Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 51. szám, 2006. december 21

Arcok

Major Nóra
Reszkessetek, gyereksztárok
Culkin 14 évesen ment nyugdíjba

Az utóbbi évtizedben a Reszkessetek, betörők! című sorozat olyan szinten vált a karácsony tartozékává, mint a fenyőfa csúcsdísze. Főhőse, az angyalarcú Kevin a szeretet ünnepén valahogy mindig számkivetetté válik népes családjából, így hol otthon, hol egy ismeretlen nagyvárosban kénytelen feltalálni magát és jól móresre tanítani az arra garázdálkodó, bugyuta betörőket. Hollywood egykor leggazdagabb gyerekszínésze, a Kevint alakító Macaulay Culkin, még csak a 26. életévét tapossa, de nyomokban sem emlékeztet egykori önmagára…


Belföld

Gyurácz Ottília
Az opál szerelmesei
Ausztrál magyarok az ékszeriparban

Talán kevesen tudják, hogy Ausztrália sivatagjai alól kerülnek ki a földkerekség leggyönyörűbb opáljai, köztük a legritkább fekete opál. E kövek útjai rendszerint Japán ékszerüzleteibe vagy a híres amerikai drágakő-kiállításra, a Gemstone Show-ra vezetnek. A szakma elitjének egyik meghatározó egyénisége a magyar származású Szilágyi Aladár, aki ausztrál otthonában mesélt a Heteknek a kövek világának szépségeiről és csapdáiról.


Sebestyén István
Szemét ügy
Nyugati hulladékban utaznak a volt olajosok

Hét gyanúsítottja van a Bács-Kiskun megyei „szemétügynek”, közülük ötöt őrizetbe is vettek. Köztük van a kunbajai polgármester és felesége is: vélhetően ők szervezték a német kommunális szemét Magyarországra hozatalát. A kiskunsági tanyavilágban eddig több mint háromezer tonna bálázott szemetet találtak.


Csömör a politikától
Két fej a békesség ára?

A szeptemberi történelmi mélyponthoz képest is tovább csökkent a politikusok népszerűsége decemberre - derül ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából. Egyre inkább úgy tűnik , hogy az elmérgesedett viszonyok rendezéséhez mindkét oldal vezérének távoznia kell majd tavasszal.


Bagyarik Cecília
Vírushordozók lettünk
Hazánkban is lesz bankja a veszélyes kórokozóknak

December 20-án kormányhatározat döntött arról, hogy létrehozzák Magyarországon az emberre veszélyes kórokozók törzsbankját. Bár maga az ötlet csak néhány napja került nyilvánosságra, az ügy máris hatalmas hullámokat kavart. Sokak fantáziájában jelent meg ugyanis a bioterroristák képe, akik könnyűszerrel zsákmányolhatnának hazánkból népirtásra alkalmas vakcinákat.


Náray Tamás
Karácsony az utcán

Hogyan telik itt a karácsony? - kérdezem egy átmeneti hajléktalanszálló félhomályában K. Jánost. - Csöndesen. Mindenki magában vészeli át ezt az időszakot - válaszolja. - Az emberek ilyenkor a családjukra figyelnek, csak rohannak az utcán bevásárolni.


Hajdú Sándor
Távol Afrikától
Légió, platina, ólom, gyémánt

Kovács úr szinte minden éjjel Afrikáról álmodik. Évekkel ezelőtt őszintén megvizsgálta az életét, és belátta, képtelen máshol élni. Nem tudja megszokni az itthoni városokat, a törvényeket, a szabályokat, az adókat és főként a hideget. Vén afrikai rókaként hol szereti, hol pedig gyűlöli a fekete kontinenst, amely harmincöt év alatt valósággal beleette magát a szervezetébe. Ugyanúgy, ahogy a moszkitók vagy a malária, na és a whisky.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Kovács Klára
Palacsinta a farzsebben
Egy világlátott szakács kalandjai

Tóth Ferenc tizenkilenc éves kora óta konyhafőnök. Főzött kommunista vezetőknek, de grófoknak, báróknak, szenátornak és az amerikai first ladynek is. Bejárta Európát, öt és fél évet töltött családjával együtt az Amerikai Egyesült Államokban. Állítja, a legtöbbet a háziasszonyoktól lehet tanulni.


Fókusz

Tihanyi Péter
Tapasztalatok egy életre
Év végi beszélgetés Dobrev Klárával

Minden sikeres férfi mögött van egy nő. - Nagyon fárasztó és nehéz év volt. Voltak benne sikerek, felemelően felelősségteljes pillanatok, voltak benne felhőtlen, ünnepi percek, és a férjemmel együtt átéltünk olyan mélypontokat és megrendüléseket, amire soha, egyikünk sem vágyott. Azt hiszem, a 2006-os évet „az életre szóló tapasztalatok” esztendejeként jegyezzük majd meg mindketten.


Kertész Ákos
Apokrif karácsonyi gondolatok

A hihetetlenül gazdag magyar lírában szinte nincs is elsővonalbeli költőnek jelentős karácsonyi verse, csak az egy József Attila, a komcsi, a hitetlen, a marxista József Attila Betlehemi királyok című költeménye.


Hit és értékek

Grüll Tibor
A Felkent napja
Kire is emlékezünk karácsonykor?

Az ókori világban se szeri, se száma nem volt azoknak az uralkodóknak és vallásalapítóknak, akik ködös, misztikus legendák homályába vesző eredettel dicsekedtek. Jupiter, Vénusz, Mars, Apollón vagy maga a Nap: a hiszékeny, babonás tömegnek voltaképp mindegy volt, melyiktől ered a kötelezően imádandó „isteni felség”, ellenőrizni úgysem tudta senki. Nem így a zsidó vallásban, amely kezdettől elutasította a politikai vezetők istenítését; de amelynek alapokmányában, az Ószövetségben már a legelső fejezetektől kezdve megtalálható a Messiásról, vagyis (a Felkent) Szabadítóról szóló ígéret.


Hetek-összeállítás
Szakadás episzkopális módra

Újabb gyülekezetek szakítottak az episzkopális egyházzal, mivel annak vezetése nem hajlandó változtatni a homoszexualitással kapcsolatos álláspontján. Az episzkopális egyházon belüli viták egy nyíltan homoszexuális püspök felszentelése és más liberális eszmék előtérbe kerülése óta éleződtek ki az Egyesült Államokban.


Interjú

Tihanyi Péter, Morvay Péter
Pofonok helyett cikkek

A magyarországi demokratikus ellenzék bécsi hangja volt a hetvenes-nyolcvanas években Karl Pfeifer, aki az ezredforduló után, közel a nyolcvanhoz sem tétlenkedik, ha a neofasiszták vagy az újnyilasok hangoskodnak valahol Európában.


Külföld

Pátkai Mihály
Leszerepeltek a keményvonalasok

Golám-Hoszein Elham, az iráni kormány szóvivője szerint Irán már 2007 februárjában, az Iszlám Forradalom győzelmének ünnepén bejelentheti: megnyerte a nukleáris versenyfutást. Eközben Ahmadinezsád elnök kijelentette, hogy Irán a szomszédaival is megosztaná nukleáris technológiáját. A héten lezajlottak az iráni önkormányzati választások, és a nagy hatalmú Szakértők Tanácsának tagjait is újraválasztották.


Niall Ferguson
A Nagy Öbölháború árnyékában
2007 drámai fordulatot hozhat

Niall Ferguson, a Harvard Egyetem történészprofesszora „A következő világháború” címmel írt elemzést a Foreign Affairs befolyásos külpolitikai folyóiratba. A cikk a jövőből viszszatekintve elemzi a 21. század első évtizedének fiktív, de valószínűsíthető eseményeit. Ferguson szerint 2007 váratlan - és drámai - fordulópontot jelenthet a világ sorsában.


Előrejelzések 2007-re

Új sorozatunk a világ három fontos régiójának várható eseményeiről. Az év utolsó hetében a Hetek Online hírportálján: Eperjesi Ildikó az Európai Unió közeljövőjéről, Szikora Márton a formálódó észak-amerikai államszövetségről és a dollárválság esélyeiről, Vagyim Arisztov Putyin orosz elnök választási stratégiájáról. December 27-től a -on.


Busa Viola
Mun, a vasdiplomata
Koreai főtitkár az ENSZ élén

„Udvariasan beszél, könnyen mosolyog. Lehet, hogy nem túl karizmatikus személy, de van benne belső erő” - így jellemezte az ENSZ új főtitkárát, a dél-koreai Ban Ki Munt a Korean Herald című lap. Mun, aki az ENSZ nyolcadik főtitkáraként hivatalosan januárban veszi át a stafétabotot Kofi Annantól, egyes hírforrások szerint politikailag neokon beállítottságú evangéliumi keresztény, ami több liberális elemzőt máris mély aggodalommal tölt el.


Lukács Ibolya Anna
Szent Sam , a fundamentalista jelölt
Az Opus Dei térítette át a szenátort

Új versenyző lépett a színre annak reményében, hogy a 2008-as amerikai elnökválasztásokon ő lehet a Republikánus Párt jelöltje. Az ötvenéves Sam Brownback, akit a média jobbára csak „Szent Sam”-ként emleget, a konzervatív keresztény jobboldal szavazataira számít - változatos egyházi múltja ebben nagy segítségére lehet.


Peremiczky Szilvia
Veszélyes válaszút
Palesztin polgárháború és Izrael jövője

A jelenlegi gázai helyzet mintha a legpesszimistább forgatókönyveket látszana igazolni. Mióta a Hamasz vezette kormány átvette a hatalmat, egyre gyakoribbakká váltak a Hamasz és a Fatah közötti harcok. Az elmúlt napok eseményei már kimerítik a polgárháborús állapot fogalmát, és nem volna meglepő, ha a helyzet teljesen nyílt polgárháborúba torkollana, amit tovább súlyosbíthat a törzsekre, klánokra épülő palesztin társadalomban gyakori vérbosszú.


Németh Csillag
Karácsonyi céltévesztés
Boldog decembert kívánnak Londonban

Az Egyesült Államokban az elmúlt évekhez képest idén mérséklődött a karácsonyi szimbólumok körüli kultúrharc. Bár akadt példa arra is, hogy közterületekről karácsonyfákat távolítottak el, több áruház szakított az évek óta bevett szokásával, és újra bekerült a Krisztus nevét tartalmazó Christmas szó a hirdetésekbe. Nagy-Britanniában ugyanakkor szinte alig található a karácsony keresztény jellegére való utalás az ünnepi készülődésben, mivel a politikai korrektség zászlóvivői attól tartanak, hogy az sérthet más vallási kisebbségeket.


Széchey Noémi, Párizs
Francia karácsony: a plázák ünnepe

A francia társadalomban a karácsony ünnepe már lényegileg elvesztette keresztény jellegét, és világias, családi ünneppé alakult át. Az ünnep keresztény mivoltának elhomályosodásában a társadalom elvilágiasodásán túl alapvető szerepet játszott az, hogy a francia republikánus eszmék értelmében az államot és az egyházat, a vallást és a hétköznapi életet radikálisan elkülönítették egymástól. De nem hagyható figyelmen kívül az a tény sem, hogy mai világunkban a különböző kultúrák egyre erősebb kölcsönhatást gyakorolnak egymásra, különösen egy olyan társadalomban, ahol egyre jelentősebb bevándorló - főleg muzulmán - közösség él együtt a zsidó-keresztény gyökerekkel (is) bíró francia társadalommal.


Sport

Gazsó József
Visszajátszás 2006
A legemlékezetesebb pillanatok


Szabadidő

Ízes karácsony
Ünnepi menü 4 személyre


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Duma Plaza

Legyél te is ügynök! Hálózaton belül a legkedvezőbb percdíjak!


kohnbandi
Kedves Mr. Spam

Így, év végén engedje meg, hogy köszöntsem Önt mint leghűségesebb levelezőpartneremet. Kapcsolatunk egyirányú: számítógépem tanúsága szerint az Ön címéről (Spam) kaptam idén a legtöbb e-mailt, míg én eddig egyre sem válaszoltam. Megtisztelő érdeklődését köszönöm. Engedje meg, hogy egyszerre most válaszoljak összes megkeresésére! Vegyük sorra az Ön által felvetett témákat!


Paparazzi

Együtt karácsonyozott Gyurcsány és Orbán A két politikus a Tesco áruházban találkozott össze a nagybevásárlás során, mikor is az egymás melletti sorban araszoltak a kasszák felé. „Alig találtam bevásárlókocsit” - próbált beszélgetést kezdeményezni Gyurcsány, s meglepetésére Orbán nem hogy nem vonult ki az áruházból, de még válaszolt is:


Mi van a képen?

3. Ilyen körülmények között egy percig nem maradok tovább a cégnél


Nagyon pihent agyak
Tovább a cikkhez >>>

Kellemes gégemetszést
Tovább a cikkhez >>>

Slaza
Évértékelő
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
X. évfolyam 51. szám, 2006. december 22- 2007. január 4.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Ipolyi-Topál Gitta
Nagyműtét
Vér és könnyek közt végrehajtott egészségügyi reform

Izzik a vita az egészségügyi reform körül. Maga az orvostársadalom is rendkívül megosztott a kérdésben, de a többség egyetért abban, hogy változtatásokra lenne szükség, ám nem mindegy, hogyan. A kórházreform csak része az átfogó átalakításnak, azonban egyelőre kevesen látják a reformok végeredményét. Tudósítónk egy szakmai kerekasztalvitán járt, és ellátogatott a jövőjéért aggódó Szent László Kórházba is.


x
Hitelmentők

Napjainkra egyre nagyobb problémát jelent a kellőképpen át nem gondolt hitelfelvétel. Különösen nagy kihívást jelenthet a hiteltörlesztés átmeneti pénzügyi zavar vagy a munkahely elveszítése esetén, amikor hirtelen szűkülnek a források.


x
Újságlapozgatás a monitoron
Magyarországon is hódító útjukra indultak a virtuális újságok, a 3Ddp

Hazánkban még gyermekcipőben jár, világszerte azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a digitális publikáció (3Ddp) műfaja. A technológia pofonegyszerű: a klasszikus, nyomtatott kiadványokat a megszokott köntösben, egyetlen kattintással lapozgathatjuk az interneten. A digitális publikációnak a tengerentúlon évtizedes múltja van, ám hazánkban eddig kizárólag a TestMan Kft. képviseli a műfajt. A cég saját fejlesztésű Internet Magazin nevű virtuális kiadványa is igazolja az újításban rejlő előnyöket: a lap a megjelenésétől számított első hónap után 80 ezres, stabil olvasótábort tudhat magáénak, akik rendszeres visszajelzéseikkel segítik a magazin munkáját.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>