Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
A titokzatos Hold

A NASA nemrég bejelentette, hogy közel negyven évi szünet után visszatérnek az űrhajósok a Holdra: 2010-ben megkezdik az állandó bázis építését a szomszédos égitesten. A holdbázis többek között a Marsra induló expedíciókat készítené elő. Február elején azonban egy neves kaliforniai tudósokból álló kutatócsoport azt közölte, hogy olyan erős elektromos viharokat észleltek a Hold felszínén, amely lehetetlenné teszi az emberek számára az odatelepülést. A bejelentés nyomán újra felvetődött a régi kérdés: gyarmatosítható újvilág vagy természetes lakóterünkön kívüli, ellenséges égitest a Hold az emberiség számára?

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tavaly decemberben tette közzé az ember által lakott holdbázis felépítésére vonatkozó tervét. Eszerint három év múlva, 2010-ben kezdenének hozzá az állandó bázis kiépítéséhez, amely tíz év alatt épülhetne fel. Kezdetben egy-egy hetet töltenének ott az űrhajósok, de a próbaidő után a cél az, hogy a missziók félévente váltsák egymást. A nagyszabású vállalkozástól a NASA a szomszédos égitest jobb megismerése mellett azt várja, hogy a holdbázis „ugródeszkaként” szolgál majd a 2025 körülre tervezett Mars-expedíciók számára is.
Alig látott napvilágot a NASA-terv, amikor február elején neves amerikai tudósok egy csoportja jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hold lakhatatlan világ az ember számára. Jasper Halekas, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora a Nature magazinban ismertetett jelentésében azt állítja, hogy bár a szélsőséges hőmérsékletingadozás és a légkör hiánya is nehéz feladat elé állítja az űrmérnököket, vannak kivédhetetlen veszélyforrások. A holdszondákról származó adatok alapján megállapította, hogy égi kísérőnk felszíne rendszeresen több ezer volt feszültséggel töltődik fel, amely az ember számára halálos, és minden elektromos berendezést azonnal működésképtelenné tesz. Ráadásul ennek a jelenségnek éppen a Föld az egyik okozója: amikor a Hold áthalad a bolygónk mögött csóvaként végighúzódó mágneses téren, feltöltődik, csakúgy, mint amikor a napkitörésekből származó „vihar” végigsöpör a felszínén. „Amikor a Hold felszíne 4-5 ezer volt feszültséggel feltöltődik, a villámokhoz hasonló hatalmas elektromos szikrák minden berendezés áramkörét kiégetik - épp, amikor az űrtelepeseknek a legnagyobb szükségük lenne rá” - figyelmeztet Halekas. Ha pedig megszűnik a fűtés és az oxigéntermelés, a Holdra küldött embereknek még annyi esélyük sincs a túlélésre, mint az Apollo-13 űrhajósainak, hiszen nem tudják elhagyni az égitest felszínét, amelyen az elektromossággal feltöltődött finom szemcséjű por hatalmas felhőként szó szerint elboríthatja őket.