Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 50. szám, 2006. december 14

Arcok

Csingár Edit
Chaplin
Az abszolút művész

Keménykalap, sétapálca, kis bajusz és kacsázó járás: az örök „kisembert” megformázó Chaplin. A némafilm koronázatlan királya óriási sikert és hatalmas bevételt aratott az egyszerű karakterrel, sokan azonban nem is sejtik, hogy a komikus a maga módján mekkora segítséget nyújtott a háború sújtotta Európa számára. A nagy nevettetőnek, akinek halála évfordulója éppen karácsonyra esik, egész pályáját fémjelzi Hitlerrel való nyílt szembefordulása.


Belföld

Sebestyén István
Jövőre új sztrájkok
Vasutas, tanár, közszolgálati, lemezlovas

A pedagógusok és a közszféra többi dolgozója mellett a vasutasok is sztrájkot terveznek a jövő év elejére, ha nem jutnak közös nevezőre a kormánnyal - értesült a Hetek. A felek bizakodóak, bár az érdekképviseletek követelései igencsak messze vannak a kormány „megszorító” elképzeléseitől.


Piros Péter
Dög a frigóban
Vegyszer volt. Hol nem volt?

A túlságosan liberális kereskedelmi szabályoknak tulajdonítja a lapunknak nyilatkozó szakember a törökbálinti élelmiszerbotrányt. A politikai arénáig gyűrűző átcímkézési ügyből kiderül: a hiányos hatósági rendszer és az uniós piacnyitás miatt gyakorlatilag bizonytalanná vált, hogy melyik nap sikerül még felhasználható élelmiszert vagy kozmetikumot magunkhoz venni.


Hajdú Sándor
Megdolgoztak érte?
Év végi jutalom a stábnak

Gyurcsány Ferenc egyhavi, illetve két-három heti illetménnyel jutalmazott hat minisztert, ám a bírálók szerint nem volt mit elismerni. A politikai vonzata mellett az ügy azért tudott komoly felháborodást kiváltani a közvéleményből, mert felvillantotta annak a szakadéknak a mélységét, amely a leggazdagabbak és az ország leszakadóban lévő rétegeinek állapota között tátong.


S. I.
Madárlátta pénz
Tönkretett baromfiágazat

A héten megkezdődött a madárinfluenza miatt kárt szenvedett gazdálkodók kárenyhítésének kifizetése. Az érintettek csak bizakodhatnak, hogy a valódi károk csupán tizedét fedező összeg elegendő lesz a talpraálláshoz.


M. Varga Katalin
Métely a neten

Több hete tart az a vizsgálat, melyet Bene László országos rendőrfőkapitány rendelt el az általuk működtetett Holdudvar nevű, csak rendőrségi alkalmazottak számára elérhető belső portálon talált szélsőséges cigányellenes közlések miatt. A honlap működését azóta ideiglenesen felfüggesztették.


Vígh Gábor
Eldugták a jobbikost
Jobbszélről választott randalírozókat a Fidesz

A Fidesz kezdeményezésére múlt hét csütörtökön meghallgatást szervezett az Európai Néppárt az október 23-ai budapesti eseményekkel kapcsolatban. A Népszabadság szerint a Fidesz többek között azt a Murányi Leventét delegálta a szemtanúk és áldozatok padjára, aki a tavaszi választásokon a MIÉP-Jobbik közös jelöltjeként mérette meg magát - nem sok sikerrel.


Bagyarik Cecília
Idegen méreg
Ultimátum a Rábát szennyező osztrák cégnek

A Rába habzása nyomán kirobbant botrány évek óta az egyetlen probléma, amely komoly feszültségeket okoz az osztrák-magyar viszonyban. A helyiek ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, míg Persányi Miklós miniszter úgy nyilatkozott lapunknak: elkerülhetetlen, hogy az ügy szóba ne kerüljön az uniós Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsának aktuális ülésén.


Szobota Zoltán
A szakma is beteg
Magukat leplezték le az orvosok

Kádár doktor nem is sejtette, mekkora vihart fog kavarni pár mondatos magánvéleménye szakmájának visszaéléseiről. Gyurcsány Ferenc már hivatkozott is rá blogjában, a „tetten ért” orvosok pedig etikai vizsgálaton gondolkodnak.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

x
Gyerekcipőben

Sokunknak megmaradt az emlékezetében egy-egy gyermekkori jó cipő, amelyet nagyon szerettünk, és csak azt voltunk hajlandók viselni, illetve a rossz cipő, amelyet utáltunk, és amelyet fenyegetés vagy jutalom kilátásba helyezése ellenére sem voltunk hajlandók soha felvenni. Egy rossz cipő még felnőttként is tönkre tudja tenni az egész napunkat, mennyivel inkább megtörténhet ez egy gyerekkel, akinek fejlődése és aktivitása a lábára kétszeres terhet ró. Érdemes hát megnézni, mit adunk rájuk.


x
Az embernek legyen egy Astronja

Ha azt halljuk: minőségi magyar termék, általában nem a karóra az első, ami eszünkbe jut. Pedig van magyar óramárka: az ASTRON!


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Világ besúgói, egyesüljetek
Interjú Varga László történésszel

Vereséget szenvedett a történészszakma, legalábbis az a része, amely a diktatúra állambiztonsági múltját próbálja feltárni immár tizenhat éve. Világ besúgói, egyesüljetek! című friss könyvében Varga László nem kevesebbet állít, mint hogy az átmentett állambiztonság a köztársaságnál erősebb árnyékhatalom.


Hack Péter
Kiútkeresés

A most véget érő esztendő vitathatatlanul rendkívüli év volt Magyarország történetében. A rendszerváltást követően első ízben tudta egy kormány megőrizni hatalmát a választás után. A választást követő időszak erőszakba torkolló konfliktusai súlyos terhet jelentenek az országnak. A szeptemberi, októberi zavargások alighanem csak egy fejezetet jelentenek a jövőben is folytatódó összecsapásokban.


Háttér

Tihanyi Péter
Kádár befőttesüvege
Presser Gábor az elmúlt negyven évről s a fiatalok lehetőségeiről

„Egy kényelmes befőttesüvegben éltünk, fölül, a celofánon a rendszer engedett egy-két kicsi lukat, amin keresztül levegőt vehettünk. Kimászni nem lehetett belőle, de ha valahogy mégis kikecmeregtél, vissza is másztál, mert a dunsztosüveg biztonságosabb volt”


Hit és értékek

Hack Márta
A felavatás ünnepe
Öt testvér, akik hittek Izrael jövőjében

A hanukáról a nyolcágú gyertyatartó jut az ember eszébe. Hogyan tud kis fény is elűzni nagy sötétséget? Erről szól az a bátor felkelés, melyet az erőszakkal görögösítő szír birodalom vallásüldözése idején Júda Makkabi (Makkabeus Júdás) és testvérei győzelemre vittek. A nyolcágú gyertyatartó, az ünnep szimbóluma a nyolc napra emlékeztet, és arra a kis korsó szent olajra, aminél többet nem találtak Júdáék, de csodálatos módon nyolc napon át kitartott az ünnep során a Templom lámpájában. A kevés bátor emberhez hasonlóan, akik reménytelen helyzetben is kitartóan életben tartották, sőt egyre többeknek átadták Izrael jövőjébe vetett hitük lángját. A fények ünnepének is nevezett hanuka eredete a jeruzsálemi Templom újraszentelésének történetére nyúlik vissza.


Grüll Tibor
Megnyitják Szent Pál sírját
Tudósokat nem, csak zarándokokat várnak Rómába

Rómában bejelentették, hogy hamarosan a nagyközönség is látogathatja Szent Pál sírhelyét (képünkön), amelyet tavaly fedeztek fel. Arra azonban most sem lesz lehetőség, hogy az apostol vélt szarkofágját tudományos vizsgálatnak vessék alá. „Pál két teljes esztendőt töltött bérelt lakásán. Fogadta mindazokat, akik felkeresték, és teljes bátorsággal, akadálytalanul hirdette Isten Királyságát, és tanított az Úr Jézus Krisztusról” - ez az utolsó híradás Szent Pálról az Apostolok cselekedeteinek könyvében, amely nagy részben a „pogányok apostolának” missziós tevékenységével foglalkozik.


Külföld

Rákóczi István
A per elmaradt, az ítélet nem
Ünneplés és könny Pinochet halála után

91 éves korában, 2006 ezüstvasárnapján Santiago de Chile katonai kórházában meghalt Augusto Pinochet, a hetvenes évek egyik politikai szimbóluma. Az idősebbek emlékeznek még rá, hogy hazájuk egy másik jelképét, demokratikusan megválasztott és baloldali elnökét, Salvador Allendét miként árulta el és buktatta meg 1973. szeptember 11-én. A hírtelevíziók világszerte élőben mutatták, amint több ezren tódultak az utcákra, pezsgővel és tánccal ünnepelve a halálhír bejelentését.


Morvay Péter
Halálos fenyegetés Európának
Teheráni konferencia Izrael megsemmisítéséről

„Ahogyan a Szovjetunió is eltűnt és nincs többé, ugyanúgy a cionista rezsim is rövid időn belül eltűnik a színről” - mondta a holokauszttagadók Teheránban megrendezett nemzetközi konferenciáján Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, aki nemrég figyelmeztette az európai államokat is, hogy súlyos veszélybe sodorják magukat, ha Izraelt támogatják. A propagandarendezvényen antiszemita újságírók, iszlámista ideológusok és anticionista rabbik vettek részt az iráni kormány költségén. A teheráni konferencia hivatalos célja a szervezők szerint az volt, hogy a résztvevők „semleges helyszínen, elfogultságtól mentesen” vitathassák meg azt, valóban megtörtént-e a holokauszt vagy sem. A meghívottak között kizárólag olyan, a nyugati országokban szalonképtelen személyiségek szerepeltek, akik korábbi nyilatkozataikkal, könyveikkel nyilvánvalóvá tették, hogy osztják az iráni elnök véleményét, aki szerint a második világháború során történt zsidó népirtás csupán „mítosz”. Ha a konferencia csupán a nemrég Magyarországon is megfordult volt Ku-Klux-Klan-vezér, David Duke (képünkön balról) és elvbarátainak év végi találkozója lett volna, aligha érdemelne figyelmet.


Szikora Márton
Tornádó Londonban

Több száz embert tett hajléktalanná London északnyugati részén egy rendkívüli tornádó december 7-én. Legalább százötven ház rongálódott meg. Szemtanúk állítása szerint, amikor a tornádó magja lecsapott, az égbolt elsötétült, és a forgószél fülsüketítő - repülőgépmotorhoz hasonló - hangjelenséget produkált.


Az iráni végső megoldás

Az iráni elnök nyilatkozatai segítenek megérteni azt, hogy az „arab- izraeli konfliktus” nem a határokról, telepekről és a menekültekről szól, hanem arról, hogy a radikális iszlám minden formában elutasítja a zsidó állam létezéshez való jogát - írja a Jerusalem Post izraeli angol nyelvű napilap a teheráni konferenciáról írt elemzésében. Az iráni rendezvény a holokauszttagadásból vezeti le az Izrael-tagadás érveit, azt állítva, hogy Izrael létezésének a történelmi, jogi és morális alapja a holokauszt miatti európai engesztelés. Ez azonban hazugság.


Németh Csillag
Hátraarc
Kivonulást sürget az amerikai jelentés Irakból

Kivonulás egy év alatt, új közel-keleti béketárgyalások és Szíria, valamint Irán bevonása a rendezésbe - ezek a múlt héten közzétett Irak-jelentés legfőbb javaslatai. Míg a háborútól megcsömörlött amerikai közvélemény kedvezően fogadta a kezdeményezést, Izraelben megdöbbenést váltott ki, hogy ismét a zsidó államnak kellene megfizetnie az elhibázott washingtoni politika árát.


Busa Viola
Új illúziók
George Bush és Tony Blair a Baker-jelentésről

Tony Blair brit miniszterelnök Washingtonba látogatott, hogy egy csúcstalálkozó keretében megvitassa Bush elnökkel Irak és a Közel-Kelet jövőjét. A látogatás egybeesett a kivonulási lehetőségeket mérlegelő Baker-bizottság javaslatainak a közzétételével. A washingtoni vizit során - amely minden bizonnyal Blair egyik utolsó tengerentúli útja volt miniszterelnök-ként - egyesek némi feszültséget véltek felfedezni a két szövetséges között.


Vígh Richárd
Farkasok völgye: Irak

December 7-én mutatták be a hazai mozikban is a nagy vihart kavart Farkasok völgye: Irak című török akciófilmet. A Serdar Akar és Sadullah Sentürk rendezők által jegyzett látványos mozi óriási siker lett Törökországban a februári bemutató óta. Hasonló a helyzet egyes nyugat-európai országokban is: Németországban eddig közel 250 ezren nézték meg a filmet, elsősorban török származású bevándorlók.


Sport

Gazsó József
Ahol minden meccs ünnep

Bár gyermekkorom óta focirajongónak tartom magamat, csak a múlt héten döbbentem rá, mi is valójában rajongásom tárgya. Elutazhattam ugyanis Manchesterbe, hogy élőben nézzem meg a városi rangadót.


Eredmények tabellák
Labdarúgás
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Szubotics Mariann
Téli berek

Hazánk egyik legkülönlegesebb tája a Kis-Balaton, mely valaha a Balaton nyílt vizű öble volt, s amelyet egy három kilométer széles csatorna kapcsolt a tóhoz, egészen addig, amíg a Zala folyó fokozatosan feltöltötte hordalékával, és az idők során lápos sás- és nádtengerré vált. A kontinensünkön is egyedülálló értékeket képviselő, nagy kiterjedésű, öszszefüggő vizes élőhely szigorúan őrzött természetvédelmi terület, melynek különösen gazdag a madárvilága.


Ekker Krisztina
Vörös bableves

Jókai bableves, csülkös bableves: mind „férfias” ételekként épültek be a köztudatba. Itt az ideje, hogy előrukkoljunk egy könnyített verzióval, amelynek az elkészítése is pofonegyszerű.


Kishírek
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Duma Plaza

Nem bírsz egy normális karácsonyi ajándékot venni! Az a fatál is tévedés volt!


Göndi
Uborkaszezon mirelite
Mínuszos híreket mondunk

Nem lesz 2007-ben olimpia: A Magyar Távirati Iroda megerősítette, hogy mivel négyévente rendezik meg az olimpiákat, és mivel ez pont nem esik 2007-re, nem lesz olimpia 2007-ben. Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy Schmitt Pál nem lesz ott a megnyitón, mert mint már írtunk róla: nem lesz olimpia.


Ellenőrzött mondatok
Tovább a cikkhez >>>

Jujjj
Tovább a cikkhez >>>

Elkél egy kis segítség
Tovább a cikkhez >>>

Hungarikumok
Tovább a cikkhez >>>

Göndi
Karácsonyi konvergenciaprogram
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
X. évfolyam 50. szám, 2006. december 15-21.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Modern rabszolgaság
Tovább a cikkhez >>>

A temetetlen kádárizmusról
Tovább a cikkhez >>>

Puskás és kora
Tovább a cikkhez >>>

A Viagra atyja Budapesten
Tovább a cikkhez >>>

Ki radírozzon?
Tovább a cikkhez >>>

Nyugdíjreform
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Pénzes László
Szegények és gazdagok
Egyszázaléknyi vagyon a fél világnak

A globális vagyon, illetve javak felét az emberiség 2 százaléka birtokolja. A fenti megállapításnál csupán az a tény megrázóbb, hogy az emberiség fele mindössze a javak 1 százalékával rendelkezik.


Bugár Árpád, Pozsony
Mégis dübörög a gazdaság
Csak nem nálunk, hanem Szlovákiában

Szlovákia gazdasága 2006 harmadik negyedévében soha nem látott, 9,8 százalékos növekedést mutatott - erősítette meg a statisztikai hivatal. Ezzel az év első kilenc hónapjára számítva 7,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai össztermék. Európában ezek a mutatók szinte egyedülállóak, hasonlókkal csak a balti államok büszkélkedhetnek.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Kovács Klára
Lejárt a lemez

„A lavór alján vagyunk” - fogalmazott találóan az egyik hanglemezkiadó a piac állapotát jellemezve. Nem véletlenül, hiszen az elmúlt években folyamatosan és jelentős mértékben csökkent az eladott hanglemezek száma: az elmúlt hét év alatt fele annyi kelt el, mint 1999-ben. A piacon látható kedvezőtlen tendenciákat jól mutatja, hogy ma már 7500 eladott darab is elég ahhoz, hogy aranylemezzé váljon az album, míg a ma már „nagy öregnek” számító zenészek, együttesek lemezeit fénykorukban százezres, vagy akár milliós példányszámban vásárolta a közönség.