Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 3. szám, 2007. január 19

Arcok

Pécsi Tibor, Makki Marie-Rose
David Bowie A rockkaméleon hatvanéves
"Helló emberiség! Érzitek, mire gondolok?"

David Bowie harmincöt évet töltött el a rock világának élvonalában. A „rockkaméleon” jó érzékkel váltogatta stílusát, mindig korát megelőző módon. A botrányhős minden formációja sikeres, szövegei fiatal zenekarok tucatjait ihlették meg. Az okkult élményeknek, a tudatmódosító szereknek és sajátos képességeinek köszönhetően egyfajta vátesz volt, aki mára konszolidált üzletemberré avanzsált.


Belföld

Szobota Zoltán
Békecsapda
Túlfizette a kormány az egyházakat

Nagy várakozásokkal tekintenek szocialista és liberális körökben a jövő héten sorra kerülő vatikáni-magyar vegyes bizottság alakuló ülésére, melynek működése eldöntheti, hogy a kabinet kitart-e eddigi elvi, köztársaságpárti egyházpolitikája mellett, vagy visszatér a Horn Gyula nevéhez köthető „engedményekért békét” politikájához.


Vizin Balázs
Fantompárt
Szerz 337 nincs, ügy van, mindenki cáfol

A politikai közéletet hétfő óta egy Orbán Viktor megdöntését felvázoló jobboldali összeesküvés-elmélet tartja lázban. A Magyar Nemzetben megjelent konspirációban meggyanúsított főszereplők ugyan már cáfolták a cikk állításait, ennek ellenére mind bal-, mind jobboldalon egyre többen gondolják úgy, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél…


Piros Péter
Szópárbaj
Támad a Fidesz, késik az MSZP

Újabb kommunikációs csatát indított a kormány ellen a Fidesz. A párt legújabb kezdeményezése a miniszterelnök és az MSZP választási ígéreteinek meg nem valósulását taglalja. Az ellenoldal véleménye szerint Orbánék ismét csak azt bizonyítják, hogy nem tudnak érdemi javaslatot tenni az ország érdekében.


Sebestyén István
Arckeresés
Helyezkedések az SZDSZ-ben

Két erős jelölt, éles viták, erősebb SZDSZ - erre számítanak a Szabad Demokraták Szövetsége küszöbön álló elnökválasztási kampányának kapcsán a párton belül. Lapzártánkig még sem Fodor Gábor, sem Kóka János nem jelentette be hivatalosan indulását, amit amúgy mindenki készpénznek vesz. Előbbi vélhetően a társadalmi, utóbbi a gazdasági liberalizmus felé mozdítaná el a pártot, amelynek megújítása mindkettőjük számára kemény dió lehet.


Somorjai László
Adatüzlet

A magunkról közzétett adatok mennyiségével arányosan növekszik annak a veszélye, hogy olyan személyiségprofil készüljön rólunk, amely az ember lényegéről leszakadva „önálló életet” kezd el élni. Az adataink védelmére megalkotott törvény közel egy évtizede létezik, mégis sokszor csak a „becsületszó” az egyetlen garanciája annak, hogy nem élnek vissza a rólunk megszerzett információkkal.


Hajdú Sándor
Diplomát vegyenek
Virágzó iparág a hamisított oklevelek kereskedelme

„Ha nincs elég időm vagy eszem diplomát szerezni, majd veszek magamnak.” Ma már egyre többen gondolkodnak így Magyarországon a diploma, az érettségi, vagy akár a jogosítvány megszerzéséről is. Az illegális bizonyítványok forgalma évről évre növekszik, a lebukott gyártók helyét mégis újabb hamisítók veszik át. Az üzlet virágzik.


Gáz van, apjuk
Óriási lehetőség két álmos falunak

A bánya kapitánysága szerint körülbelül 6000 méter mélységig kellett lefúrni a Makó térségében talált irdatlan gázmennyiség felszínre hozatala érdekében, és alighanem robbantással válik csak hozzáférhetővé. A térség kistelepülései közben abban reménykednek: a gáz talán az ő sorsukat is megváltoztatja. Tömörkényben és Pusztaszeren jártunk.


A hét eseményei

Gyógyszerkampány Huszonötmillió forintos kampányt indít az Egészségügyi Minisztérium, hogy megváltozzanak a gyógyszerfogyasztási szokások. Magyarország az európai országok között a harmadik az egy főre jutó gyógyszerfogyasztásban. A tárca plakátokat juttat el a rendelőkbe, honlapot működtet, ahol gyógyszerár-kalkulátor is üzemel, ami megmutatja, hogy milyen olcsóbb készítménnyel váltható ki az adott gyógyszer.


Életmód

Gyurácz Ottilia
Megtévesztések sója
Nézettség bármi áron

Állítólag Magyarországon kétfajta ember él: az egyik, aki már szerepelt a kibeszélőshow-ban, a másik, aki még nem. A naponta kétmillió nézőt a képernyő elé ültető tévéműsorokról már az indulásuk idején kiderült, hogy megtévesztéseken, hazugságokon alapulnak, és személyiségi jogokat sértenek. Az ORTT számtalanszor fellépett velük szemben, mégsem változik semmi, sőt a nézettség nőttön-nő. Pedig túlnyomórészt statiszták játsszák szerepüket 10-20 ezer forintokért, s ha elő is fordul, hogy valóságos személyek vesznek részt a műsorban, akkor sem maradhat el, hogy a résztvevők - még elit sztárvendégek is - szó szerint szétordítják a műsort, ami sok esetben fullad botrányba, sárdobálásba. A dolog pikantériája, hogy az érintett műsorvezetők saját magánéletüket féltve óvják a nyilvánosságtól.


Fókusz

Bagyarik Cecília
Tévéterror
Mágia, horror, szex és teleregény gyerekeknek

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) napokban megjelent célvizsgálata kimondja, hogy a TV2 és az RTL Klub által sugárzott mesék félelemkeltő és erőszakos jeleneteket tartalmaznak, és nincs megfelelő mondanivalójuk. A kereskedelmi televíziók azonban nem aggódnak, hiszen számukra a magas nézettség és ezáltal a még több reklámbevétel a legfontosabb. De mi van a szülők felelősségével, akik sok esetben nemcsak a gyilkos rajzfilmeket, hanem a pornót is együtt nézik kiskorú gyermekeikkel? A rajzfilmfigura álarca először megreped, majd szúrós fogú, vicsorgó szellemmé (digimonná) alakul. A két kisgyerek és a két jó digimon nagyon megijed (hatalmasra nyílik a szájuk, kitágul a pupillájuk, izzadságcseppek jelennek meg rajtuk). Ekkor még hat álarcos figura válik szellemmé, és a levegőben lebegve üldözik a gyerekeket és digimonjaikat. A templomból kirontva a gyerekek egy csapat embert látnak a temetőben, akik szintén vicsorgó, hörgő szellemé változnak, és elkezdik üldözni a halálra rémült gyerekeket.


Hetek-összeállítás
Késik a varsói gyors
Magyarországon nincs következménye a püspökök ügynökmúltjának

Stanislaw Wielgus varsói érsek viharos lemondatása után a lengyel püspöki kar úgy döntött, hogy kivizsgálja valamennyi főpap múltját annak érdekében, hogy az egyház kikerülhessen a súlyos bizalmi válságból - jelentette hétvégi számában a brit Observer, amely részleteket idéz egy lengyel pap, Tadeusz Isakowicz-Zaleski megjelenés előtt álló könyvéből. A dokumentumok szerint a teljes papságot tekintve a 15 százalékot is elérhette a beszervezett egyházi személyek száma. A bécsi Kathpress hírügynökség szerint Magyarországon a Kádár-rendszer idején a Katolikus Püspöki Konferencia „teljesen az állam utasításaitól függött”.


Szlazsánszky Ferenc
A szellem nem tartható a palackban
Interjú Ungváry Krisztián történésszel

- Nyilvánvaló, hogy az érintettek önszántukból nem akarnak foglalkozni ezekkel az ügyekkel. Megjegyzem, nemcsak az egyházak nem kívánnak szembenézni a saját múltjukkal, hanem senki. Mivel azonban nem az egyházak kezelik a múlttal kapcsolatos iratokat, hanem különböző levéltárak, a fő akadály itt van: bár a levéltárosok mindig is nagyon kedvesek voltak, őket is köti az a rendszer, az iratkiadási rend, amit a törvény előír, és ezek az előírások botrányosak. A Történeti Levéltárban egész egyszerűen nagyon lassú az átfutási idő. Másrészt az iratok jelentős része még ma sincs a levéltárakban, hanem az „utódszervek” kezelik őket.


Hit és értékek

Németh Csillag
Vallási baloldal Amerikában
Fekete hívő szenátor lehet a demokraták elnökjelöltje 2008-ban

A Time magazin nemrégiben a „világ egyik legbefolyásosabb” emberének nevezte, a New Statesman című brit lap szerint pedig egyike annak a tíz embernek, aki „megváltoztathatja a világot”. Barack Obamáról három évvel ezelőtt még az Egyesült Államokban sem sokan tudtak, ma azonban a több évtizedes politikai karriert maga mögött tudó ex-first lady, Hillary Clinton legnagyobb vetélytársának számít a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben. Obama szinte mindenben mást képvisel, mint a Clinton fémjelezte liberális baloldal. A republikánusok számára a legnagyobb fejtörést a nyíltan vállalt evangéliumi keresztény meggyőződése jelentheti, amely vonzó politikai alternatívát kínálhat a hívő szavazók számára a vallási jobboldallal szemben.


Interjú

Tihanyi Péter
Gyöngyvirágtól lombhullásig
Beszélgetés a 21 éves Máté Bencével, a világ egyik legjobb természetfotósával

2000 óta ötször lett az Év Ifjú Természetfotósa Magyarországon, 2002-ben az Év Ifjú Természetfotósa világcím tulajdonosa, 2005-ben ugyanezen a világversenyen elnyerte a legjobb kollekciónak járó díjat, 2006-ban az Év Természetfotósává választották Magyarországon. Pusztaszeren, a faluja melletti erdőben sétálunk.


Külföld

Rákóczi István
Vörös félhold
Irán Latin-Amerikában keres szövetségeseket

A jó barátok félszavakból is megértik egymást. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök latin-amerikai körútján hű szövetségese, a januárban újraválasztott Hugo Chávez mellett két további ország vezetőjét is felkereste. A négynapos elnöki vizit új állomása Nicaragua és Ecuador volt, ahol a nemrég hatalomra került baloldali elnökök arról is biztosították vendégüket, hogy „Irán a harcában nincsen egyedül”. A „vörös” dél-amerikai kontinens önjelölt vezetője, Hugo Chávez fél éven belül másodszor fogadhatta Ahmadinezsád elnököt, akivel az elvtársi barátság mellé újabb „alternatív” gazdasági terveket szőttek.


Jehuda Lahav, Tel Aviv
A szír rejtély
Mi húzódhat meg Damaszkusz békeüzenetei mögött?

Szíria a szó szoros értelmében békeoffenzívát indított Izraellel szemben. Az elmúlt két-három hónapban nincs olyan magas rangú vendég - az ENSZ-főtitkártól kezdve az Európai Unió képviselőin keresztül republikánus amerikai szenátorokig -, aki Damaszkuszból Jeruzsálembe érkezve ne azt a benyomását tolmácsolta volna az izraeli politikusoknak, hogy Basar Asszad elnök valóban békére törekszik Izraellel, és őszintén kívánja a 2000-ben megszakadt béketárgyalások megújítását.


Lukács András
Nincs tűzszünet
Újra támad a terrorizmus második vonala

Az elmúlt hetekben két „hazai” terrorista szervezet követett el újabb merényletet: Madridban az ETA robbantott a Barajas nemzetközi repülőtér parkolójában (képünkön), Athénben pedig a November 17. utódszervezete intézett rakétatámadást az Egyesült Államok nagykövetsége ellen. A merényletek azért keltettek feltűnést, mert a második vonalbeli terrorszervezetek az elmúlt években kikerültek a figyelem fókuszából - részben az iszlám terrorizmus globális térhódítása, részben az olyan nagynevű terrorszervezetek átmeneti passzivitása miatt, mint az IRA vagy az ETA.


Karl Pfeifer
Fából vaskarika

Szélsőjobboldali frakció jött létre hivatalosan az Európai Parlamentben, miután a csoportosulás eleget tett a formális elismeréshez szükséges feltételeknek. A megalakulásban szerepet játszott a január 1-jei román és bolgár csatlakozás, mivel öt román és egy bolgár képviselő növelte a szélsőjobboldaliak létszámát. Josep Borrell elnök szerint a frakció „kissé meg fogja változtatni a parlament politikai földrajzát”.


Szikora Márton
Bush győzelmet ígér
Sikeres lehet-e az új Irak-stratégia?

Az Egyesült Államok 2007-ben jobban odafigyel a Közel-Keletre, legalábbis ez olvasható ki Washington januári diplomáciai offenzívájából. Bush elnök az új Irak-stratégiától várja a stabilitást, ám úgy tűnik, hogy az amerikai kormányzat csak a végrehajtás terén kíván változtatni a stratégiájával kapcsolatban, a célok továbbra is azonosak. 2006-ban az ENSZ emberi jogi jelentése szerint több mint 34 ezer civil vesztette életét Irakban.


A hét eseményei

EU-alkotmány 2009? Angela Merkel német kancellár hivatalosan is előterjesztette országának európai uniós elnökségi programját, mely során egy EU-alkotmány elfogadását tűzte ki célul 2009-re. Merkel azt szeretné elérni, hogy júniusig döntés szülessen arra vonatkozóan, hogy mi legyen az alkotmány sorsa, melyet tizennyolc tagállam ratifikált, két országban azonban a lakosság elutasította. A kancellár mind a huszonhét tagországgal egyeztetni fog, hogy a korábbi tervezet mely részeit foglalhatnák bele az új dokumentumba.


Sport

Gazsó József
Nagy pénz, kis foci
Beckham-lázban Amerika

Meglepő döntést hozott David Beckham a napokban, mely szerint lelép az európai topfutball magaslataiból, és öt évre az Egyesült Államokba igazol, ahol még napjainkban sem örvend igazi népszerűségnek a foci. A Los Angeles Galaxy mellett volt több értékes ajánlata is Beckhamnek, azonban a pénz és a család akarata meghatározónak bizonyult döntésében.


Eredmények, tabellák

Premier League, angol bajnokság 23. forduló


Szabadidő

Kölni Franciaországból

A kellemes illatok hazája újból felfedezte a kölnit. Ezúttal krém és púder formájában, s így az illatszer ízléses kis dobozokban vagy stift alakjában minden retikülben megfér.


Hírmozaik

H2O News névvel napi húsz órán át sugárzó újabb nemzetközi hírcsatorna indul, ezúttal egy katolikus médiapólus, amely nemcsak a televízión keresztül, hanem interneten és mobiltelefonon is szolgáltatja majd a híreket hat nyelven, közöttük arabul is.


Recept

Házi leveskocka


Színes

Duma Pláza

Minden publicitás jó, kivéve a nekrológot


Meleghullám

Ócska bolsevik trükk - jelentette ki a december óta tartó tavaszias időjárásról Orbán Viktor. Mint emlékezetes, a Fidesz elnöke az őszi kormánybuktató tüntetéssorozat kudarcát követően azt mondta, akkor még megúszta Gyurcsány, de a kemény téli hónapok fűtésszámlái nyomán fellépő általános megélhetési válság tavasszal el fogja söpörni a kormányt. A télen a megszokottnál mintegy 10 fokkal magasabb hőmérséklet azonban meghiúsítani látszik a Fidesz terveit. Az ellenzéki párt mindenesetre nem hagyja annyiban a dolgot: bejelentették, hogy Brüsszelhez fordulnak jogorvoslatért. - Eltűrtük, hogy az unió szemet hunyt az autópálya-építések körüli trükközéskor, eltűrtük, hogy nem figyelmeztették a magyar kormányt, amikor a választás előtt meghamisította a költségvetési hiányadatokat. De azt, hogy most már a hőmérsékletet is meghamisítják önző hatalmi céljaiktól vezettetve, nem tűrjük! - jelentette ki a párt szóvivője. Szélsőjobboldali körök az SZDSZ-t tették felelőssé a fokozódó meleghullámért, a Fidesz azonban egyértelműen a nagyobbik kormánypártot és a miniszterelnököt sejti a háttérben.


Baljós előjelek


Végre egy őszinte reklám


No comment


A Magyar Nemzet sci-fi rovata

- A sci-fi rovatból kell megtudnom, hogy lázadás tört ki a birodalomban?


Fotósok egymás közt
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 3. szám, 2007. január 19-25.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
A leggazdagabb magyar
Veszi a bankot

Amellett, hogy Csányi Sándor Magyarország leggazdagabb embere, egy felmérés szerint a miniszterelnök után a legbefolyásosabbnak számító közszereplő is. Az OTP vezéreként nem unatkozott az elmúlt években, hiszen nyolc környékbeli országban tíz bankot vásárolt meg közel ötszáz milliárd forintért. A nagyra nőtt bankcsalád új feladatokat ró a menedzsmentre, ezért a napokban új arculatot és szervezeti átalakulást hirdettek meg.


Pénzes László
Utolsóból első
Szlovénia euróra váltott

Január 15. ezentúl két okból is kiemelkedő dátum Szlovénia számára. Tizenöt éve ezen a napon ismerte el az Európai Közösség a fiatal állam önállóságát, idén pedig ugyanezen a napon vált az euró az ország hivatalos fizetőeszközévé.


A hét eseményei

Pesszimista jövőkép A Gyurcsány-kormány által bevezetett megszorító csomag a magyarok többségének már tavaly decemberben érzékelhető elvonást jelentett - állapította meg a Magyar Gallup Intézet decemberi felmérése. A lakosság 77 százaléka úgy látja, hogy családja anyagi helyzete, megélhetési lehetőségei rosszabbak az egy évvel ezelőttinél. Szembeszökő a pesszimizmus: a kérdezettek 59 százaléka további romlást feltételez a családja számára 2007 folyamán. A publikáció a pártok szavazóbázisára is kitér: mint jelzik, egy „most vasárnapi” választáson kétszer annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re.