Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Jönnek a kínaiak
Kormányzati elképzelések népességnövelésre

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium olyan bevándorlási stratégiát készített, amely Ázsiából telepítene be milliós tömegeket a magyar demográfiai problémák megoldására - állítja Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a birtokába jutott dokumentumok alapján.


Fotó: S.L.

Az időzítés nem lehetett véletlen, hiszen egybeesett a parlamentben, éppen a KDNP javaslatára megtartott, demográfiai kérdéseket taglaló vitával. Semjén egy kormányzati előterjesztés fedlapját mutatta meg a sajtó képviselőinek, amely a felirat tanúsága szerint a Magyar Köztársaság migrációs stratégiájának részét képezi. A pártelnök szerint az anyag arra tesz javaslatot, hogy a magyar demográfiai problémák megoldására Ázsia válságövezeteiből telepítsenek be milliós tömegeket Magyarországra. Állítólag még az akcióhoz szükséges uniós források is fellelhetők az elcsent dokumentumban, amely minden tizedik magyar helyére egy ázsiai munkásembert képzel el.
Mivel Semjén, a „sárga rémet” vázoló elnök, Petrétei miniszter urat jelölte meg forrásként, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium megpróbálta tompítani a kínos ügy élét. A dokumentum létét nem volt miért tagadni, ezért inkább nyilatkozatban magyarázták el, hogy a Migrációs Stratégiáról még nem született döntés, ráadásul a kormányzatnak esze ágában sincs külföldi bevándorlókat tömegesen betelepíteni. Arról van szó csupán, hogy az unió reális veszélyként számol egy dömpingszerű ázsiai bevándorlással, és minden tagállamot figyelmeztet az előkészületekre, illetve pénzügyi alapot hoz létre az EU-n kívüli országok állampolgárainak integrációja érdekében.
„Tömjén hazugságokat mondott” - reagálta le a helyzetet Mesterházy Attila. Az MSZP frakcióvezető-helyettese is úgy látja, hogy egy helyzetértékeléssel állunk csupán szemben, amely számol azzal, hogy az életszínvonal növekedésével Magyarország akár ázsiai bevándorlók célországává is válhat. Harrach Péter szintén olvasta az anyagot, ám Mesterházyhoz hasonlóan kiemeli, hogy mindez tendenciaként, a milliós nagyságrendű ázsiai munkaerőmozgással összefüggésben kerül említésre. „Tény, hogy elméletben a komoly demográfusok mindegyike számol egy ilyen lehetőséggel, és ha egyszer mégis foglalkoznunk kéne a kérdéssel, akkor mondjuk egy csángó betelepülés szimpatikusabban hangzana” - mondta el a Heteknek a KDNP alelnöke, aki a jelenleg hazánkban tartózkodó kínai és vietnami népesség esetében is az asszimilációs hajlandóság hiányát említi.
A kormány, ha a tömeges betelepítésben nem is gondolkozik, az ázsiai üzleti partnerek menetrendszerinti járatait azért elkalauzolja az ország különböző régióiba. A kínaiak legutóbb a taszári bázis felkutatásától kaptak röhögő görcsöt, viszont a tenger közelsége és a sztrádák hálózata miatt Zala megye állítólag még alkuk tárgyát képezheti...