Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Magyar náci iránban

A magyar Lelkiismeret ’88 egyik aktivistája is részt vett az iráni holokausztkonferencián, melynek egyik felszólalója kétezerre becsülte az auschwitzi haláltábor áldozatainak számát.
Az illető nevét azonban senkinek sem hajlandók elárulni a radikális szélsőjobboldali csoport képviselői.

Mehet a telefonadó

Az Alkotmánybíróság kedden elfogadott határozata szerint alkotmányos a cégtelefonok magáncélú adóztatásának szabályozása.
A testület nyolcadik alkalommal hozott határozatot az úgynevezett Gyurcsány-csomag ügyében. Bihari Mihály elnök korábban elmondta, hogy az indítványozók gyakorlatilag a Gyurcsány-csomag valamennyi elemét megtámadták.

A Kóka testvérek

Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusának legújabb, bombasztikus bejelentése szerint Kóka János öccse a gyógyszertáraktól készül informatikai cégek felvásárlásával busás
haszonra szert tenni. Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő azonban kénytelen volt kiábrándítani: Kóka Jánosnak nincs öccse.

Német szemét

50 bála Németországból illegálisan beszállított szemetet találtak a hatóságok Kecskeméten. A mostani eset nem az első: a napokban Kiskunmajsán 144 bála, Jásszentlászló mellett 40 bála, Marispusztán pedig 83 bála szemetet találtak. A rendőrség eddigi egyetlen gyanúsítottja az a kiskunmajsai férfi, aki egy hangárt és egy közeli tanyát is bérelt a helyi tulajdonostól.

Orbán-DVD

Szövetség címmel DVD-t adtak ki Orbán Viktor beszédeiről. A talán nem véletlenül 1956 forintba kerülő lemezen az elmúlt néhány év pártelnöki beszédein kívül keringőző és gólt lövő Viktor is látható. A felvételeket Fekete Imre amatőr operatőr készítette, aki mindenhová elkíséri Orbánt, hogy rögzítse szavait.

Toroczkai tartozik

Tízmillió forintról szóló sárga csekket kapott Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom korábbi elnöke. Az MTV székház ostromáért felelősséget vállaló aktivistától befolyó összegből a rendőrök felszerelésében keletkezett károkat és a munkatársak túlórapénzét fedezné a rendőrség.

Megoldható Trianon

A Francia Nemzetgyűlés francia- magyar baráti tagozatának elnöke szerint Románia 2007 januári EU-csatlakozásával feloldódhatnak a Trianon miatti feszültségek is. Jean-Michel Ferrand szerint a magyar, szlovák és román EU-n belüli együttműködések orvosolhatják a problémát.

Carl Lutz táblája

Mostantól emléktábla őrzi Carl Lutz nevét, aki svájci alkonzulként 62 ezer zsidó életét mentette meg 1942 és 1945 között. Tevékenysége alatt 72 házra terjesztett ki diplomáciai védettséget, megakadályozva az ott lakók deportálását. Érdemeiért Izraelben utcát, Budapesten pedig emléktáblát neveztek el róla a volt gettó bejáratánál.

Szijjártó a hamis

Személyiségi jogi pert vesztett Szijjártó Péter. A fideszes politikus két parlamenti felszólalásában is azt a hamis látszatot keltette, hogy Erdős Ákos üzleti sikereit tisztességtelen úton, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel való kapcsolatának köszönhetően érte el. A bíróság nem vagyoni kár megtérítésére kötelezte Szijjártót.

Veszélyes támogatás

Békésben a tavaszi ár- és belvíz által sújtott emberek eddig még egyetlen fillér kártérítést sem kaptak. Bár az 571 millió forintot eljuttatta a kormány az önkormányzatoknak, az érintett 2468 ingatlanból csak 1001 ingatlanra kötötték meg a támogatási megállapodást. Mivel a kérdéses ingatlanra jelzálogjogot jegyeznek be, többen visszaléptek a támogatás igénybevételétől.

Béna kacsa

Együttműködési megállapodást kötött kedden Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Tarlós István fővárosi frakcióvezető. A Fidesz-frakció hatékony munkája érdekében köttetett szövetség megkötésekor mindketten bírálták a jelenlegi városvezetést, Orbán pedig kijelentette: az október 1-je óta vezető nélküli Budapest „béna kacsa”.