Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio és Matt Damon felvonultatásával készült maffiafilm novemberi premierje 27 millió dolláros hasznot hozott.


Belföld

Hajdú Sándor
Ünnepi áldozatok
Perelnek az augusztus 20-ai vihar károsultjai

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentése, valamint a Miniszterelnöki Hivatal által vezetett kormányzati vizsgálat megállapításait alapul véve indítottak harmincketten kártérítési pert a tavaly augusztus 20-ai tűzijáték alatt bekövetkezett személyi sérülések és halálesetek miatt. Az alperesek között szerepel a parádét lebonyolító két kft. mellett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Miniszterelnöki Hivatal és a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az ünnep pusztító viharában több mint háromszáz ember sérült meg, és öt ember vesztette életét.


Hubert József
Menekülnek a diplomások

Ki akar hónapokig sorban állni egy bruttó százötven-kétszázezer forintot ígérő állásért az egyetemi évek után, ha alig másfél óra repülőútnyira innen ennek sokszorosáért kezdhet vadiúj életet Nyugaton? Egyre kevesebben.


Munkatársunktól
Sávos demokrácia

Hosszú hallgatás után Orbán Viktor is elmondta véleményét az árpádsávos zászlókról. Az egyik kereskedelmi csatorna híradójában a Fidesz elnöke kijelentette: a sávos lobogó „nem nyilas zászló, ez egy tévedés. A nyilas zászló az úgy festett, hogy az árpádsávos zászlóba nyilaskeresztet rajzoltak. Ilyen zászlót én nem látok ma a magyar köztereken”.


Sebestyén István
Welcome to Hungary

Tartanak március 15-étől a fővárosi szállodák. Az őszi utcai zavargások ugyanis nemcsak a budapestieknek okoztak bosszúságot, hanem a turizmusban is érzékelhető visszaesést eredményeztek. Ha a forradalom ünnepén újra elszabadulnak az indulatok, az eddig kétmilliárdos kárt okozó bizalomvesztés tovább mélyülhet.


Piros Péter
Harangbotrány
Ítélet a dunaújvárosi zajszennyezés ügyében

Az egyházra is vonatkoznak a világi törvények - ezzel a megállapítással ért véget a dunaújvárosi templomról szóló per, amelyet egy lakótelep lakói indítottak az őket zavaró harangozás miatt. Helyiek, hivatalnokok és plébánosok estek egymásnak a hajnali kényszerébresztő miatt.


Csizmadia Ervin
Menedzserizmus
Megegyezési kényszerben a pártok

2007 elején mintha a hazai történelem régi hagyományai elevenülnének meg, persze új jelmezekben. Az alapképlet az elmúlt százötven évben nagyjából ez: országmenedzselés-ellenállás. Vagy másképpen: kormányképesség-kormányképtelenség. Száznegyven év (1867-től 2007-ig) az országmenedzselő pártokra és a váltógazdaság hiányára épül. Az 1990 utáni politikai élet roppant érdekes fejleménye, hogy miközben drasztikusan szakított ezzel a hagyománnyal (hiszen 2006-ig mindig más nyert a választásokon), azonközben a magatartások és a konfliktusok a régiek.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Makki Marie-Rose
Félreértett házastársak
Nők és férfiak egymás közt

„Nálatok is ismerős a telefonmizéria? Ha a férjem otthon van, én nem szoktam telefonálni senkivel, mert utána borítékolható az összeveszés” - mondja a harmincöt éves Judit. Mint minden nő, ő is szeret hosszan beszélgetni erről-arról, s állítása szerint a kimerítő telefonokkal képes a teljes kétségbeesés szélére sodorni a férjét. A férfiak ugyanis elsősorban információgyűjtésre használják a beszédet, míg a nők kapcsolataik kiépítésére, érzelmeik feldolgozására. A két nem merőben eltérő módon kommunikál, s ha ezt a különbözőséget a felek tudatosítanák magukban, sok házasság megmenthető lenne - állítják a szakemberek.


Pálfy Gyula
Mások élete

Az Oscar-díjas német Florian Henckel von Donnersmarck filmje egy meghasonlott ügynök sorsán keresztül ábrázolja a vasfüggönyön inneni létet.


Fókusz

Munkatársainktól
Főszereplők és statiszták
Évekig tart még a Gyurcsány–Orbán-előadás

„Előbb esik szét az MSZP, mint hogy Orbán Viktor háttérbe szoruljon a Fideszben” - állította vehemensen egy a párt belügyeit és Orbán Viktor habitusát testközelből ismerő ellenzéki országgyűlési képviselő. „Ameddig Orbán a jobboldal vezére, addig az MSZP totálisan összezár Gyurcsány Ferenc mögött” - szól a baloldali replika. Estére megnyugodtak a kedélyek, mivel a pártelnök 89 százalékos támogatottsága „bebetonozta” a miniszterelnök pozícióját is. Másnap, a miniszterelnöki beszéd kissé „letolós” hangnemét nem számítva, már okos húzásnak is tartották Gyurcsány ultimátumát, hiszen elejét vette egy 60 százalékos támogatottság esetén biztosra vehető szervezkedésnek. Ráadásul a fideszes vágyálmokat is szertefoszlatta: nehéz időben az MSZP nem puccsol, hanem összezár.


Sz. F.
Gyurcsány egyenlő Orbán?
Az átlagember szerint igen – állítja Budai Bernadett politológus

- Problémásnak azt tartom, ha ezek a személyek olyan mértékben beágyazódnak, hogy az már veszélyezteti a megújulást a pártjukon belül. És kétségtelen, hogy ebbe az irányba mutatnak a jelek.


Hajdú Sándor
Kockázati tényező lett az SZDSZ
Fodoristák kontra kókisták

Kuncze Gábor a tavalyi önkormányzati választás után nem sokkal bejelentette: nem indul újra az elnöki posztért. Már akkor sejteni lehetett, hogy Fodor Gábor és Kóka János száll majd ringbe a pozícióért. A harc egyelőre kétesélyes, választ a március végi, április eleji küldöttgyűlés adhat. Az MSZP-ben viszont nagyon aggódnak, mert kockázati tényező lett az SZDSZ: nem tudják, hogy melyik jelölt képes biztosítani a liberális frakció egységét. Az esélylatolgatások szerint 300-300 küldött támogatja Fodort illetve Kókát, ezért a „maradék” kétszáz bizonytalan kongresszusi tag meggyőzésén áll a győzelem. Mindkét fél stábja magabiztos. Érveket gyűjtöttünk.


Háttér

Hajdú Sándor
Örök gyújtópont
Koszovó elvesztését a szerbek zsebe bánja

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai megbízottja a héten utasította el annak lehetőséget, hogy Koszovó egyoldalúan kiáltsa ki függetlenségét. Üdvözölte továbbá a hágai Nemzetközi Bíróság döntését, amely felmentette Szerbiát a boszniai népirtásban való kollektív bűnösség vádja alól. Az unió továbbra is azt szeretné, ha a helyi albánok és Szerbia képes lenne megállapodni a tartomány státusáról, ám a Koszovó jövőjéről folytatott bécsi tárgyalásokat radikálisan eltérő álláspontok ütköztetése jellemzi.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Csontbrigád
Áldokumentumfilm Jézus családi sírjáról

A Da Vinci-kód után itt az újabb bibliaellenes médiaszenzáció: megtalálták Jézus csontjait egy jeruzsálemi sírládikában. A sírboltban „apja” (József) és anyja (Mária) mellett „felesége” (Mária Magdolna) és „gyermeke” (Júda) földi maradványai nyugszanak.


Interjú

Tihanyi Péter
Túl a maffián

Bánfi Zoltán ötévesen kezdte a lopást. Még sikersztori is lehet az övé.


Külföld

Széchey Noémi
Bizalomkényszer
Prodi esélye a Berlusconi-fóbia

„Nem fogadom el Romano Prodi lemondását. Nincs más alternatíva, mint bizalmi szavazásra bocsátani a kormányt” - nyilatkozta Giorgio Napolitano olasz államfő, miután az olasz politikai elit valamennyi szereplőjével megvitatta a miniszterelnök lemondása következtében kialakult helyzetet. Bár a szavazásra lapzártánk után kerül sor, a jelek szerint a baloldali többség mégis bizalmat szavaz Prodinak, csakhogy elkerülje az újabb választások kiírását, és így Silvio Berlusconi esetleges hatalomra kerülését. Prodi Amerika-barát külpolitikája miatt vesztette el a többség támogatását, és kényszerült lemondásra.


Németh Csillag
Bombaüzenetek
Irán, Amerika és Izrael háborúval fenyegeti egymást

A héten újabb határidő járt le anélkül, hogy Irán bármiféle lépést tett volna atomprogramjának leállítása érdekében. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség értesülései szerint a decemberben megszavazott hatvannapos „kegyelmi idő” alatt Irán tovább folytatta az urándúsítást. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint az iráni atomprogram megállíthatatlan: „olyan, mint az a vonat, amelyből kiszerelték a féket”. Eközben amerikai és izraeli oldalról is egyre élesebb háborús üzeneteket fogalmaznak meg.


Peremiczky Szilvia
Keleten a helyzet

II. Abdallah jordán király az izraeli televízióban úgy fogalmazott, hogy a Hamasznak , Szíria újabb kardcsörgetésbe kezdett, és a Hezbollah elvesztett dél-libanoni pozícióit kormányra kerülésével próbálja visszanyerni.


Online

Terry túlélte

A Chelsea-Arsenal ligakupadöntőn eszméletlenül összerogyó John Terryt az Ágyúsok orvosa mentette meg. Abou Diaby, az Arsenal játékosa véletlenül tiszta erőből fejbe rúgta a fejelni készülő védőt, aki ezt követően ájultan rogyott össze. A közelben tartózkodó futballisták jelezték az orvosoknak, hogy rohanjanak be az eszméletlen játékoshoz. Elsőként Gary Lewin, az Arsenal csapatorvosa ért oda a futballistához. Lewin azonnal Terry szájába nyúlt, és megakadályozta, hogy lenyelje a nyelvét, amitől megfulladhatott volna. A védőt kórházba vitték, ám egy órával később ki is engedték. Visszaérése után Terry első dolga az volt, hogy megkeresse Lewint. Amikor megtalálta az orvost, átölelte őt, majd ennyit mondott: „Nagyon köszönöm, eggyel jövök neked.”


Médiumokkal bin Laden nyomában

Egy közelmúltban közzétett jelentés szerint a brit védelmi minisztérium parafenoménekkel akarta felderíteni Oszama bin Laden titkos búvóhelyét. A tesztelés során az adófizetők pénzén azt vizsgálták, hogy a bekötött szemű médiumok kitalálják-e, milyen fotók vannak elrejtve egy lezárt borítékban. A minisztérium azt remélte, hogy a látnokok révén sikerül majd felfedni bin Laden és az iraki tömegpusztító fegyverek hollétét. A még 2002-ben végrehajtott tesztek az adófizetőknek közel 18 ezer fontba kerültek. A védelmi szakértők azonban a gyenge eredmények után úgy vélték: nincs értelme a nemzet védelmét okkult erők működésére bízni. A tesztekről szóló jelentés megállapította: csupán a médiumok 28 százaléka volt képes kitalálni a borítékok tartalmát. A többség csúnyán felsült, az egyik látnok például az erős koncentrálás közben elaludt.


Az államé lesz a nepáli király vagyona

Nepálban államosítják a trónjától megfosztott király vagyonát. A katmandui kormány határozata értelmében azok a vagyontárgyak kerülnek köztulajdonba, amelyeket a király uralkodásának öt éve alatt szerzett meg. Ezek között szerepel egy dohánygyár és több luxusszálloda. Ám számítva minderre, a legtöbb tulajdonrészén már túladott a hatalmától már korábban megfosztott uralkodó. Gianendra 2001-ben került hatalomra. Kormányzása idővel önkényuralmi jelleget öltött, tömegmegmozdulások eredményeként távolították el a hatalomból tavaly áprilisban. Júniusban alkotmányozó gyűlés dönt arról, hogy névleg is eltöröljék-e a monarchia intézményét a himalájai országban.


Trabi-félévszázad

A kommunizmus kései válasza a Volkswagen Beetle (Bogár) megjelenésére a Trabant volt, mely most ünnepli az 50. születésnapját. Vannak, akik ünnepségsorozatot szerveznek tiszteletére, mások a világ legrosszabb autójának titulálják a szinte kultuszautóvá vált négykerekűt. Ha él ebben az országban olyan ember, aki még nem találkozott Trabanttal, annak mindenképpen érdemes idén Németországba utaznia, ugyanis számos városban fesztiválokat, találkozókat, kiállításokat és raliversenyeket rendeznek az évforduló alkalmából. A ünnepségsorozatból egyedül Berlin marad ki, mivel ott fesztivál nélkül is több mint 52 ezer Trabant fut még az utakon.


Több orvos nem hajlandó vizitdíjat szedni

Többen is csatlakoztak annak a debreceni orvosnak a kezdeményezéséhez, aki nem hajlandó beszedni a vizitdíjat, annak ellenére sem, hogy az egészségügyi tárca közölte: a hiányzó összeggel csökkentik a praxisok támogatását. A vizitdíj bevezetését előkészítő bizottság folyamatosan vizsgálódik, és várhatóan három hét múlva összegzi az első tapasztalatokat. Elegendő a betegeknek aláírniuk egy papírt, hogy nem kívánnak fizetni. Én ezzel bármikor védve vagyok - mondja Nagy Attila debreceni orvos, aki azt állítja, hogy nincs egyedül. Főként Hajdú-Bihar megyében több szakorvos is csatlakozott hozzá.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Beküldte: Kiss Balázs


hibridrádió

Megkezdte internetes műsorát a Szálám-Salom Rádió, amelyet az angliai zsidó és muzulmán közösség képviselői hoztak létre. Két rabbi és egy imám dugta össze a fejét, hogy a két világvallás hívei közötti megértést erősítsék. A rádió ennek ellenére nem vallási rádió, műsoraival többek között multikulturális célokat is szolgál. A szerkesztők meggyőződéssel vallják, hogy a két vallásban sok közös vonás van, hiszen még a „békét” jelentő szavaik is (szálám-salom) majdnem ugyanúgy hangzanak.


Cukros náci

Adolf Hitler képmásával díszített cukroszacskókat fedeztek fel több horvátországi kávézóban, ezért az adriai ország ügyészsége vizsgálatot indított az ügyben. A Novi List című lap értesülése szerint az inkriminált kristálycukros tasakokat - amelyeken a náci diktátor képe mellett a holokausztot kifigurázó viccek éktelenkednek - egy kis pozegai üzemben állították elő az ország keleti részén. Az ügy kínos lehet a zágrábi kormány számára, mert a kabinet buzgón igyekszik háttérbe szorítani Horvátország náci múltját. A horvát usztasa rezsim a nácik oldalán állt a második világháborúban, s az akkor elfogadott törvények alapján 1941-1945 között több ezer embert - szerbeket, zsidókat, cigányokat és antifasiszta horvátokat - hurcoltak horvátországi táborokba, ahol legyilkolták őket.


Putyin lelki élménye

Vlagyimir Putyin orosz üzletembereket kért fel, hogy szállodát és zarándokszállást építsenek azon a helyen, ahol feltételezése szerint Keresztelő János megkeresztelte Jézust. A terület birtokába jordániai látogatása alkalmával jutott, miután II. Abdallah király egy hektár földet ajándékozott az orosz ortodox egyháznak a találkozó örömére. Az orosz elnök állítólag egy fahídon ereszkedett le a folyó jelenlegi partjára, keresztet vetett, majd néhány percig magába mélyedve álldogált. E pillanatokat később „nagy lelki élménynek” nevezte.


Megéri tanulni

Hazai felmérések szerint egy képzetlen magyar férfi 17 évvel rövidebb életre számíthat diplomás kortársánál; négyszer nagyobb a veszélye annak, hogy infarktus végez vele; dupla akkora esélye van, hogy daganatos betegséget mutassanak ki nála; valamint három és félszer „fogékonyabb” a balesetre és az öngyilkosságra. A népességkutatók szerint az okok között első helyen szerepel a vitaminszegény és zsírban gazdag táplálékok túlzott fogyasztása, illetve a rossz szociális környezet miatti fokozott fertőzésveszély. A foglalkoztatottság szintén befolyásolja az élettartamot. Az aktív korú diplomások alig 3-4 százaléka munkanélküli, míg a nyolc általánossal sem rendelkezők 20-30 százalékának van csak munkája. A 30 éves diplomás nők 94, a férfiak 91 százaléka éri meg a 60 éves kort, míg az alapfokú végzettséggel sem rendelkező hölgyeknél ez az arány 76, férfiaknál pedig 54 százalék.


Zűr az űrben

Mi történik akkor, ha egy űrhajóson pszichés zavarok jelei mutatkoznak az űrben, és esetleg ki akarja nyitni menet közben a zsilipajtót? A NASA minden eshetőségre felkészült: egy több mint ezeroldalas dokumentumban rögzítették az egészségügyi vészhelyzetekre vonatkozó instrukciókat. Mentális zavarok esetén a legénység többi tagjának nyugtatót kell felajánlania a zavarodott asztronautának, ha az azonban nem hajlandó együttműködni, össze kell kötözni a csuklójánál és a bokájánál fogva, hozzá kell erősíteni valamihez, és nyugtatót kell beléfecskendezni. A NASA egyik űrhajósa szerint ilyesmire eddig nem volt precedens a kollégáinál, sokkal nagyobb az esélye, hogy ez megtörténik az űrturistákkal, akik nem részesülnek olyan szigorú szűrésben, mint a hivatásosok.


Megírhatja Gyurcsánynak

A Közép-Európa legnagyobb oktatószoftver-forgalmazójaként és -kiadójaként ismert Multimédia Holding Zrt. olyan sms-szolgáltatással ötvözött weboldalt készített, amelyen keresztül Gyurcsány Ferencnek lehet üzenetet küldeni. A beküldött vélemények, hozzászólások nemcsak elolvashatók a portálon, de külön opcióként annak eljuttatását is vállalják az oldal politikailag semleges, törvénytisztelő üzemeltetői. A vállalkozást óriási érdeklődés övezi: a napi látogatottság már meghaladta a 80 ezret. „Ha a Miniszterelnök Úr fontosnak tartotta azt, hogy blogján keresztül tájékoztassa a lakosságot, akkor minden bizonnyal fontos az is, hogy a magyar népnek is legyen hasonló lehetősége” - áll a kezdeményezők nyilatkozatában.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Új fajok az Antarktiszon

Új fajokat és korábban ismeretlen életközösségeket találtak kutatók az Antarktisz közelében, az elmúlt években leszakadt jégtakaró alatti tengeri életet vizsgálva. A kis kamerákkal felszerelt tengeralattjáró segítségével egyebek mellett csordákban haladó tengeri uborkákat és üvegszerű szivacsok erdeit láthatták a tudósok. Az Antarktisz körüli tenger azért keltette fel a szakemberek érdeklődését, mert a Larsen A jéghegy 1995-ös és a Larsen B 2002-es leszakadása-szétesése előtt ez a tenger 5-12 ezer évig el volt vágva a felszíntől, vagyis a fénytől és az oxigéntől.


Elveszett, de megtaláltatott

Dél-Koreában a média valóságos szenzációként tálalja Toby Dawson olimpiai bronzérmes történetét, aki 25 év után találkozhatott biológiai édesapjával. Az amerikaiak 28 esztendős, dél-koreai születésű síakrobatája azért kényszerült negyedszázados várakozásra, mert még totyogós gyermekként elveszett egy piacon, s mivel szülei nem találták meg, árvaházban nevelkedett. Később Coloradóba került, miután egy amerikai házaspár adoptálta. Dawson azután kezdett komolyabban nyomozni apja után, hogy a tavalyi torinói olimpián a mogul számban elért harmadik helyezését követően sokan faggatták múltjáról. A keresés végül sikerrel járt: a DNS-vizsgálatok alapján Kim Jae Szu az apuka, egy 53 éves buszsofőr.


ÉLES fájdalom

Egy brazil nő beperelt egy kórházat, miután rájött, hogy mi az oka a 23 éve tartó hasi fájdalmainak: az orvosok egy 5 centiméteres szikét felejtettek a hasában. A szike egy röntgenvizsgálat alkalmával került elő. A sebészeti eszközt a Campos Belos városi kórház orvosai 1984-ben felejtették ott, amikor a nő császármetszéssel szült. A 47 éves Maria Abadia Dias pert indított a kórház ellen, miután e hónapban kioperálták testéből a szikét. „Az orvosok azt állították, hogy nincs semmi bajom, ez csak a korommal jár.”


Melegfront Csehországban

Lehetővé kell tenni, hogy az egynemű párok is fogadhassanak örökbe gyerekeket, és felnevelhessék őket - javasolja Dzamila Stehlíková cseh kisebbségvédelmi miniszter. A kazah származású miniszter asszony a Zöldek Pártját képviseli a hárompárti jobbközép kormányban. A cseh törvényhozás tavaly tavasszal fogadta el az egynemű párok hivatalos együttélését lehetővé tevő törvényt, örökbe fogadásról azonban akkor még nem esett szó. Csehországban a törvény elfogadása óta eltelt nem egészen egy évben mintegy 2500 melegházasságot kötöttek. „Minden gyereknek joga van a szülői szeretetre és gondoskodásra. Úgy vélem, hogy ilyen szempontból az egynemű párok is jobb lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek, mint az intézetek” - érvel Stehlíková a túlzsúfolt árvaházakra hivatkozva.


Szabadidő

Tóth Kata
Keszthely, a Balaton fővárosa

Ha Keszthely, akkor Festetics-kastély. A hangulatos kisváros méltán érdemelte ki 2000-ben a „Balaton fővárosa” megtisztelő címet. Keszthely egy igazi kis turistaváros a Balaton partján. Városnézéssel egybekötött sétánk egyik alappillére a már említett Festetics-kastély, amely barokk stílusban épült. Az egyik legkiemelkedőbb kiállítása a főúri életmódot kívánja bemutatni, valamint a Festetics-család történetét. További érdekessége a könyvtár, amely több mint nyolcvanezer kötettel rendelkezik! A kastélyban szinte minden szombaton van legalább egy, olykor több esküvő is egymás után, ami persze nem meglepő, hiszen a tükörterem és a park minden túlzás nélkül egyszerűen lenyűgöző.


Matkovicz K.
lyoni burgonya

A francia eredetű fogásban a magyar étkek két fő alapanyagát fedezhetjük fel: a hagymát és a krumplit. A fűszerezés kulcsa a kakukkfű.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Duma Plaza

Itt nincs demokrácia. Nekem elhihetik. Én szüntettem meg


Pédzsör
Grűnpísz

Tisztelt Polgártársaim! A természetet kizsákmányoló emberiség meredek lejtőre lépett. Meg kell húznunk a vészcsengőt! Ma már csak a fejlődő világ bátor szabadságharcosai mernek ellenállni az erkölcstelen nyugati természetrombolásnak. Ezért alapítványunk javasolja a környezetkárosítás szankcionálásának nagyobb visszatartó erővel ható módozatát.


Grrr
Magyar akciófilm
Tovább a cikkhez >>>

Ez igen


Ágyszámcsökkentés

(Jelenszky László karikatúrája)


Mi van a képen?

3. Jól hallom, megjöttetek, srácok? Apát úgysem tudjátok meglepni!


Slaza
Drága az autó? Vegyen motort
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 9. szám - 2007. március 2-8.
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tartalom
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Romatársadalom
Tovább a cikkhez >>>

Kossuth tér
Tovább a cikkhez >>>

Plasztikkarú rabló
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Új korszak kezdődik
Simor András MNB-elnöki kinevezése kedvező piaci fogadtatásra lelt

Szilárd bankszektorbeli tapasztalatokkal bíró, jó menedzsertípusnak titulálták a londoni Barclays Capital piaci elemzői a jegybankelnöki poszt várományosát, Simor Andrást, aki - ha minden a tervek szerint halad - az utolsó független magyar jegybankelnöke lesz az országnak.


Török Flóra
Pénzügyi kultúra
Fogyasztási hitelek: kölcsönélet

Magyarországon 2006 végén közel 370 ezer magánszemély mintegy 550 ezer mulasztását tartották nyilván a banki feketelistán, azaz a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). A ranglistát jelenleg egy 18 mulasztással rendelkező magánszemély vezeti. A mulasztások száma az előző évhez képest 18 százalékkal nőtt, és ezek 99 százalékban mind hitelekhez kapcsolódnak.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>