Vissza a tartalomjegyzékhez


Gyermekrák:
Felesleges halálok

Magyarországon a rákbetegségben szenvedő gyermekek összehasonlíthatatlanul nagyobb hányada hal bele a kórba, mint Nyugat-Európában vagy az USA-ban, ahol a kis páciensek többsége meggyógyul. A különbség elsődleges oka az ellátásban keresendő: hazánkban még nincs elég pénz arra, hogy a szükséges markervizsgálatokat elvégezzék, nem beszélve a kemoterápia után elengedhetetlenül szükséges szupportív (helyreállító) terápiáról.


Készülékátadás ötvenötmillió forint étékben az Egészségügyi Minisztériumban 2006. december 19-én. Az átadott szívultrahang-készülék mellett jobbra: Balogh István

„A rákos sejteket elpusztító méreganyagok a szervezet egészséges részeit is rombolják, ezért nem mindegy, mekkora dózist adnak a betegnek. Vagy túl sokat kap, vagy túl keveset, aminek következtében egyértelműen elmondható, hogy többnyire nem a leukémiába, nem a nyirokcsomó-daganatba vagy bármelyik daganatos betegségbe hal bele a gyerek. Sokkal inkább a kezelések elengedhetetlen mellékhatása lehet végzetes a gyermekekre” - mondja Balogh István, akinek hároméves kisfiánál, Rolandnál, 1996-ban diagnosztizáltak nyirokcsomórákot. A gyermek kórházba került, és elkezdődött az a több hónapos kezeléssorozat, melynek során többször is a sír szélére került. „Nem hajoltam meg a közvélekedés előtt, miszerint a rák gyógyíthatatlan betegség” - mondja az apa. Különösen, hogy tudomására jutott: az Egyesült Államokban a gyermekkori nyirokcsomórákból kilencvennyolc százalékban gyógyulnak meg a betegek, szemben a hazai ötven százalékkal. Balogh István kapcsolatba lépett külföldi szaktekintélyekkel, kiharcolta, hogy a specialisták tanácsot adjanak az itteni orvosoknak, hogyan kellene Rolandon személyre szabottan elvégezni a kezeléseket. 1996-ban még újdonság volt, hogy a szülő el merje kérni az orvostól a leleteket, meg merje kérdezni, hogy egy beavatkozás fontos vagy nem fontos. Az erőfeszítéseknek meglett a gyümölcse: 1996 végén Rolandról kimondták az orvosok, hogy meggyógyult. Ekkor az apa úgy döntött, hogy segíteni fog a többi rákbeteg gyermeken is. Először Gyerekrák címmel tette közzé tapasztalatait, a dokumentumregénynek óriási sikere lett. A könyv kapcsán rengeteg megkeresés érkezett, s széles körű segítségnyújtást kértek az apától; 1997-ben létrejött a Gyermekrák Alapítvány.
Az alapítvány tíz éve egyre intenzívebben végzi kiemelkedően közhasznú munkáját. A szervezet elsődleges célja egy gyermekrák-gyógyászati központ felépítése, ahol a diagnózistól kezdve egészen a rehabilitációig egy helyen kezelnék a rákos gyermekeket. Ennek megvalósulásáig az alapítvány rendszeres segítséget nyújt a daganatos gyermekeknek és hozzátartozóiknak. Az egészségügyi intézményeknek megvásárolja azokat a műszereket, diagnosztikai eszközöket, melyek nélkül a gyógyítás nehezebb lenne.
Az elmúlt négy évben 1,5 milliárd (!) forint értékű adományt osztottak szét, melyet túlnyomó részben az szja 1 százelékából összegyűjtött pénzből finanszíroztak.
Az alapítvány céljaival azonosul szinte az egész ország lakossága, amit kétséget kizáróan bizonyít, hogy nyolc éve listavezetők az szja 1 százalékából befolyt összeg nagyságában.
Az alapítvány pártoktól függetlenül, költségvetési támogatás nélkül működik, támogatói között ugyanakkor pártállástól függetlenül megtalálhatók politikusok, magánszemélyek egyaránt.
Megkérdőjelezhetetlenül fontos feladatukat az állampolgárok 1 százalékos felajánlása nélkül nem tudnák megvalósítani. Adószám: 18161007-1-42 (x)