Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 49. szám, 2006. december 07

Arcok

Kiss Tünde
A nyolcvanéves menyasszony
Gina Lollobrigida

Az olasz film királynőjének közelgő házasságáról egyre több hír lát napvilágot. A részletek hallatán az élcelődő hangok is erősödnek. A vőlegény, Javier Rigau spanyol üzletember ugyanis negyvenöt éves, míg Lollo a nyolcvanadikban jár.


Szubotics Mariann
Hajsza a hajszalonba

A hajhosszabbítás és hajdúsítás világszerte egyre népszerűbb szolgáltatás. A hajat súlyra adják-veszik, az Egyesült Államokba például havonta több tonna érkezik belőle. Indiai templomoktól.


Belföld

Sebestyén István
Dől a fa
Új üzletág az illegális kitermelés

Az erdészeti törvény szigorítását szorgalmazza számos erdészeti vezető. A megélhetési falopás mellett ugyanis terjedőben van egy új „üzletág”, az illegális fakitermelés. Ez a tevékenység több tízmilliós haszonnal kecsegtet ugyan, ám ennél jóval nagyobb gazdasági és ökológiai károkat okoz. Ennek ellenére az esetek többségében csupán szabálysértésként lehet ellene fellépni.


Somorjai L.
Egy kiállítás képei

„Ezzel az elektromos sokkolóval még egy hárommázsás disznót is a padlóra lehet küldeni” - mutatott rá Daka Béla nyugalmazott rendőr alezredes tárlatvezető egy zseblámpa kinézetű tárgyra. Az eszköz körülbelül 30 ezer voltra transzformálja a benne lévő elemek néhány voltos feszültségét, és alkalmas arra, hogy néhány percre lebénítsa azt, akihez hozzáér. A tárgy egyike azoknak az eszközöknek, amelyeket a szeptemberi-októberi budapesti zavargások „békés tüntetőitől” koboztak el, és most a Rendőr-ségtörténeti Múzumban (Budapest VIII. kerület, Mosonyi u. 7.) kerültek ideiglenesen a szélesebb publikum elé.


Munkatársunktól
Titkos szolgálat
Illegalitásba vonulnak a vármegyések

Az ügyészség felül kívánja vizsgálni a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) működését, ők azonban ezt a hatalom agressziójának vélik, és illegalitásba vonulásukat tervezik. A kettős állampolgárság elvérzését kedden gyászolták, emellett a vajdasági magyarok egyik szervezetével karöltve újra kezdeményezik a témáról való népszavazást.


Piros Péter
Elit élet
Vitát kavart a kormányzati negyed

Naponta röpködnek a tízmilliárdok a kormányzati negyeddel kapcsolatos beruházás végössze-gét illetően, ám ezzel együtt legalább ennyi kérdés is felmerül a komplexum létjogosultságát illetően. Városfejlesztéssel és építészettel foglalkozó szakemberek már a helyszínválasztást is elhirtelenkedett döntésnek tartják, de az ellenzék továbbmegy: szerintük Gyurcsány Ferenc és a kancelláriaminiszter ingatlanspekulációja áll a háttérben.


Bagyarik Cecília
Veszélyes üzem
A tényfeltáró újságírás kockázatai

A tényfeltáró újságírást manapság nemcsak a piszkos anyagiak nehezítik, hanem azok a bírósági eljárások is, melyek kapcsán újra előkerül a régi lemez: hol húzódnak a nyilvánossághoz való jog, a sajtó- és véleményszabadság határai, illetve a jelenlegi jogi szabályozás mennyire lehetetleníti el a közvélemény hiteles tájékoztatását.


Vígh Gábor
Fenyőüzlet
Tízmilliárdos ünnepi bevételek

Egyre több bűnözői csoport szakosodik december környékén a kitermelt, árusításra készen álló fenyőfák ellopására. Egyes becslések szerint a karácsonyfabiznisz a tízmilliárd forintos forgalmat is eléri, és ehhez jön még a díszekből és szaloncukorból származó óriási bevétel.


Csizmadia Ervin
Látszatország

Az elmúlt hetekben politikusok és politikai elemzők azt latolgatták, hogy vajon a szeptember 17-e óta tartó helyzet megrendítette-e (és ha igen, mennyire) a magyar demokráciát. Mára nagyjából két véglet határolja be a témáról való gondolkodást. Az egyik szerint a kormánykoalíció és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezd fokozatosan úrrá lenni a nehéz helyzeten, és például a regionális vezetőkkel történő találkozója akár sikerként is elkönyvelhető. A másik végleten pedig azok állnak, akik szerint a helyzet jottányit sem változott, a Fidesznek egyáltalán nem szabad alkuba bocsátkoznia, azaz Gyurcsány Ferenc bármit is csinál, végérvényesen kiiratkozott a komolyan vehető politikus sorából.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Tóth Tamás
Megfigyelt társadalom
Mindenkiről minden tudható

„A biztosok kiemelték, hogy a »megfigyelt társadalom« már realitás, és jelen van mindennapjainkban. A megfigyelés az egyének köz- vagy magánterületen kifejtett mozgásának és tevékenységeinek céltudatos, rendszeres és szisztematikus rögzítése. Személyes adataink nap mint nap feldolgozásra kerülnek a modern technológia eszközeivel: elemzik vásárlási szokásainkat, figyelik telefonhívásainkat, e-mailjeinket, internethasználatunkat és munkahelyi tevékenységünket” - részlet az Adatvédelmi Biztosok 28. Nemzetközi Konferenciájának közlemény-összefoglalójából.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Hogyan tovább, SZDSZ?
Interjú Kuncze Gábor leköszönő pártelnökkel

A konzervatív liberális elvek határozottabb képviseletével más társadalmi csoportok felé is nyitni kellene, mert az SZDSZ kezd beszűkülni a liberalizmus egyfajta irányzatának a képviseletébe - vélekedik a nehéz helyzetbe került párt kitörési lehetőségeiről Kuncze Gábor.


Hajdú Sándor
Kényszerházasság
Patthelyzet a koalícióban

A legszigorúbb pénzbüntetést kaphatják azok az MSZP-s képviselők, akik a nyugdíjtörvény módosításakor nemmel szavaztak a kormány előterjesztésére. A szocialista frakció vezetése ennek apropóján koalíciós egyeztetést kezdeményezett az SZDSZ-szel, és mindenkit arról igyekeznek meggyőzni, hogy nincs válságban az együttműködés. A feszültségek másik forrása a főpolgármester helyettesének ajánlott szocialista Gy. Németh Erzsébet, aki a két párt ütközőzónájába kerülve várja, hogy vajon a mellette kardoskodó pártvezetés vagy az őt elutasító liberális Demszky-vonal kerül ki győztesen a látszólag értelmetlen „izmozásból”.


Háttér

Lukács Ibolya Anna
A festő és árnyéka
Van Gogh, a 21. század művésze

„Jobban szeretem az emberek tekintetét megfesteni, mint a katedrálisokat. Mert az emberi szemben valami olyan van benne, ami nincs benne a templomokban, bármilyen magasztosak és hatalmasak is” - írta Van Gogh öccséhez szóló egyik levelében. A festő, akinek művei ma a legmagasabb áron kelnek el a műkincspiacon, életében egy fillért sem keresett képeivel. Vincent Willem Van Gogh 1853. március 30-án született a hollandiai Zundertben egy református lelkipásztor hat gyermeke közül elsőként. Anna Cornelia Carbentus és Theodorus Van Gogh fia a keresztségben nagyapja és egy nála pontosan egy évvel előbb, koraszülöttként világra jött báty nevét örökölte. Egyes életrajzírók szerint a halott testvér nevének viselése mély nyomokat hagyott Vincent lelkében. A családban egyébként meglehetősen gyakori név volt a Vincent, és éppen ilyen hagyománynak számított a művészettel való foglalkozás, valamint a vallás is. Vincent három nagybátyja is műkereskedelemmel foglalkozott, és öccse, Theo is jómódú műkereskedő lett Párizsban.


Tihanyi Péter
Mondatok egy kiállításról

A nyitás napjának délutánján nézem meg a kiállítást. A Szépművészeti Múzeum becslése szerint aznap körülbelül ötezren voltak kíváncsiak Van Gogh képeire, ami rekordnak számít a múzeum százéves fennállása óta. A megnyitó látogatóit arról kérdeztem, mi hozta őket ide, miért tetszenek nekik Van Gogh képei, mit ad nekik a festő, milyen élményt kapnak a képeket nézve száz év után is.


Hit és értékek

Benke László
Arccal Mekka felé
A törökországi pápalátogatás nemzetközi visszhangja

Múlt pénteken lezárult XVI. Benedek pápa eddigi legrögösebb külföldi útja. A példátlan biztonsági intézkedések mellett lebonyolított, négynapos törökországi zarándoklat - sokak megkönnyebbülésére - hűvös, de mégsem ellenséges fogadtatásban részesült. A katolikus egyházfő útját voltak, akik egyenesen Canossa-járásnak nevezték, mivel a pápa kijelentette, hogy a keresztények és a muzulmánok „egyazon Istent” tisztelnek, továbbá az isztambuli nagymecsetben Mekka felé fordulva imádkozott a város főmuftijával.


Dr. Kulcsár Árpád
Az egység akadályai
Ki a felelős a kereszténység világbotrányáért?

XVI. Benedek pápa törökországi látogatása során az AFP hírügynökség jelentése szerint „világbotránynak” nevezte a kereszténység ezeréves megosztottságát. Az egyházfő szavaiból úgy tűnik, mintha az egység helyreállításának elsősorban külső, a hitéleten kívül eső okai lennének. A történelem ezt a beállítást nem támasztja alá.


Külföld

Peremiczky Szilvia
Sehonnan sehová
Jimmy Carter, a közel-keleti csodadoktor

Izrael számára aligha biztató, hogy egy olyan önjelölt régi-új messiás jelentkezett a közel-keleti válságban megváltást hozó tervekkel, akinek múltjában semmi olyan nincs, ami reményre adhatna okot. A volt amerikai elnök, Jimmy Carter Palestine Peace Not Apartheid (Palesztina: Békét és nem apartheidet!) címmel decemberben megjelenő könyvében próbálja néhány huszárvágással megoldani a közel-keleti helyzetet. Az időzítés céltudatos: néhány héttel a demokrata földcsuszamlás után a legidősebb élő amerikai elnök jótanácsokkal látja el jövendő reménybeli demokrata utódját.


Rákóczi István
Fidel legjobb tanítványa
Örökös elnöknek készül az újraválasztott Chavez

Hugo Chavez alezredes, aki 1992-ben két év börtönbüntetést kapott államcsínykísérletért, már mint nyugdíjas katonatiszt a demokratikus útra tért. Nem is sikertelenül. Vasárnap sorrendben a negyedik győzelmét aratta az urnák előtt. Ehhez azoknak a szavazata kellett, akik a nyomor szintjén élve - a 26 milliós ország mintegy fele - benne egy új „Szabadítót” látnak az olajban és szólamokban gazdag Venezuelában, hiszen feléjük irányulnak a jobbító társadalmi akciók - az úgynevezett „missziók”.


Munkatársainktól
Moszkva mérges
Folytatódik a KGB-botrány

Nem lesz könnyű dolguk a Scotland Yard nyomozóinak Oroszországban, ahol folytatódik a nyomozás a radioaktív mérgezés áldozatává vált Alexandr Litvinyenko ex-KGB ügynök gyilkosai után, mivel Moszkva megtagadta, hogy a gyanúsítottak és a tanúk külföldi hatóságok előtt vallomást tegyenek. Közben Litvinyenko olasz ismerősének szervezetében kimutatták ugyanazt a mérget, amely az orosz kémmel is végzett, és gyanús körülmények között lett rosszul Jegor Gajdar volt orosz kormányfő is.


Martin Melisko
A gyűlölködők veresége
Szlovák önkormányzati választások

Robert Fico szlovák miniszterelnök a koalíciós erők egyértelmű győzelmét jelentette be a szombati önkormányzati választásokon Szlovákiában. Győztesnek érezhetik magukat a magyar pártok is, mivel jövőre több mint kétszáz településnek lesz magyar polgármestere. A legnagyobb vesztes ezzel szemben Ján Slota és Vladimír Meciar lett.


Németh Csillag
A Hezbollah kormányt buktatna
Terrorista puccskísérlet Bejrútban

Ezreket vezérelt Bejrút utcáira a Hezbollah, hogy a Fuad Szinióra vezette kormányt megbuktassa. A résztvevők sátrakat állítottak fel a belvárosban, és addig kívánják folytatni a tüntetéseket, amíg a kormány le nem mond. Sokan attól tartanak, hogy a már amúgy is pattanásig feszült helyzeten csak rontanak a „békésnek” tervezett megmozdulások, és véres összecsapások alakulhatnak ki.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Gazsó József
A cselek bűvöletében
Egyre nagyobb teret hódít a futsal

Minden eddiginél több csapat szállt harcba az idei UEFA Futsal Kupáért, és minden jel arra utal, hogy a teremfoci egyre nagyobb teret hódít magának. A napokban küzd meg az öreg kontinens 16 legjobb csapata, hogy bejusson a jövő áprilisi Final Fourba - örömünkre a Gödöllő is résztvevője a küzdelmeknek.


Kalmár István
A jövő csillaga
Lewis Hamilton a csúcsra tör

A McLaren-Mercedes a korán leigazolt Fernando Alonso mellett a GP2 idei bajnokával, a mindössze huszonegy éves Lewis Hamiltonnal indul a következő Forma-1-es szezonban.


Eredmények tabellák
Labdarúgás
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

M. R. – S. L.
Fotóalbum mindenkinek
Demecs Zsolt: A Tóra népe

A Művészetek Palotájában a héten mutatták be Demecs Zsolt fotográfus könyvét A Tóra népe címmel. A felekezetileg kívülálló szerzőnek a judaizmus irányzatait és ünnepeit bemutató kötete „a megértésnek, a hagyományok tiszteletének, az együttműködésnek és a szeretetnek a megnyilvánulása” - méltatta az albumot Baric Imre, a könyvet megjelentető 9s Műhely igazgatója.


Fehér tea

A napokban kerül hazai forgalomba a kulináris különlegességnek számító fehér tea.


Tökmagos sütőtök-labdák

Hosszú téli esték csemegéje a sült tök. Kiválasztásánál nem árt, ha tudjuk, hogy héja és a húsa minél sötétebb narancssárga, annál érettebb, édesebb, és A-vitamin-tartalma is ilyenkor a legmagasabb. Érdekesség, hogy míg a főzőtök összetételénél fogva a nyári melegben nyújt védelmet a szervezet számára, addig a téli sütőtök a megfázástól és következményeitől óv.


Színes

Duma Plaza

Nap mint nap az újdonság élményével ajándékoz meg az amnézia


Slaza
Áj láv HU

Kiszállok a kocsiból, indulok parkolócédulát váltani. Az automata kizárólag aprót fogad el, nálam viszont csak papírpénz van. A környező boltokban senki nem hajlandó váltani, így hát kénytelen vagyok vásárolni valamit. Akármit, csak kapjak a visszajáróval néhány fémpénzt is.


Tévénéző

Amit csak a reklámokból tudsz meg:


Amikor a száj PH-értéke helyreáll
Tovább a cikkhez >>>

Ötletek spórolásra
Tovább a cikkhez >>>

Hungarikum
Tovább a cikkhez >>>

göndi
A Mikulás hétköznapjai
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
X. évfolyam 49. szám - 2006. december 8-14.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Tűzoltás
Vélemények a 2007-es költségvetésről

Megszavazta az Országgyűlés a jövő évi költségvetés főbb számait - innentől kezdve tehát már csak részletkérdésekben várható módosítás. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint inkább tűzoltásról, sok esetben kapkodásról van szó, s nem átgondolt jövőképpel rendelkező büdzsé került a parlamentbe.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>