Vissza a tartalomjegyzékhez

Piros Péter
Bujkáló egyházfiak
A püspökök nem vállalják a nyilvánosságot

Továbbra is homály fedi a hazai egyházi szereplők többségének állampárti múltját, miután a róluk szóló iratok kutatását közszereplői minőségűk tagadásával ellehetetlenítették. Az Origo által e témában kezdeményezett bírósági eljárás újabb szakasza nem adott választ a kérdésre: ki számít ma közszereplőnek Magyarországon?


Bölcskei Gusztáv és Frenkl Róbert Fotó: Somorjai L.

A ma hatályos törvények értelmében elég, ha egy egyházi személy írásban kijelenti, hogy nem tartja magát közszereplőnek, ezzel máris elvágja a Történeti Levéltárhoz vezető utat. Ezt Bölcskei Gusztáv református egyházvezetőn kívül a katolikus, az evangélikus és a zsidó hitközségek vezetői mind meg is tették. Bölcskei ügyét már le is zárták - a püspök számára megnyugtató eredménnyel. Nem ilyen egyszerű azonban a többi egyházi tisztségviselő esete. „A közszereplők meghatározásába nem illünk bele, illetve a szolgálatunk nem politikai jellegű” - ezzel érvelt a Heteknek Bosák Nándor, a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia alelnöke. Szintén hasonló nyilatkozattal akadályozta meg a többi történelmi egyház vezetője azt, hogy hivatalos levéltári adataikból kiderülhessen, vajon készítettek-e olyan jelentéseket, melyekben a híveikről szivárogtattak ki információkat.
Továbbgördülhet az ügy, ha az Origo internetes hírújság érveit elfogadhatónak ítéli a bíróság.
A hírportál ugyanis tavaly pert indított, aminek a célja az volt, hogy végre bírósági döntés tegye egyértelművé: közszereplők-e az egyházi vezetők. 2005-ben az késztette a felpereseket a bíróság bevonására, hogy az interneten nyilvánosságra hozott úgynevezett Antall-féle ügynöklista több neves egyházi személyiség adatait is tartalmazta. Az internetes újság akkor az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához fordult, hogy a katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó felekezet vezetőinek állambiztonsági múltjáról érdeklődjön. (Beszédes hallgatás. Hetek, 2005. szeptember 09.) A megkeresésre azt a választ kapták, hogy csak abban az esetben szolgáltathatnak ki információkat, ha közszereplők adatai után érdeklődnek…
Az azóta folyó per most érkezett első szakaszához: a beidézett alpereseket azonban jogi képviselőjük helyettesítette, egyedül Frenkl Róbert, az evangélikus egyház felügyelője jelent meg az egyházi tisztségviselők közül. Frenkl itt újra kijelentette: nem tartja magát közszereplőnek, és a próbaper áldozatának érzi magát. Teljes értetlenségének adott hangot Seregély István egri érsek is lapunk érdeklődésére, és kijelentette, hogy fogalma sincs arról az ügyről, amit az Origo indított ellenük.
A próbaper következő tárgyalása jövő év januárjában esedékes.